παραγωγή αλλαντικών στην Creta Farms
παραγωγή αλλαντικών στην Creta Farms
Πηγή Εικόνας: Creta Farms

Στο ρελαντί δουλεύουν πλέον τα ρολόγια ρεύματος της Creta Farms, όπως αποκαλύπτει σήμερα το economix.

Η κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στα αδέλφια Δομαζάκη είχε ως αποτέλεσμα την εξαιρετικά μεγάλη μείωση της δραστηριότητας της εταιρείας (παρά τις περί του αντιθέτου διθυραμβικές ανακοινώσεις…).

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πλέον οι καταναλώσεις ρεύματος της γνωστής εταιρείας μοιάζουν με εκείνες… βιοτεχνίας της γειτονιάς!

Η άλλοτε κραταιά και ισχυρή Creta Farms, στις καλές εποχές είχε καταναλώσεις ρεύματος που ανέρχονταν σε γιγαβατώρες, ενώ σήμερα έχουν υποχωρήσει σε μερικές χιλιάδες κιλοβατώρες…

Σημειώνουμε ότι η Creta Farms είναι μια εξαιρετικά σημαντική βιομηχανική επιχείρηση του κλάδου τροφίμων που μοιραία έχει υψηλές καταναλώσεις ρεύματος, αφού πέρα από τη λειτουργία των μηχανημάτων έχει εξαιρετικά μεγάλες ανάγκες ρεύματος στην αποθήκευση πρώτων υλών και προϊόντων, όπως και στη διακίνηση, λόγω της ανάγκης ψύχους στη συντήρηση τροφίμων.

To economix αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με έγκυρες πηγες, η ενεργειακή κατανάλωση ρεύματος της εταιρείας έχει μειωθεί κατακόρυφα και μάλιστα σε ποσοστό 80% τους τελευταίους  μήνες.

Όπως είναι αντιληπτό από τον καθένα, οι χαμηλές καταναλώσεις ρεύματος σε τέτοια επιχείρηση επιβεβαιώνουν ότι η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας έχει πέσει στο ναδίρ. Παρά ίσως τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων – και παρά τις αντίθετες ανακοινώσεις και διαρροές… Πλέον, όπως σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς, οι ενεργειακές ανάγκες της καλύπτουν τον φωτισμό των κτηρίων, τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων και κάποια ψυγεία που δουλεύουν στο ρελαντί. Η φύση της δραστηριότητας της Creta Farms μοιραία οδηγεί την ενέργεια σε σημαντικό παράγοντα κόστους, καθώς η παραγωγή της έχει να κάνει με ευπαθή προϊόντα – και για τη δημόσια Υγεία – οπότε σε περίπτωση οικονομικής κρίσης είναι φυσιολογικό να αποτελεί και μια από τις πρώτες δαπάνες που θα «πλήρωνε» τις δυσκολίες.

Η εταιρεία ήταν από τους καλύτερους πελάτες του ιδιώτη παρόχου ενέργειας που είχε επιλέξει. Μάλιστα για να την κερδίσει από τον ανταγωνισμό, της είχε προσφέρει ελκυστικά τιμολόγια ρεύματος Μέσης Τάσης – που έφθασαν στα όρια του κόστους για την ιδιωτική εταιρεία ενέργειας – καθώς αναζητούσε νέους πελάτες με υψηλές καταναλώσεις.

Το Deal έκλεισε περίπου πριν από 18 μήνες. Η συμφωνία πήγαινε πολύ καλά, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, με τη διοίκηση της εταιρείας να ζητά από τον πάροχο  διακανονισμό για την εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος.

Οι μηνιαίες καταναλώσεις  ρεύματος  της  Creta Farms έφθαναν  τα 2 Giga-watt-hours και σε ετήσια βάση ξεπερνούσαν τα 25 Giga-Watt-hours που  την ανέβαζαν  στην κορυφή των καταναλώσεων στον κλάδο των τροφίμων.

Το μηνιαίο κόστος για την εισηγμένη εταιρεία ξεπερνούσε τις 300.000 ευρώ το μήνα και στο δωδεκάμηνο έφθανε τα 3,6 εκατ. ευρώ.

Από τα μέσα Ιουνίου οι καταναλώσεις ρεύματος έχουν διαμορφωθεί πλέον σε μερικές χιλιάδες Kwh – παρότι η εταιρεία έχει τρείς παροχές ρεύματος και η πιο ενεργοβόρα ήταν αυτή της μονάδας στο Ρέθυμνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο για τον εναλλακτικό ιδιώτη πάροχο ενέργειας καθώς στο παρελθόν είχε αγοράσει ρεύμα από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και σήμερα έχει στο χαρτοφυλάκιο του ποσότητες ενέργειας που δεν μπορεί να τις καταναλώσει καθώς «έχασε» έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες του.