Ελληνικό Κτηματολόγιο
Ελληνικό Κτηματολόγιο

Δύο μήνες περιθώριο έχουν οι ιδιοκτήτες για να ολοκληρώσουν την διαδικασία συλλογής δηλώσεων του Κτηματολογίου, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν προτίθεται να δώσει άλλη πίστωση χρόνου. Σε περίπτωση δε, που δεν συμμετάσχουν καν, αναμένονται αυστηρές κυρώσεις και τσουχτερά πρόστιμα.  

Σύμφωνα με πηγές του economix.gr, η πίστωση χρόνου που θα έχουν οι πολίτες θα κυμαίνεται από 15 μέρες έως 2 μήνες, αφορά περιοχές που ήδη έχουν ξεπεράσει το αρχικό όριο των 3 μηνών (συν 3 που δόθηκαν από το Κτηματολόγιο σε 2 δόσεις και άλλοι έως 6 από το ΥΠΕΝ) και θα κυμαίνεται ανάλογα με το πόσες παρατάσεις έχουν ήδη δοθεί ανά περιοχή. 

Ειδικότερα, το Κτηματολόγιο έχει πάρει την έγκριση του ΥΠΕΝ να αναλάβει το κομμάτι της επιβολής προστίμων και όσοι ιδιοκτήτες δεν κατέθεσαν εντός χρονικών πλαισίων τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα πληρώσουν ποσά ανάλογα των ημερών που ήταν ασυνεπείς.  Κατά τις ίδιες πηγές, εκείνοι που δεν συμμετείχαν καθόλου στην κτηματογράφηση εξετάζεται να παραμένει μεν το ακίνητο στην περιουσία τους, ωστόσο να μην έχουν το δικαίωμα μεταβίβασης ή πώλησης. Ταυτόχρονα,δεν θα έχουν την δυνατότητα να εκδώσουν οικοδομική άδεια.

ΥΠΕΝ και Φορέας, προχωρούν σε αυτές τις ενέργειες, κατά τις ίδιες πηγές, επιδιώκοντας να μην εκτροχιαστεί ο σχεδιασμός, να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο και να μην υπάρξουν κυρώσεις από την ΕΕ. 

Υπενθυμίζεται πως το αλαλούμ αρχικά προκλήθηκε εξαιτίας των συνεχόμενων παρατάσεων που δίνονταν, με αποτέλεσμα τα γραφεία που τρέχουν τις συμβάσεις να έχουν θορυβηθεί από την νομοθετική ρύθμιση η οποία έδινε το πράσινο φως για ειδικές περιπτώσεις να παρατείνεται ο χρόνος έως και επιπλέον 6 μήνες. Με δεδομένο δε, πως αρκετά σχήματα δεν έχουν πάρει ήδη μεγάλο μέρος των χρημάτων που έχει συμφωνηθεί, το ζήτημα διογκώνεται. Σε περίπτωση πάντως που συνεχιζόταν το μπαράζ πιστώσεων χρόνου, το ποσό πρόκειται να εκτοξευτεί.

Έτερο πρόβλημα, που θα κληθεί να επιλύσει η νέα διοίκηση είναι και η συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία. Όπως προβλέπεται, αν τα παραδοτέα των συμβάσεων που «τρέχουν» δεν καλύπτουν το 50%  των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, με στόχο τη δημιουργία κτηματολογικής βάσης δεδομένων στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (συνολικής δαπάνης 320 εκατομμυρίων ευρώ). Ήδη, το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπερνά το 30%, αν και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στην προσέλευση των πολιτών.

Οι ιδιοκτήτες καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr

‘Όσον αφορά το κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Μεταξύ των 24 συμβάσεων που τρέχουν, οι παρατάσεις που δίνονται σε κάποιες από τις περιοχές είναι οι εξής:

Περιφερειακή Ενότητα – ημερομηνίες τρέχουσες/τελικές

Π.Ε. Θεσσαλονίκης 16 Σεπτεμβρίου – 30 Σεπτεμβρίου

Π.Ε. Ιωαννίνων 16 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου

Π.Ε. Βοιωτίας και Φωκίδας 1 Οκτωβρίου – 31 Οκτωβρίου

Π.Ε. Λακωνίας 1 Οκτωβρίου – 29 Νοεμβρίου

Π.Ε. Πιερίας 16 Σεπτεμβρίου – 30 Σεπτεμβρίου

Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας 16 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου

Π.Ε. Δράμας και Ξάνθης 1 Οκτωβρίου – 31 Οκτωβρίου

Π.Ε. Αχαιας 1 Οκτωβρίου – 29 Νοεμβρίου

Π.Ε. Καστοριάς και Φλώρινας 1 Οκτωβρίου – 29 Νοεμβρίου

Π.Ε. Γρεβενών 16 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου