Πηγή Εικόνας: Catherine Sheila from Pexels

Καλύτερα από ότι αναμενόταν, εξελίσσεται η τουριστική περίοδος στην Δονούσα αφού επισκέπτες και ντόπιοι έχουν απομακρυνθεί σημαντικά από τα πλαστικά μιας χρήσης. Μάλιστα, μειώθηκαν κατά 50% στο νησί φέρνοντας ακόμα πιο κοντά τον στόχο για πλήρη απεξάρτηση από την κακή για το περιβάλλον συνήθεια.

Όπως εξηγούν τοπικοί παράγοντες στο economix.gr, οι καταστηματάρχες στο σύνολο τους συνήθως για να καλύψουν την σεζόν προμηθεύονταν περί στα 40.000 – 50.000 πλαστικά ποτήρια. Φέτος ωστόσο, οι παραγγελίες δεν ξεπερνούσαν τις 20.000 – 25.000 και αφορούσαν κυρίως ποτήρια βιοδιασπώμενα. Αντίστοιχα, τα καλαμάκια που χρησιμοποιούνταν άλλα καλοκαίρια για τις επιχειρήσεις έφταναν τις 100.000, αντίθετα με φέτος που εστάλησαν περίπου τα μισά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αγορά τους, σημαντικό ρόλο έπαιξε η οικονομική συνδρομή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη που τρέχει το πρόγραμμα «Sea Change Greek Islands» και έχει απώτερο σκοπό να μετατρέψει την Δονούσα στο πρώτο νησί στο Αιγαίο χωρίς πλαστικά μιας χρήσης. 

Το πλάνο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο όμως, προυποθέτει να αφήσει πίσω τις…κακές συνήθειες – κάτι που όπως φαίνεται αποδίδει. Καλαμάκια, σακούλες και πλαστικά μιας χρήσης σχεδιάζεται να αποτελούν σταδιακά παρελθόν. Ήδη, από τις 5 Απριλίου έχουν ξεκινήσει δράσεις ευαισθητοποίησης, (ενημέρωση των κατοίκων, οργανωμένους καθαρισμούς ακτών, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και υπογραφές συμφωνητικών δέσμευσης). Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Sea Change Greek Islands» και ανήκει στο Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη. H Δονούσα είναι το νησί που πήρε τη σκυτάλη από τη Σίκινο – η οποία σταμάτησε από πέρσι να χρησιμοποιεί πλαστικά καλαμάκια.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής εκτός από τη Δονούσα, σχετικές δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Αμοργό, στην Ανάφη, στην Ηρακλειά, στην Κίμωλο, στο Κουφονήσι, στη Σέριφο, στη Σίκινο, στη Σχοινούσα και στη Φολέγανδρο.

Βέβαια, ανάλογη πρωτοβουλία υπάρχει και από την κυβέρνηση. Την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2021 είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Πρόκειται μάλιστα για μια απόφαση που έχει ήδη ψηφίσει η ΕΕ και η οποία κρίνεται περισσότερο από αναγκαία με δεδομένο τα στοιχεία που προκύπτουν για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ, κάτι που δείχνει πως οι πολίτες δεν έχουν προσαρμοστεί σε εναλλακτικές λύσεις – όπως είναι τα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη.  

Κυβερνητικός συντονιστής για τα πλαστικά

Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, χθες, σε συνένετυξή του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα προαναγγέλοντας τον ορισμό ειδικού συντονιστή παό την πλευρά της Κυβέρνησης. Ειδικότερα, μιλόντας στο ταδιόφωνο ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ είπε: «σύντομα θα μπει ένας συντονιστής της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του ζητήματος των πλαστικών στην Ελλάδα. Δηλαδή θα μπει ένας συντονιστής στο υπουργείο, για να δούμε πώς μπορούμε να πάμε γρήγορα, όχι στην κατάργηση των πλαστικών, αλλά στον περιορισμό των πλαστικών. Και, εν πάση περιπτώσει, να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των πλαστικών μιας χρήσης. Όλο αυτό πρέπει να το δούμε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την λεγόμενη κυκλική οικονομία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα όχι μόνο του μέλλοντος αλλά και του παρόντος. Είναι ένα ζήτημα της καθημερινής ατζέντας στην Ευρώπη. Έχει και μια προσωπική ευαισθησία για το θέμα αυτό ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με τον οποίο έχουμε συνεννοηθεί να ασχοληθώ προσωπικά με το ζήτημα αυτό. Και για αυτό έχω κρατήσει και στο δικό μου προσωπικό «χαρτοφυλάκιο» τα θέματα του περιβάλλοντος.»

Το πρόβλημα είναι μεγάλο στις ακτές

Οι δράσεις που πραγματοποιούνται λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου για να καθαριστούν οι ακτές, φανερώνουν πως τα βασικότερα στοιχεία ρύπανσης ειναι οι γόπες, τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, τα καλαμάκια, οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, η συσκευασία αναψυκτικού αλουμινίου και τα μικροπλαστικά. Αντίστοιχα, το 43% όλων των θαλάσσιων απορριμμάτων που ρυπαίνουν τους ωκεανούς αποτελείται από μόλις 10 είδη πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης και 70 χιλιάδες τόνοι πλαστικού επιπλέον στους ωκεανούς. Για να φανεί το μέγεθος του προβλήματος, η συγκεκριμένη ποσότητα θα μπορούσε να γεμίσει 38.500 απορριμματοφόρα!

Οι επιπτώσεις των πλαστικών μιας χρήσης
  • Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα.

  • Το πλαστικό σκοτώνει τη θαλάσσια ζωή, επιδρά αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, ενώ πιθανότατα καταλήγει και στο πιάτο μας.

  • Στη Μεσόγειο, τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που εντοπίζονται στις θάλασσες, τόσο στον βυθό της θάλασσας, όσο και στις ακτές.

  • Σε κάθε 100 μέτρα παραλίας στη Μεσόγειο συλλέγονται 110 καπάκια ποτηριών, 91 πλαστικά μπουκάλια και 131 καλαμάκια.

  • Κάθε χρόνο παγκοσμίως, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 100.000 θαλάσσια πλάσματα, όπως οι χελώνες, πεθαίνουν από την κατάποση απορριμμάτων και ιδιαίτερα πλαστικών, εξαιτίας της μορφής και του μεγέθους τους.