Ο Λευκός Πύργος στην παραλία της Θεσσαλονίκης
Ο Λευκός Πύργος στην παραλία της Θεσσαλονίκης
Ο Λευκός Πύργος στην παραλία της Θεσσαλονίκης
Ο Λευκός Πύργος στην παραλία της Θεσσαλονίκης
Πηγή Εικόνας: Photo by Dimitris Symeonidis from Pexels

Θετικές προοπτικές προβλέπονται για την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει έρευνα της Δανός / BNB Paribas για τις επιδόσεις πρώτου εξαμήνου της τοπικής αγοράς ακινήτων. H ζήτηση προέρχεται και από ξένους επενδυτές κυρίως από το Ισραήλ, την Τουρκία αλλά και την Σερβία.

Που εντοπίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον;

Κυρίως σε ακίνητα που παρέχουν σχετική αυτονομία (αγορά ολόκληρου ορόφου ή αγορά αυτόνομου κτιρίου) επιφάνειας από 300 τ.μ. – 1.000 τ.μ., ενώ οι περιοχές που προσελκύουν τη ζήτηση είναι το ευρύτερο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Βαλαωρίτου, Εγνατία, Λαδάδικα), αλλά και η περιοχή του One Salonica στην δυτική είσοδο της πόλης.

Σε ανοδική πορεία οι τιμες

Οι τιμές των ακινήτων αλλά και τα ζητούμενα μισθώματα ακολουθούν ανοδική πορεία καθώς υπάρχει ώθηση από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2019, ήταν αυξημένες κατά 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και σε ελκυστικές περιοχές της Χαλκιδικής, εξακολουθεί να ενισχύει τον επενδυτικό χαρακτήρα της αγοράς οικιστικών ακινήτων.

Ταυτόχρονα, το τελευταίο εξάμηνο παρατηρείται άνοδος στις τιμές πώλησης των διαμερισμάτων που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, γεγονός που οφείλεται στην παρατεταμένη ζήτηση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση. Διαμερίσματα που βρίσκονται σε μικρούς δρόμος, τα οποία δεν παρουσίαζαν κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον, τα προηγούμενα χρόνια, βρίσκουν, πλέον, τον αγοραστή τους. Το γεγονός αυτό συμπαρασύρει τα ζητούμενα μισθώματα που ακολουθούν ανοδική πορεία.

Όσον αφορά στην περιοχή της Χαλκιδικής, το ενδιαφέρον υπάρχει από ξένους κυρίως πελάτες (Σέρβοι και Βούλγαροι) οι οποίοι αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες. Το τοπίο στην Χαλκιδική, όσον αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις έχει διαφοροποιηθεί διότι ο μεγάλος αριθμός (αυξάνεται συνεχώς) της προσφοράς των καταλυμάτων έχει οδηγήσει σε μείωση των ζητούμενων μισθωμάτων – ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες όπου το κατάλυμα απευθύνεται σε μεσαίο οικονομικά target –group.

“Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν φέτος την Χαλκιδική οδήγησαν σε άτακτες αποχωρήσεις αρκετών τουριστών καθώς δεν υπήρχε νερό και ρεύμα σε αρκετές περιοχές και συντέλεσαν στην ακύρωση κρατήσεων” αναφέρει η έκθεση.