Academy Gardens
Η μακέτα του εμπορικού κέντρου Academy Gardens που σχεδίαζε η Blackrock στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Academy Gardens
Η μακέτα του εμπορικού κέντρου Academy Gardens που σχεδίαζε η Blackrock στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Πηγή Εικόνας: Artume

Ζήτημα χρόνου είναι η έναρξη της κατασκευής του νέου πολυκαταστήματος της γαλλικής αλυσίδας Leroy Merlin, σε τμήμα της έκτασης 24 στρεμμάτων, στην Λεωφόρο Κηφισού και την οδό Ηρούς στην Αθήνα, όπου το αμερικανικό fund Blackrock σχεδίαζε να δημιουργήσει το εμπορικό κέντρο Academy Gardens.

Όπως λένε στην αγορά, η αδειοδότηση του project εμφανίζει πολύ μικρό βαθμό δυσκολίας, μιας και πρόκειται για ένα «κουτί», όπως είναι η διεθνής ορολογία για αυτού τους είδους τις αναπτύξεις, χωρίς σύνθετες τεχνικές προδιαγραφές.

Παρόλ’ αυτά, λόγω της ύπαρξης στην έκταση του βιομηχανικού συγκροτήματος «Κλωστήρια Λαναρά – Κύρτση, που έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο, απαιτείται το υπουργείο Πολιτισμού να εγκρίνει την μελέτη ανέγερσης του πολυκαταστήματος.

Άναψε πράσινο

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟ, προχώρησε, με απόφασή του στην έγκριση της μελέτης ανέγερσης του πολυκαταστήματος, που θα αποτελείται από δύο ορόφους και θα έχει στο δώμα ανοιχτό χώρο στάθμευσης.

ΥΠΠΟ, Υπουργική απόφαση: Έγκριση μελέτης ανέγερσης «Νέου διώροφου κτηρίου καταστήματος με ανοικτό χώρο στάθμευσης στο δώμα» στο οικόπεδο επί των οδών Λ. Κηφισού-Ηρούς-Αντιγόνης, στο Ο.Τ. 124/75, Δ. Αθηναίων, της εταιρείας «HIRG AE»
Πηγή Εικόνας: Υπουργείο Πολιτισμού - Διαύγεια

Διαβάστε εδώ τη σχετική Απόφαση του ΥΠΠΟ

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Hirg, που συνδέεται με το αμερικανικό επενδυτικό σχήμα Hines, είχε υποβάλει τον περασμένο Απρίλιο τη σχετική αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Το τελευταίο κρίνει ότι τα έργα μπορούν να προχωρήσουν, καθώς δεν επηρεάζεται το βιομηχανικό συγκρότημα της έκτασης, θέτοντας συγκεκριμένους όρους, μεταξύ των οποίων:

– να μην παρεμποδίζεται η θέαση του μνημείου

– το κτήριο να συνδιαλλέγεται αρμονικά με το χαρακτηρισμένο μνημείο των κλωστηρίων «Λαναρά»

– οι εκσκαφικές εργασίες να γίνουν υπό αρχαιολογική επίβλεψη από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων

– το τελικό ύψος της οικοδομής να μην ξεπεράσει τα 16,24 μέτρα.

Μετά και την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, το έργο βρίσκεται λίγο πιο κοντά στη γραμμή αφετηρίας, με σειρά μόνο τυπικών εγκρίσεων να εκκρεμεί.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η έγκριση του ΥΠΠΟ περιλαμβάνει μερικές εξαιρετικά λεπτομερειακές αρχιτεκτονικές προϋποθέσεις (πχ αλλαγή πανιού με πανέλο, ύψος φυτών, που επιτρέπεται το λευκό χρώμα κλπ) αλλά και τεχνικές (θέση ράμπας, έφραση άποψης για «σύγχυση» περί του ύψους του κτιρίου κλπ) για την προσαρμογή του υπό ανάπτυξη κτιρίου σε όσα το ΥΠΠΟ θεωρεί ως μείζονα για το γειτονικό διατηρητέο.

Κύκλοι της αγοράς τονίζουν στο economix.gr ότι αποτελεί χρόνιο βάσανο κάθε μεγάλης επένδυσης που γίνεται σε ιστορικό κέντρο πόλης, δίπλα σε μνημεία κλπ, ενώ σημειώνουν ότι αυτό ακριβώς θα έπρεπε να γίνει με κάθε κτίριο στην υπό ανάπτυξη επένδυση του Ελληνικού με βάση την ΚΥΑ που εκδόθηκε προ εκλογών και βρίσκεται υπό αναθεώρηση από τη νέα κυβέρνηση.

Τι έχει προηγηθεί

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στην έκταση στην Λεωφόρο Κηφισού το fund της Blackrock σχεδίαζε να κατασκευάσει το εμπορικό κέντρο Academy Gardens, που θα ήταν μία επένδυση 300 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, από το 2007 έως σήμερα, η BlackRock και η αυστραλιανών συμφερόντων MGPA (η δεύτερη εξαγοράστηκε από την πρώτη το 2013) υπολογίζεται ότι είχαν δαπανήσει περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ, για την αγορά της έκτασης Μουζάκη και του γειτονικού σε αυτή ακινήτου, για τέλη μεταβίβασης, δαπάνες κατεδαφίσεων, εκπόνηση μελετών κτλ.

Ωστόσο, λόγω εμποδίων που έβαζε η προηγούμενη κυβέρνηση στο έργο, η Blackrock αποφάσισε να αναστείλει το έργο και να πουλήσει το οικόπεδο στην Hines προς περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, το αμερικανικό επενδυτικό σχήμα προχώρησε στην ενοικίαση της έκτασης στη Leroy Merlin, η οποία δρομολογεί σε αυτό, την επόμενη επένδυσή της με στόχο το καταναλωτικό κοινό της ευρύτερης περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, που δεν έχει σημαντική και κυρίως εύκολη πρόσβαση σε καταστήματα ιδιοκατασκευών.

Πλέον, στην αγορά περιμένουν το επόμενο βήμα, την έναρξη του πυρήνα της κατασκευής του πολυκαταστήματος, που δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.