Το οικόπεδο της Βούλας που αγόρασαν Hines-Henderson
Το οικόπεδο της Βούλας που αγόρασαν Hines-Henderson

Στην αγορά έκτασης 71.000 τετραγωνικών μέτρων στη Βούλα προχώρησαν η ευρωπαϊκή πλατφόρμα επενδύσεων σε ακίνητα Henderson Park και η διεθνής εταιρία ακινήτων Hines.

Η αγορά έγινε με στόχο την ανάπτυξη συγκροτήματος κατοικιών προς πώληση, με το ακίνητο να έχει αποκτηθεί από το Μουσείο Μπενάκη σε μία συναλλαγή εκτός αγοράς (off-market), όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρίες. Ωστόσο, ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη, καθώς, όπως θα δούμε παρακάτω, επιδιώκει την απαλλοτρίωση του ακινήτου με στόχο να το αποδώσει στους δημότες του.

Η έκταση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, βρίσκεται στη Βούλα, ενώ το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη περισσότερων από 400 οικιστικών μονάδων που θα περιλαμβάνουν σειρά υπηρεσιών, υπηρεσίες ασφάλειας και πρόσβαση σε πισίνα.

Το χρονοδιάγραμμα των Henderson Park και Hines προβλέπει τη σταδιακή ολοκλήρωση του έργου τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Με το μεγαλύτερο τμήμα του αποθέματος κατοικιών της Αθήνας να είναι άνω των 30 ετών και τις νέες αναπτύξεις να είναι περιορισμένες την περασμένη δεκαετία, υπάρχει σαφής ζήτηση για ποιοτικό προϊόν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Βούλα συγκεντρώνει ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς αγοραστές χάρη στην εγγύτητά της στο αθηναϊκό παράκτιο μέτωπο και στα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος της ελληνικής πρωτεύουσας, όπως σημειώνεται.

Αυτή η συναλλαγή είναι η τρίτη ελληνική που πραγματοποιεί το κοινό σχήμα των Henderson Park και Hines.

Στο παρελθόν απέκτησαν το ξενοδοχείο πέντε αστέρων Grand Hyatt στην Αθήνα και ένα χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων στην Κρήτη.

Το κοινό σχήμα των εταιριών έχει, επίσης, συνδυάσει την τεχνογνωσία του στην ανάπτυξη κατοικιών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με επενδύσεις για την ανάπτυξη 1.730 φοιτητικών κλινών σε Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

“Με αυτήν τη συναλλαγή καταφέραμε να επεκτείνουμε τη δέσμευσή μας για την ελληνική αγορά, αποκτώντας ταυτόχρονα τον έλεγχο ενός, υψηλής δυναμικής, έργου ανάπτυξης κατοικιών σε μια από τις πιο περιζήτητες και προνομιακές τοποθεσίες της Αθήνας και σε ελκυστικό τίμημα. Με την προσφορά αντίστοιχου προϊόντος να είναι περιορισμένη και τη ζήτηση να είναι προσδιορισμένη, είμαστε σίγουροι ότι το premium έργο μας θα προσελκύσει ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε ξανά με τον Hines σε αυτό το τελευταίο έργο συνδυάζοντας τη δική μας παγκόσμια εμπειρία και τοπικές γνώσεις για τη δημιουργία αξίας” αναφέρει Nick Weber, Ιδρυτικός εταίρος της Henderson Park.

“Η περιοχή του ακινήτου στη Βούλα, είναι μια από τις πιο περιζήτητες στην Αθήνα και η εγγύτητά της με το παραλιακό μέτωπο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη premium κατοικιών. Θα αξιοποιήσουμε τη διεθνή εμπειρία μας στον τομέα της οικιστικής ανάπτυξης για να παραδώσουμε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και διεθνών προδιαγραφών, το οποίο θα αποτελεί εξαιρετικό δείγμα των δυνατοτήτων της Hines, καθώς ενισχύουμε το χαρτοφυλάκιο οιικιστικών έργων στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η τελευταία μας επένδυση με την Henderson Park υπογραμμίζει τη δυναμική της συνεργασίας μας στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη” σημειώνει ο Πολ Γκομόπουλος, Ανώτατος Διευθυντής και επικεφαλής των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα της Hines.

Το…αντάρτικο του Δήμου

Ωστόσο, ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης με απόφαση κατά πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ενέκρινε την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου με τον χαρακτηρισμό του ακινήτου ως Κοινόχρηστο χώρου, πρασίνου και χώρου για δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

«Η συνεχής ανοικοδόμηση της περιοχής και η διαρκής μείωση των αδόμητων χώρων καθιστά πλέον επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και χώρων άθλησης.

Μετά από διερεύνηση που διενήργησε η Υπηρεσία Δόμησης, διαπιστώθηκε ότι ανάμεσα στα ελάχιστα εναπομείναντα αδόμητα οικόπεδα, που υπάρχουν στην περιοχή αυτή, υφίστανται αυτά που εμφαίνονται στον παρακάτω πίνακα αλλά και στο συνημμένο σχεδιάγραμμα της περιοχής με φερόμενο ιδιοκτήτη το Μουσείο Μπενάκη (σημ.: δηλαδή η έκταση των 71 στρεμμάτων). Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ακινήτων αυτών είναι ότι είναι όμορα Οικοδομικά Τετράγωνα του χαρακτηρισμένου σήμερα χώρου σχολείου, αποτελούν μεγάλες συνεχόμενες εδαφικές εκτάσεις και ενδείκνυται για αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους πρασίνου και περιπάτου» αναφέρει στην εισήγησή της, επί της οποίας στηρίχθηκε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η υπηρεσία δόμησης.

Τώρα αυτό που μένει να δούμε είναι εάν το έργο παγιδευτεί σε προσφυγές στη δικαιοσύνη…