Πρόοδος κατασκευής κτηρίου της Leroy Merlin
Πρόοδος κατασκευής κτηρίου της Leroy Merlin

Σε χρονικό διάστημα, που είναι ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, ολοκληρώνεται η κατασκευή του κτιρίου στο οικόπεδο του πρώην Μουζάκη στην Λεωφόρο Κηφισού 60 στην Αθήνα. Όπως προκύπτει από το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζει σήμερα το Economix.gr, το κτίριο είναι κοντά στην αποπεράτωση: από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε ξεκίνησαν οι εργασίες, σκυροδετήθηκαν 20.000 κυβικά μέτρα μπετόν κι έχουν καλουπωθεί 33.000 τ.μ. σε πλάκες, όπως εξηγούν οι ειδικοί. Το κτίριο, που διαθέτει υπόγειους και ισόγειους χώρους 10.000 τ.μ. (καθεμία επιφάνεια), πρώτο όροφο 2.000 τ.μ. και ανοιχτό χώρο στάθμευσης στο δώμα, θα έχει ολοκληρωθεί με ορίζοντα το Πάσχα, ενώ τα εγκαίνια της έναρξης λειτουργίας του καθορίζονται, ως ένα βαθμό, και από το πόσο βαριές θα είναι οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία.

Επένδυση 15 εκατομμυρίων ευρώ

Πρόοδος κατασκευής κτηρίου της Leroy Merlin

Πάντως, σε τέσσερις μήνες από την έναρξη εργασιών με ανάδοχο την τεχνική εταιρεία Άκτωρ -που έχει αναθέσει σε υπεργολάβους την κατασκευή των επί μέρους τμημάτων του έργου-το κτίριο έχει «σηκωθεί». Να υπενθυμίσουμε ότι το οικόπεδο 24 στρεμμάτων στον Κηφισό πωλήθηκε για περίπου 7 εκατ. ευρώ από την Blackrock στη Hines, καθώς η πρώτη δεν κατάφερε να κάνει πράξη τα επενδυτικά σχέδιά της για την κατασκευή εμπορικού κέντρου (Academy Gardens) στην έκταση. Έτσι, τη σκυτάλη της αξιοποίησης της έκτασης έλαβε η Hines, η οποία αφότου εξασφάλισε σε χρόνο -ρεκόρ την απαιτούμενη αδειοδότηση, ξεκίνησε, τον Νοέμβριο του 2019, το έργο που αποτελεί επένδυση 15 εκατ. ευρώ.

Με στόχο την εξασφάλιση των αποδόσεων του έργου, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία ακινήτων προχώρησε πριν ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες σε συμφωνία για την ενοικίαση του ισογείου στην Leroy Merlin, ενώ η μίσθωση των υπόλοιπων ορόφων δεν έχει ακόμη «κλειδώσει».

Το κτήριο της Hines όταν ολοκληρωθεί

Το έργο της κατασκευής του κτιρίου εξασφάλισε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Πολιτισμού, επειδή δεν επηρεάζεται το βιομηχανικό συγκρότημα της έκτασης, αλλά και με συγκεκριμένους όρους, μεταξύ των οποίων:

– να μην παρεμποδίζεται η θέαση του μνημείου

– το κτίριο να συνδιαλέγεται αρμονικά με το χαρακτηρισμένο μνημείο των κλωστηρίων «Λαναρά»

– οι εκσκαφικές εργασίες να γίνουν υπό αρχαιολογική επίβλεψη από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων

– το τελικό ύψος της οικοδομής να μην ξεπεράσει τα 16,24 μέτρα.

Από τα μεγαλύτερα κτιριακά projects

Το κτίριο της Hines στον Κηφισό είναι από τα μεγαλύτερα, εν εξελίξει, κτιριακά έργα. Αυτό με δεδομένο ότι το αμέσως μεγαλύτερο έργο της αποκατάστασης, αναδιαρρύθμισης και αλλαγής χρήσης τριών, χαρακτηρισμένων ως διατηρητέων μνημείων, κτιρίων του συγκροτήματος του πρώην 401 στρατιωτικού νοσοκομείου, που υλοποιεί η εταιρεία Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ, είναι προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, στο pipeline βρίσκεται σειρά έργων, όπως τα κτίρια έρευνας και παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών ιατρικής ακριβείας (εξατομικευμένης ιατρικής) του ιδρύματος ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Το τελευταίο για το οποίο η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπνέει στις 18 Μαρτίου είναι ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Η λίστα περιλαμβάνει και την μελέτη – κατασκευή – συντήρηση – λειτουργία οκτώ νέων σχολείων και την ανακατασκευή του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών στα Χανιά, ύψους 40,7 εκατ. ευρώ, το “παρών” δίνουν  οι εταιρίες Άκτωρ παραχωρήσεις, ΑΤΕΣΕ, Άβαξ και Μυτιληναίος.