Σφακτηρίας 22, Κεραμεικός - ΥΠΕΧΩΔΕ - Διατηρητέο - κήρυξη 2011 - Ισόγειο κτίριο λαϊκής κατοικίας με στέγη, χρονολογίας κατασκευής περίπου το 1920.
Σφακτηρίας 22, Κεραμεικός - ΥΠΕΧΩΔΕ - Διατηρητέο - κήρυξη 2011 - Ισόγειο κτίριο λαϊκής κατοικίας με στέγη, χρονολογίας κατασκευής περίπου το 1920.
Πηγή Εικόνας: Dimitris Kamaras - Flickr

Στην ενεργοποίηση της μεταφοράς συντελεστή δόμηση, πρόκειται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του economix.gr, σε αυτή την φάση εξετάζονται όλοι οι παράμετροι που θα «ξεμπλοκάρουν» την διαδικασία που βρίσκεται για χρόνια στον πάγο και έχει αφήσει μετέωρους χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τους τίτλους που έχουν στην κατοχή τους. Επικρατέστερο σενάριο για να επιτευχθεί όλο αυτό, είναι η Τράπεζας Γης.

Κατά το παρελθόν έχουν εκδοθεί τίτλοι μεταφοράς συντελεστή από διατηρητέα, μνημεία και ρυµοτοµούµενα ακίνητα που αντιστοιχούν σε πάνω από 1.100.000 τ.µ. ωστόσο, η διακοπή του θεσμού άφησε σε εκκρεμότητα τίτλους που αντιστοιχούν σε 450.000 τ.µ., η αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 185 εκατ. ευρώ και στον… αέρα πολλούς ιδιοκτήτες που δεν είχαν την ευκαιρία να τους μετατρέψουν σε ακίνητα.

Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης καλύπτει ακίνητα, για τα οποία ο ιδιοκτήτης δεν επιτρέπεται να αξιοποιήσει ολόκληρο τον συντελεστή που ισχύει στην περιοχή.

Από αυτές τις κατηγορίες ακινήτων μπορεί να ζητήσει ο ιδιοκτήτης τους την έκδοση τίτλου μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ο οποίος θα του δίνει το δικαίωμα να μεταφέρει τον υπόλοιπο συντελεστή του ακινήτου του.

Παράλληλα, η εφαρμογή της μεταφοράς συντελεστή θα δώσει λύση σε αρκετούς ιδιοκτήτες αυθαιρέτων µε μεγάλες παραβάσεις που υπερβαίνουν το 40% και στερούνται οικοδομικής άδειας, τα οποία έως τώρα τακτοποιούνται µόνο για 30 χρόνια.

Για την συγκεκριμένη κατηγορία, υπάρχει και πρόταση από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με την οποία προβλέπεται η Τράπεζα Γης να αγοράζει συντελεστή δόμησης από τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων και να τον πουλάει σε αυτούς που έχουν αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις, που κατά τον νόμο έχουν υποχρέωση αγοράς συντελεστή μεσοπρόθεσμα. Αυτοί που θα λαμβάνουν τα χρήματα δίνοντας συντελεστή, θα υποχρεούνται στην αποκατάσταση των όψεων των διατηρητέων και αυτοί που θα αγοράζουν τον συντελεστή, στη σύννομη τακτοποίηση των παραβάσεών τους. Ταυτόχρονα, το Δημόσιο θα εισπράττει έσοδα από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και από τη φορολογία των επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν την ανακαίνιση των όψεων. Οι Δήμοι και οι άλλοι φορείς-ιδιοκτήτες ακινήτων του Δημοσίου όπως και οι ιδιώτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους ενισχύοντας περαιτέρω τους προϋπολογισμούς, ενώ θα αναβαθμιστεί και το αστικό περιβάλλον που παραμένει υποβαθμισμένο σε πολλές περιπτώσεςι λόγω εγκατάλειψης.

«Η ιδέα είναι μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης οι ιδιοκτήτες αυτών των αυθαιρέτων να αγοράζουν συντελεστή από τους ιδιοκτήτες διατηρητέων και μνημείων. Η τράπεζα θα δίνει ένα ποσοστό των χρημάτων, πχ. 30% ή όσο απαιτείται για τις εργασίες, στους ιδιοκτήτες για να αποκαταστήσουν την όψη και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα πέσει και αφού διαπιστωθεί από ελεγκτή μηχανικό ότι έγιναν αυτές οι εργασίες θα δίνονται και τα υπόλοιπα χρήματα στον ιδιοκτήτη», είχε σημειώσει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται μέσω της Τράπεζας Γης να μπορεί ο Δήμος να παρεμβαίνει σε εγκαταλελειμμένο ακίνητα, να τα δεσμεύει, να τα αποκαθιστά με χρηματοδότηση από ιδιώτες, που θα αναλαμβάνουν μέσα από διαγωνισμό την εκμετάλλευσή τους για κάποια χρόνια και μόλις αποσβένεται το κόστος αποκατάστασης, να τα επιστρέφει στους ιδιοκτήτες. Αν ενδιάμεσα ο ιδιοκτήτης εμφανιστεί και επιθυμεί να το εκμεταλλευθεί ο ίδιος, θα μπορεί να το κάνει καταβάλλοντας το κόστος αποκατάστασης.

Η – απρόσωπη – Ψηφιακή Τράπεζα Γης θα μπορεί επίσης να υλοποιεί ανταλλαγές εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών, οι οποίες είναι μπλοκαρισμένες είτε επειδή είναι δασικές, είτε για άλλο λόγο και δεν είναι πλέον οικοδομήσιμες, με άλλες δημόσιες εκτάσεις οι οποίες είναι διαθέσιμες και μπορούν να οικοδομηθούν – εν είδη αποζημίωσης, στην οποία η χώρα μας υποχρεώνεται βάση σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίων.

Παράλληλα, θα επιτρέπει σε Δήμους να πωλούν συντελεστή από δεσμευμένα αδόμητα ακίνητα, έτσι ώστε να αποκτούν πόρους για να απαλλοτριώσουν επιπλέον οικόπεδα, με σκοπό να κατασκευάσουν κοινόχρηστους χώρους.

Πάντως, η συσσώρευση αδιάθετων τίτλων αποτελεί εδώ και χρόνια ένα βασικό πρόβλημα, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να έχει προσπαθήσει κατά καιρούς μέσω ρυθμίσεων να επιλύσει – χωρίς όμως να υπάρχει αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΥΠΕΝ, στη χώρα μας έχουν συνολικά εκδοθεί 244.000 τίτλοι μεταφοράς συντελεστή από διατηρητέα και 184.000 τίτλοι από ρυμοτομούμενα ακίνητα.