Plastic Bag: have a nice day
Plastic Bag: have a nice day
Πηγή Εικόνας: Wikimedia Commons

Το… κόλπο προκειμένου το περιβαλλοντικό τέλος 0,09 λεπτών από τις πλαστικές σακούλες να αποδίδεται στις Επιχειρήσεις και όχι στην ΑΑΔΕ, έχουν βρει μεγάλα καταστήματα και σούπερ μάρκετ – χρησιμοποιώντας μεγέθη άνω των 50μm.

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερα άλυτα ζητήματα φαίνεται πως άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση αφού 1μιση χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου, τα ποσά που έπρεπε να αποδοθούν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης παραμένουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς δεν προχώρησαν στην σχετική διοικητική πράξη που θα ενεργοποιούσε την καταβολή των χρημάτων.

Τα ταμεία του ΕΟΑΝ μάλιστα, έχουν 7,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόνο το πρώτο 6μηνο του 2018. Τα υπόλοιπα 6 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 2ο εξάμηνο του έτους, είναι στον πάγο. Μέχρι στιγμής, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει εισπράξει 15.506.584 ευρώ.

Όπως προβλέπεται, οι πολίτες από 1η Ιανουαρίου πληρώνουν 0,09 λεπτά την πλαστική σακούλα, ενώ τον Ιανουαρίου του 2018 όπου και θεσπίστηκε το μέτρο κατέβαλαν 0,04 λεπτά ανά τεμάχιο.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται ανά 3 μήνες να αποδίδουν στην ΑΑΔΕ τα χρήματα που εισέπραξαν. Τα ποσά αυτά με την σειρά τους φτάνουν στο ΥΠΕΝ και καταλήγουν στον Οργανισμό για δράσεις ανταποδοτικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr μερίδα μεγάλων καταστημάτων και σούπερ μάρκετ διαθέτουν προς τους πελάτες τους σακούλες άνω των 50 μm – οι οποίες δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες πληρώνουν 0.09 λεπτά ανά σακούλα, χρήματα τα οποία ωστόσο δεν θα μπουν στο πλαίσιο ανταποδοτικότητας.

Ταυτόχρονα, μπορεί ναι μεν η όλη διαδικασία να λειτουργεί προς όφελος των επιχειρήσεων, ωστόσο είναι κάτι που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή οδηγία που εξαιρεί την συγκεκριμένη κατηγορία από το περιβαλλοντικό τέλος. Πηγές της αγοράς πάντως τονίζουν πως το κόστος είναι ανάλογο των εσόδων.

Στο μεταξύ, εκτιμάται πως το 2019 τα χρήματα θα είναι λιγότερα από πέρσι, με δεδομένο ότι οι καταναλωτές εξοικειώνονται με το μέτρο και απορρίπτουν την χρήση της πλαστικής σακούλας.

Το επόμενο διάστημα, ο Οργανισμός Ανακύκλωσης που έχει δεσμευμένα στην τράπεζα 7,8 εκατ. ευρώ – θα τα ενεργοποιήσει μαζί με τα υπόλοιπα που θα μαζευτούν – για να τρέξει τον διεθνή διαγωνισμό ύψους 14 εκατ. ευρώ.

Κατά τις εκτιμήσεις θα χρειαστούν 2 χρόνια από την εκκίνηση του για να γίνουν οι δράσεις ανταποδοτικότητας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο ΕΟΑΝ, μετά θα αποδώσει σε συνεργασία με τους Δήμους και τις ανάγκες της κάθε περιοχής, πάνινες και πλαστικές σακούλες, καροτσάκια κτλ. Ότι ποσά επιπλέον μαζευτούν, θα δοθούν για τις ανάγκες εκπαίδευσης, ενημέρωσης και διαφήμισης.

Υπενθυμίζεται ότι με έξοδα του ΕΟΑΝ, έγινε η πιλοτική διανομή πάνινων και πλαστικών σακουλών πολλαπλών χρήσεων, καθώς και τροχήλατων καροτσιών λαϊκής (για τους ηλικιωμένους) σε τέσσερις Δήμους και συγκεκριμένα σε: Χαλάνδρι, Αλόννησο, Βόλβη και Ναύπακτο.

Το μέτρο συνολικά πάντως έχει θετική ανταπόκριση από τους πολίτες, υπάρχουν όμως και εκείνοι που αρνούνται πεισματικά να προσαρμόσουν στα νέα δεδομένα. Στον αντίποδα, άλλοι καταναλωτές έχουν από την πρώτη στιγμή προμηθευτεί πολλαπλές σακούλες, μοντέρνες τσάντες ή χρησιμοποιούν το καρότσι της λαϊκής.

Όπως έχει γράψει πρώτο το economix.gr, σε 57.170.676 ανέρχονται οι πλαστικές σακούλες που διατέθηκαν στην αγορά κατά το 1ο τρίμηνο του 2019 και καταβλήθηκε περιβαλλοντικό τέλος. Για το 2018, ο συνολικός αριθμός που διατέθηκε είναι 598.242.740,66 και συγκεκριμένα κατά το α’ τρίμηνο διατέθηκαν 206.492.277, το β’ 87.869.143,33, το γ’ 158.611.149 και το δ’ 154.942.004 σακούλες.

Πλαστική σακούλα – στοιχεία – πως κινείται το μέτρο, τι συμβαίνει στην αγορά

Παράλληλα παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην χρήση της πολύ λεπτής πλαστικής σακούλας με πάχος μικρότερο από 15 μm (για συσκευασία νωπών φρούτων και λαχανικών) και η οποία δεν υπόκειται σε ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος, με αποτέλεσμα να έχει καταλήξει να λειτουργεί ως σακούλα μεταφοράς.

Αντίστοιχα, μεγάλη μερίδα πολιτών ζητά από περίπτερα σακούλα ακόμα και αν αγόρασαν μόνο ένα πακέτο τσιγάρα – με απώτερο σκοπό να την χρησιμοποιήσουν αλλού.

Υπενθυμίζεται ότι από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν πάψει να διαθέτουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, καθώς και ορισμένες κατηγορίες, όπως οι περιπτερούχοι και οι ασχολούμενοι με το υπαίθριο εμπόριο.