Επένδυση στο Ελληνικό
Επένδυση στο Ελληνικό
Επένδυση στο Ελληνικό
Επένδυση στο Ελληνικό
Πηγή Εικόνας: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ

Την απαγόρευση κατασκευής κτιρίων και εγκαταστάσεων των οποίων το ύψος υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, εντός ζώνης 100 μέτρων από τα όρια του ακινήτου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, προβλέπει τροπολογία που περιλαμβάνεται στο υπό αξιολόγηση σ/ν «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση του ν.4611/2019» του υπ. Οικονομικών.

Στο κείμενο διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη «δεν εφαρμόζεται: α) ως προς το τμήμα του ακινήτου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού που έχει πρόσωπο επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης και επί της λεωφόρου Ποσειδώνος και β) ως προς τμήματα υψηλών κτιρίων και εγκαταστάσεων, εφόσον το ύψος αυτών δεν υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ανά ζώνη ανάπτυξης ή περιοχή προς πολεοδόμηση». Όπως σημειώνεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση, που συνυπογράφουν οι υπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κύριοι Αδ. Γεωργιάδης και Κ. Χατζηδάκης αντίστοιχα, η προτεινόμενη τροπολογία κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να αποσαφηνιστούν σημεία της ρύθμισης του ν.4062/2012, ως προς το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά και να ολοκληρωθεί με ταχύτητα και σεβασμό στο οικιστικό περιβάλλον η συγκεκριμένη επένδυση.

Η τροπολογία, που κατατέθηκε λίγες ώρες πριν την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο συζητώνταν ήδη με τη μορφή του κατεπείγοντος, δημιούργησε πολιτική αντιπαράθεση. Η ενημέρωση για το περιεχόμενο της τροπολογίας δεν προήλθε από κυβερνητική ανακοίνωση αλλά κοινοποιήθηκε μέσω ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Άδωνης Γεωργιάδης: Δεν τροποποιεί ούτε τη σύμβαση ούτε τον ισχύοντα νόμο, αλλά αφορά μόνο ουρανοξύστες στο Ελληνικό

«Δεν αποτελεί τροποποίηση ούτε της σύμβασης για την Επένδυση του Ελληνικού ούτε του νόμου 2012 σχετικά με τον καθορισμό των όρων δόμησης, παρά μόνο ερμηνεία για το τι ορίζεται υψηλό κτίριο. Η τροπολογία αφορά ουσιαστικά τους ουρανοξύστες που θα γίνουν στο Καζίνο του Ελληνικού».

Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνης Γεωργιάδης στη Βουλή υπεραμυνόμενος της τροπολογίας που κατέθεσε, μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, στο φορολογικό νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε μαζί με το νομοσχέδιο αλλά μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, καθώς αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 Αλέκος Φλαμπουράρης: Με την τροπολογία αλλάζει ο νόμος για το Ελληνικό προς διευκόλυνση των επενδυτών

«Με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα αλλάζει ο νόμος 4062/2012, που διέπει την επένδυση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Όχι όμως προς επιτάχυνση της επένδυσης αλλά προς διευκόλυνση των επενδυτών», αναφέρει ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Προσθέτει ότι «δεν πρόκειται για διάταξη ερμηνευτικού χαρακτήρα, όπως απλοϊκά παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση», αλλά για μια «”εξυπηρέτηση” στη χωροθέτηση των υψηλών κτιρίων». Θυμίζει ότι «το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης έχει ήδη εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα και έχει ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας» και αναφέρει πως «ό,τι παρουσιάζεται ως “ερμηνευτικό” δεν είναι εξ ορισμού και ταυτόσημο υπέρ της ποιότητας του οικιστικού περιβάλλοντος και της ζωής στην πόλη».

Τέλος ο κ. Φλαμπουράρης σχολιάζει ότι «είναι μόνο η αρχή της νέας διακυβέρνησης, που δεν θα έφερνε τίποτα στη Βουλή για το Ελληνικό…».

Ν. Παππάς: Η τροπολογία αυτή πρέπει να αποσυρθεί”

Με την τροπολογία για το Ελληνικό, την κατάθεση της οποίας ζητούσε επίμονα ο όμιλος Λάτση, προσδοκώντας σε σκανδαλώδη εύνοιά του, αλλάζει το νόμο που διέπει τη συγκεκριμένη επένδυση και τον οποίο, όπως είχε δηλώσει στις προγραμματικές δηλώσεις, υποτίθεται ότι θα τηρούσε”δηλώνει ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς

“Η πολιτική τους είναι απολύτως προβλέψιμη”, σχολιάζει ο κ. Παππάς και καταλήγει: “Οι απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι για τη ΝΔ “νόμος”. Η τροπολογία αυτή πρέπει να αποσυρθεί” Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του»”.

Γεννηματά: το ΚΙΝΑΛ καταψηφίζει την τροπολογία για το Ελληνικό

Αναφερόμενη στην τροπολογία που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση για την επένδυση στο Ελληνικό, η κ. Γεννηματά είπε πως το ΚΙΝΑΛ θα την καταψηφίσει.

«Το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει τη σημερινή τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία αλλάζουν οι όροι του νόμου και της συμφωνίας για την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά. Μέχρι προχθές ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης διαβεβαίωνε επί λέξη “Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τον νόμο και να αλλάξουμε την συμφωνία και τους όρους της υπέρ ή κατά της εταιρίας, θα εφαρμόσουμε τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα”» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και κατέληξε:

«Είναι απόλυτα σαφές ότι με την τροπολογία αυτή εξυπηρετούνται μόνο τα συμφέροντα του επενδυτή, μια και προβλέπονται ευνοϊκότεροι για αυτόν όροι από τους ισχύοντες. Υπάρχει ένα μείζον ζήτημα. Θέλουμε τις μεγάλες, τις εμβληματικές για τον τόπο επενδύσεις. Γι’ αυτό και έχουμε ταχθεί υπέρ της επένδυσης στο Ελληνικό και ασκήσαμε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ που απαράδεκτα κωλυσιεργούσε την πραγματοποίησή της. Όμως οι επενδύσεις προϋποθέτουν αξιοπιστία του κράτους και σεβασμό των όρων της συμφωνίας και από τους επενδυτές. Όταν οι όροι αλλάζουν με αυτόν τον τρόπο, και κατόπιν εορτής, τότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας και δίνουμε ένα πολύ αρνητικό σήμα διεθνώς. Που θα το βρει το δημόσιο μπροστά του όταν γίνουν διαγωνισμοί για νέες επενδύσεις. Αποσύρετε την τροπολογία και προχωρήστε το έργο με βάση τους όρους που έχουν συμφωνηθεί».