Το MasterPlan του Ελληνικού
Το MasterPlan του έργου της αξιοποίησης της πρώην έκτασης του αεροδρομίου Ελληνικού - ή ορθότερα του «Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά» - από την εταιρεία ειδικού σκοπού ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ
Το MasterPlan του Ελληνικού
Το MasterPlan του έργου της αξιοποίησης της πρώην έκτασης του αεροδρομίου Ελληνικού - ή ορθότερα του «Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά» - από την εταιρεία ειδικού σκοπού ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ
Πηγή Εικόνας: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ

Οξεία επίθεση στην Lamda Development (και στη ΝΔ) για το θέμα του Ελληνικού, εξαπέλυσε η κυβέρνηση θυμίζοντας σε όλους “ημέρες του 2015” και την υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός που αποτέλεσε την πρώτη εμβληματική “κόντρα” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (με ΑΝΕΛ τότε) με εταιρεία που ετοιμάζει επενδύσεις στην Ελλάδα…

Και η νέα κόντρα δεν είναι άσχετη με την προεκλογική περίοδο, τις τελευταίες ημέρες της οποίας διανύουμε, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η διαμάχη με μια ιδιωτική εταιρεία -με την οποία είχαν καλές σχέσεις από το 2016, περίπου, μέχρι τώρα – μόνον να τους προσθέσει πόντους έχει στο εκλογικό τους ακροατήριο.

Άλλωστε, σύμφωνα με πηγές του Economix, ο ΣΥΡΙΖΑ περίμενε επί ημέρες για να εκμεταλευτεί εκ νέου (καθώς τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε την τελευταία φορά δεν “πέρασαν” στον κόσμο, όπως φαίνεται) τη γνωστή δήλωση Μητσοτάκη ότι “θα τελειώσουμε τις ΚΥΑ και θα μπουν μπουλντόζες σε μία εβδομάδα”. Κάτι που πράγματι είπε – θέλοντας να σηματοδοτήσει ή να συμβολίσει την επιμονή και έμφαση στις επενδύσεις – αλλά κανείς στην αγορά δεν έχει πιστέψει, διότι είναι γνωστές οι δυσκολίες του θεσμικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα ο, συνήθως ήρεμος και “στρογγυλός” στις διατυπώσεις του, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σαν να “ζήλεψε” τις ημέρες του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο ΥΠΑΠΕΝ (όπως ονομάζονταν το 2015 το σημερινό ΥΠΕΝ), δήλωσε:

“Μέχρι χθες ο κ. Μητσοτάκης, με την ανοχή του κ. Λάτση, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι δεν εκδίδει τις Υπουργικές Αποφάσεις για το Ελληνικό, και υποστήριζε ότι αυτός, εάν εκλεγεί, θα τις βγάλει αμέσως. Τώρα που εκδόθηκαν οι αποφάσεις, η εταιρεία του κ. Λάτση καταγγέλλει ότι εμποδίζουμε το έργο, που στην πραγματικότητα εμείς ολοκληρώσαμε και με δική της ευθύνη κωλυσιεργεί τόσους μήνες. Οι μάσκες έπεσαν.

Από τη μία πλευρά βρίσκεται η κυβέρνηση, που εισήλθε σε μια εκτεταμένη και αναλυτική διαβούλευση με τον επενδυτή, ενσωματώνοντας σημαντικό μέρος των παρατηρήσεών του σε πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι δε αλλαγές που υποστηρίζουν ότι αιφνιδιαστικά προέκυψαν σήμερα, δεν είναι παρά η εκ νέου διατύπωση των προβλέψεων του νομικού πλαισίου και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται μια εταιρεία, σε προφανή συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, που επιδιώκει να αλλάξει εκ νέου τη σύμβαση, υπέρ των συμφερόντων της και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Μια νέα συμφωνία που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα κέρδη για τον ιδιώτη, με περισσότερο μπετόν και άρα λιγότερο πράσινο, με περισσότερο ιδιωτικό και λιγότερο δημόσιο χώρο.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές, η αποκάλυψη είναι καλοδεχούμενη καθώς οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους”.

Από κοντά και στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος έκανε λόγο για συνεργασία της Lamda Development με τον κ. Μητσοτάκη, τονίζοντας πως αυτή η συνεργασία συνεχίζεται και εντείνεται.

Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη «από τη μια κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καθυστερεί την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν το Ελληνικό κι από την άλλη, την ώρα που εκδίδεται η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά το Μητροπολιτικό Πάρκο, με τήρηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών και κανόνων και απόλυτο σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά το περιβάλλον και τον πολιτισμό, έρχεται η καταγγελία».

«Είναι φανερό ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η στάση τους», σημείωσε ο κ. Φλαμπουράρης και διαμήνυσε πως «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το έργο με τους όρους που είχε προβλεφθεί ότι θα γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή χωρίς τις σημαντικότατες αλλαγές που επιτεύχθηκαν κατά την κύρωση της σύμβασης στη Βουλή. Δηλαδή χωρίς την αύξηση της έκτασης του πράσινου στο Μητροπολιτικού Πάρκου, το ελεύθερο και αδόμητο μέτωπο στην παραλία μήκους 1 χλμ, τις υποδομές δημοσίου συμφέροντος κ.λ.π. Θα επανέλθουμε αν χρειαστεί».

Νωρίτερα, η Lamda Development είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση:

“Με αφορμή την Κοινή Υπουργική Απόφαση («ΚΥΑ») για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, που μας κοινοποιήθηκε μόλις σήμερα το απόγευμα, η Εταιρεία τοποθετείται ως εξής:

Η ΚΥΑ υιοθέτει θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου, μη λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά στην επένδυση (Ν.4062/12) όσο και τις ειδικές προβλέψεις των Συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν.4422/17), καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ, καταχρηστικά και αδικαιολόγητα, απαιτεί:

α) γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α.,

β) έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου.

Τα ανωτέρω, ουσιαστικά ακυρώνουν τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου.

Ουσιαστικά πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης, απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθαυτής της επένδυσης.

Η Εταιρεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνηθέντων σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις συνεδριάσεις του ΚΣΔ το τελευταίο δεκαήμερο.

Συνέπεια των ανωτέρω και έπειτα από 4,5 έτη προσπαθειών και συνεννοήσεων η απόφαση που εκδόθηκε, καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση, εθνική η διεθνή”.

Σημειώνουμε ότι κανένα από τα δύο μέρη – κυβέρνηση και εταιρεία – δεν έδωσε στη δημοσιότητα τη σχετική ΚΥΑ την οποία αναζητήσαμε αλλά μέχρι την ώρα που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές δεν είχε δημοσιευθεί επισήμως.