Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σε φάση μετάβασης προς ένα πιο προβλέψιμο μοντέλο εσόδων εισέρχεται η ΕΥΔΑΠ, καθώς από το 2026 και μετά το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της περιόδου 2025–2029 αναμένεται να ενισχύσει τα έσοδα κατά περίπου 78,3 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η χρήση 2025 έκλεισε με κύκλο εργασιών 364,7 εκατ. ευρώ (-2,4%), EBITDA 32,1 εκατ. ευρώ (-44%) και ζημιές 21,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 14,6 εκατ. ευρώ το 2024. Την εικόνα επιβάρυναν προβλέψεις για επίδικες υποθέσεις ύψους 14,6 εκατ. ευρώ, αυξημένες αμοιβές τρίτων κατά 9 εκατ. ευρώ και φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου 15,5 εκατ. ευρώ. Αντίρροπα κινήθηκαν το ενεργειακό κόστος και οι δαπάνες προσωπικού, που υποχώρησαν.

Στα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνονται 41,9 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 2025 και θα ανακτηθούν την περίοδο 2026–2029. Σε προσαρμοσμένη βάση, το EBITDA διαμορφώνεται στα 78,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 36,1 εκατ. ευρώ.

Στο μέτωπο των επενδύσεων, το 2025 η απορρόφηση ανήλθε σε 77,5 εκατ. ευρώ (+27,6%). Από αυτά, 39,2 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην Ανατολική Αττική, 25,5 εκατ. ευρώ σε έργα ύδρευσης, 10,5 εκατ. ευρώ σε αποχέτευση και 2,2 εκατ. ευρώ σε λοιπές υποδομές. Πάνω από το μισό καλύφθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους.

Σε βάθος δεκαετίας, το επενδυτικό πρόγραμμα φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ: 965 εκατ. ευρώ για Ανατολική Αττική, 803 εκατ. ευρώ για ύδρευση, 583 εκατ. ευρώ για αποχέτευση και 145 εκατ. ευρώ για ψηφιακά και λοιπά έργα. Η χρηματοδότηση στηρίζεται σε πόρους ΕΣΠΑ, δανεισμό από την ΕΤΕπ, επιδοτήσεις και ίδια κεφάλαια.

Προτεραιότητα αποτελεί η μείωση των διαρροών από 15% σε 10%, με επενδύσεις 250–300 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος, Χάρης Σαχίνης, χθες κατά την ενημέρωση του Τύπου για τα αποτελέσματα του 2025, αυτό είναι το όριο όπου το όφελος δικαιολογεί το κόστος, καθώς η πλήρης αντικατάσταση του δικτύου θα απαιτούσε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Για τον εντοπισμό των απωλειών επιστρατεύονται μοντέλα δεδομένων και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, ενώ έρχονται νέες εργολαβίες με ορίζοντα ολοκλήρωσης 3–4 ετών.

Στα μεγάλα έργα περιλαμβάνεται η «Ψυττάλεια 3.0», με προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ και πιθανή υπέρβαση των 500 εκατ. ευρώ εφόσον ενσωματωθεί και η λειτουργία της μονάδας κατά την κατασκευή.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στο Ελληνικό. Η ΕΥΔΑΠ έχει εγκρίνει τον διαγωνισμό για νέο αγωγό ύδρευσης, περίπου 20 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινά από το Γαλάτσι, θα περνά από Δροσοπούλου, Εξάρχεια και λεωφόρο Βουλιαγμένης και θα καταλήγει στα νότια προάστια. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου τέσσερα χρόνια. Όπως σημείωσε ο κ. Σαχίνης, πρόκειται για τη βέλτιστη λύση, καθώς εναλλακτικά σενάρια, όπως υπόγεια σήραγγα, θα εκτόξευαν το κόστος έως και στο 1 δισ. ευρώ.

Στην ίδια περιοχή προχωρά από τη Lamda Development το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων, που θα επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση νερού για άρδευση του Μητροπολιτικού Πάρκου και άλλων χώρων.

Σε ό,τι αφορά τη λειψυδρία, οι παρεμβάσεις της ΕΥΔΑΠ έχουν ήδη προσθέσει περίπου 56 εκατ. κυβικά μέτρα στο σύστημα, ενώ με τη συμβολή των βροχοπτώσεων η ενίσχυση ξεπερνά τα 70 εκατ. κυβικά μέτρα. Παρά τη βελτίωση, τα αποθέματα παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο.

Το βασικό έργο παραμένει το «Εύρυτος», με προϋπολογισμό 750 εκατ. ευρώ από 550 εκατ. ευρώ αρχικά. Οι μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ο κ. Σαχίνης ξεκαθάρισε ότι το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα ανήκει στο Δημόσιο και οι αποφάσεις για την προώθηση του έργου αναμένονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα, η εταιρεία μελετά την επέκτασή της εκτός Αττικής (Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα), η οποία προβλέπεται σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή και θα φέρει αύξηση της πελατειακής της βάσης κατά περίπου 10%.