Ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης στη συνεδρίαση της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης της προόδου του Προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε  στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο της Αίγινας, επεσήμανε ότι περισσότερα  από 300 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 440.582.434 ευρώ, χρηματοδοτούνται αυτή τη στιγμή από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι τα έργα  «συμβάλλουν καθοριστικά στην αναπτυξιακή πορεία του λεκανοπεδίου, καθώς γίνονται για τους πολίτες και παραδίδονται σε αυτούς», τόνισε παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει εξασφαλίσει κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο χρηματοδότηση άνω του 1,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 54% σε σχέση με την παρελθούσα (ΕΣΠΑ 2014-2020), στοχεύοντας ακόμη πιο ψηλά και δίνοντας προτεραιότητα:
*⁠ ⁠στην ενίσχυση της οικονομίας και της κοινωνικής ευημερίας,
*⁠ ⁠στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή,
*⁠ ⁠στην παραγωγικότητα και την αλληλεγγύη,
*⁠ ⁠στην αναβάθμιση της ποιότητα ζωής καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Το Περιφερειακό Πρόγραμμα “Αττική” αποτελεί μια νέα μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά με πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα. Αποδεικνύει πως η σωστή διαχείριση και η στρατηγική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, μπορούν να φέρουν ουσιαστικές αλλαγές και βελτίωση στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του λεκανοπεδίου» δήλωσε ο περιφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Αττική» 2021-2027, φέρνοντας ως παράδειγμα των προς έγκριση κριτηρίων και δράσεων:
*⁠ ⁠τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας,
*⁠ ⁠τη συνδρομή στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων μέσω της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης,
*⁠ ⁠τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα,
*⁠ ⁠την αύξηση της απασχόλησης και της αυτοαπασχόλησης για νέους Ρομά
*⁠ ⁠καθώς και την ενίσχυση των κοινωνικών επιχειρήσεων μέσω των φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ).
«Η αποκατάσταση του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου της Αίγινας στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, αποτελεί απτό δείγμα αποτελεσματικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μέσω του ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, δόθηκε πνοή στο εμβληματικό αυτό κτίριο και παραδόθηκε στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού, ένα επιβλητικό μνημείο μεγάλης ιστορικής αξίας. Μαζί με τους πολίτες, βαδίζουμε καθημερινά σε μια διαδρομή προς την πρόοδο και την ευημερία» κατέληξε ο περιφερειάρχης Αττικής.