Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Την μετονομασία της Mytilineos σε METLEN energy & metals, ενόψει και της εισαγωγής της σε ξένο χρηματιστήριο ενέκρινε σήμερα η Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, στο πλαίσιο της οποίας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επένδυσης στα ΕΛΠΕ εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον για πώληση από τους βασικούς μετόχους, το Δημόσιο και την οικογένεια Λάτση.


«Η εταιρεία με το όνομα της οικογένειας έκλεισε ένα μεγάλο κύκλο και είναι έτοιμη να ανοίξει έναν ακόμα μεγαλύτερο. Πεποίθηση της διοίκησης είναι ότι σε αυτά τα επίπεδα διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας είναι αναγκαία η αλλαγή του ονόματος», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος. Προσέθεσε ότι η διαδικασία για την εισαγωγή σε ξένο Χρηματιστήριο, πιθανότατα του Λονδίνου, προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και προέβλεψε ότι η επόμενη γενική συνέλευση θα γίνει εκτός Ελλάδος.

Σε ερώτηση με αφορμή πληροφορίες για εξαγορά πακέτου μετοχών των ΕΛΠΕ ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε:

«Τα ΕΛΠΕ έχουν δύο μεγάλους μετόχους, κανένας εκ των δυο δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να πουλήσει. Σέβομαι απόλυτα την οικογένεια Λάτση και τις διαδικασίες με τις οποίες το Δημόσιο κάνει ιδιωτικοποιήσεις. Αν αυτό αλλάξει και η όλη υπόθεση τεθεί σε άλλη βάση τότε το πράγμα πάει αλλού. Η διύλιση είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα στον οποίο εμείς έχουμε αρκετά μεγάλη παρουσία εδώ και πολύ καιρό. Θα δούμε την κατάσταση, τα οικονομικά, είναι νωρίς να πούμε κάτι, δεν θέλω να δημιουργώ εντυπώσεις και προσδοκίες».

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων ο κ.Μυτιληναίος τοποθετήθηκε για σειρά θεμάτων οικονομικής και ενεργειακής επικαιρότητας αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

– Για τις μηδενικές- αρνητικές τιμές της ενέργειας στο Χρηματιστήριο: ένα από τα βασικά θέματα των ενεργειακών εταιρειών στην Ευρώπη θα είναι οι αρνητικές τιμές της ενέργειας τις οποίες θα βλέπουμε περισσότερο και στην Ελλάδα. Οι σωστές καθετοποιημένες εταιρείες βρίσκουν τις λύσεις και τις χρησιμοποιούν υπέρ των ιδίων και των πελατών τους. Στο μέλλον οι αποδόσεις των ανανεώσιμων πηγών θα γίνονται λιγότερο ελκυστικές παράλληλα με την συγκέντρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε λίγους ισχυρούς ομίλους που θα μπορούνε να χειριστούν τη νέα πραγματικότητα.

– Για τις επιδόσεις της εταιρείας: η λειτουργική κερδοφορία θα κινείται σταθερά μεταξύ 1 και 1,2 δισ. ευρώ και η καθαρή πάνω από τα 600 εκατ. (το 2024 μπορεί να πάει προς τα 700) έως ότου αρχίσουν και ωριμάζουν οι επενδύσεις ή γίνει μια μεγάλη εξαγορά.

– Η τιμή του αλουμινίου διεθνώς ανεβαίνει επειδή διαφαίνεται πρόβλημα έλλειψης βωξίτη. Γι αυτό η Mytilineos επένδυσε σε ορυχείο στην Γκάνα.

– Για τις εκλογές στον ΣΕΒ, εξέφρασε την υποστήριξή του στον κ. Θεοδωρόπουλο και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

– Το 2025-2026 η ΜΕΤΚΑ θα είναι έτοιμη να επανέλθει στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα από τις ευρωεκλογές να προκύψει μια καλύτερη Επιτροπή και ένα καλύτερης ποιότητας Κοινοβούλιο, αλλά εξέφρασε επίσης τον φόβο να γίνουν πολύ μεγάλα λάθη στον ενεργειακό τομέα. Αν διακοπεί όπως είπε η τροφοδοσία της Αυστρίας από τη Ρωσία με φυσικό αέριο η τιμή του αερίου θα πάει στα 120 ευρώ και τη ηλεκτρικής ενέργειας στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.