Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στον ξενοδοχειακό κλάδο, με περαιτέρω ανάπτυξη υφιστάμενων ακινήτων της και νέες εξαγορές, δίνει έμφαση η Prodea ΑΕΕΑΠ εκτιμώντας ότι προσφέρει δυνατότητες για ελκυστικές επενδύσεις.

Έχει προηγηθεί η απόκτηση του 55% της Mediterranean Hospitality Venture (MHV) έναντι συνολικού τιμήματος 254 εκατ. ευρώ. Με την απόκτηση της MHV η Prodea ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία της στον ξενοδοχειακό κλάδο, η αξία του οποίου διαμορφώθηκε στα 660 εκατ. περιλαμβάνοντας περίπου 1.800 δωμάτια.

Στην MHV η ΑΕΕΑΠ κατέχει πλέον ποσοστό 80% (προηγουμένως είχε το 25%) και μέσω αυτής δραστηριοποιείται στον χώρο του πολυτελών resorts σε Ελλάδα και Κύπρο και με απευθείας επιλεκτικές επενδύσεις στις υπόλοιπες κατηγορίες ξενοδοχειακών μονάδων.

Στο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων της, η MHV διαθέτει το Parklane, a Luxury Collection Resort και Spa, Limassol, το Nammos Limassol, το LPM Restaurant και Bar, το Park Tower Residences και το The Landmark Nicosia στην Κύπρο. Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο επεκτείνεται στην Ελλάδα με το Nikki Beach Resort και το Porto Paros.

Έπειτα από την προαναφερόμενη εξαγορά στα 3,1 δις. αξία ακίνητης περιουσίας (Assets Under Management – AUM) της Prodea το 17% αφορά τουριστικά ακίνητα, 40% γραφεία, 12% τραπεζικά καταστήματα, 16% καταστήματα και 4% Logistics (βάσει των πιο πρόσφατα δημοσιευμένων στοιχείων).

Επίσης, στα δρομολογημένα και νέα έργα της (τελευταία εταιρική παρουσίαση) συνολικής αξίας 535 εκατ. ευρώ το 40% αφορά σε ξενοδοχεία και οικιστικά, το 45% σε γραφεία και το 15% logistics.

Μεταξύ των έργων που έχει σε εξέλιξη η ΑΕΕΑΠ στον ξενοδοχειακό κλάδο περιλαμβάνεται η ολική ανακαίνιση του The Landmark στη Λευκωσία (το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στη πόλη αυτή της Κύπρου με 294 δωμάτια) για το οποίο υπάρχει επίσης πλάνο ανάπτυξης πύργου γραφείων και πύργου κατοικιών.

Σχεδιάζει ακόμη την εξ ολοκλήρου ανάπλαση του ξενοδοχείου Bellevue Cortina d’Ampezzo στην Ιταλία, στο κέντρο του χιονοδρομικού θέρετρου Cortina d’Ampezzo. Το προαναφερόμενο ξενοδοχείο αποκτήθηκε το 2022 και ανήκει στην Prodea σε ποσοστό 75% και στην Invel (μέσω του Eudora fund LP) 25%. Το κόστος της ανακαίνισης εκτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ.

Στο στάδιο των μελετών βρίσκεται στο μεταξύ η ανάπτυξη γραφειακού συγκροτήματος σε εκτάσεις που έχει αποκτήσει η Prodea στο Μαρούσι, Κηφισίας 77 (στο αποκαλούμενο δαχτυλίδι) και προηγουμένως λειτουργούσε ως χώρος ψυχαγωγίας (λούνα παρκ Αηδονάκια). Η κατασκευή του νέου γραφειακού συγκροτήματος, περί τα 19 χιλ. τ.μ., εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει σε περίπου 1,5 χρόνο.

Στον τομέα των αποθηκών πρόσφατα η Prodea ολοκλήρωσε την απόκτηση οικοπέδων στον Ασπρόπυργο, Αττικής. Τα εν λόγω οικόπεδα αφορούν την περαιτέρω επέκταση της όμορης έκτασης η οποία έχει ήδη αποκτηθεί από την θυγατρική της Θριασεύς με σκοπό την ανέγερση σύγχρονου logistic center δομημένης επιφάνειας 100 χιλ. τ.μ.