Πηγή Εικόνας: https://pixabay.com/el/photos/%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%bf-2862381/

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Την επέκταση των προγραμμάτων διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης και αντικατάστασης παλαιού και ρυπογόνου στόλου οχημάτων προωθούν στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το νέο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», το οποίο θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα δεύτερο κύκλο του προγράμματος, με αυξημένο προϋπολογισμό και ενισχυμένο το μπόνους απόσυρσης φαίνεται να είναι προ των πυλών. Βάσει όσων επεσήμανε προ ημερών ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών (ΥΠΟΜΕ), Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο «Υποδομές και Δίκτυα», το βασικό χαρακτηριστικό του επόμενου προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση θα είναι ενισχυμένο κίνητρο απόσυρσης παλαιών οχημάτων, ενώ θα έχει αυξημένο προϋπολογισμό.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, επί της ουσίας για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» που σχεδιάζεται, έχουν εξασφαλιστεί περισσότεροι πόροι, ενώ στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιθυμούν συντομότερες διαδικασίες και να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση των επιδοτήσεων με την ανανέωση του στόλου. Προβλέπεται ενίσχυση της σύνδεσης της ηλεκτροκίνησης με την απόσυρση οχημάτων, δηλαδή υψηλότερα κίνητρα. «Σήμερα δίνουμε πρόσθετη επιδότηση 1.000 ευρώ σε όποιον προχωρούσε και σε απόσυρση του οχήματός του, αυτό το ποσό θα αυξηθεί», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών (ΥΠΟΜΕ). Στόχος του ΥΠΟΜΕ είναι αφενός η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, αφετέρου η απόσυρση για ένα κομμάτι του στόλου που είναι μεγάλης ηλικίας.

Αναφερόμενος στο υφιστάμενο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε πληρώσει, από το καλοκαίρι του 2023 στο υπουργείο 5.000 συμπατριώτες μας με 16 εκατ. ευρώ σε έξι μήνες, όταν το πρόγραμμα Κινούμε Ηλεκτρικά 1 είχε δώσει 10 εκατ. ευρώ. Κάθε μήνα θα πληρώνονται περίπου 4 εκατ. ευρώ, αρκεί ο πολίτης να έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα». Ωστόσο, από το υπουργείο φαίνεται ότι έχουν ήδη προβληματιστεί με ορισμένες κινήσεις. «Κάθε φορά που ανοίγουμε την πλατφόρμα, διαπιστώνουμε ότι μέσα σε μισή ώρα έχουν κλειδώσει οι πόροι, έχουμε δει περίεργα λογισμικά, αυτό ερευνάται», σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

Η επιδότηση στο υφιστάμενο πρόγραμμα φτάνει έως και τα 8.000 ευρώ για ένα ηλεκτρικό όχημα, ενώ, όπως αναφέραμε, στο επόμενο πρόγραμμα, εξετάζεται αυτή να είναι υψηλότερη και η διαδικασία να είναι ευέλικτη και πιο γρήγορή. Το υφιστάμενο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» έχει πλέον συνολικό ύψος 65 εκατ. ευρώ, μετά και την ενίσχυσή του.