Της Τέτης Ηγουμενίδη

 

Επενδύσεις της τάξεως των 365 εκατ. ευρώ στον τομέα της αποχέτευσης, σε ορίζοντα δεκαετίας, σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ σύμφωνα με όσα είπε χθες στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης και επίσκεψης στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας (Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων) ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, Κ. Βουγιουκλάκης.

Αφορούν ειδικότερα σε επέκταση – κατασκευή δικτύων αποχέτευσης σε νέες περιοχές και σε έργα αναβάθμισης (και ενεργειακής) υφιστάμενων δικτύων αποχέτευσης και ΚΕΛ.

Τα ΚΕΛ που ελέγχει σήμερα είναι συνολικά πέντε με μεγαλύτερο αυτό της Ψυτάλλειας (το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης) καθώς προστέθηκαν αυτά των Μεγάρων και του Κορωπίου, ενώ αναμένεται σταδιακά να εντάξει ακόμη 4 ΚΕΛ του νομού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χ. Σαχίνης σημείωσε χθες πως πέρα από τα μεγάλα περιφερειακά  ΚΕΛ, σχεδιάζεται η εγκατάσταση Τοπικών Σταθμών Επεξεργασίας Λυμάτων και παραγωγής επαναχρησιμοποιούμενου νερού για χρήση σε επιλεγμένα σημεία (πάρκα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κλπ), αναφέροντας πως ήδη υπάρχει πρόταση προς την περιφέρεια για 25 σημεία.

Ο κ. Βουγιουκλάκης είπε ακόμη πως ολοκληρώνεται ο αποχαρακτηρισμός της παραγόμενης ιλύος (λυματολάσπη) του ΚΕΛ Ψυτάλλειας από απόβλητο σε εναλλακτικό καύσιμο για την καύση και χρήση της στην τσιμεντοβιομηχανία.

Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ επεκτείνεται, κατόπιν υπογραφής συμβάσεων, σε στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις για την ανάληψη διαχείρισης δικτύων και εγκαταστάσεων αποχέτευσης ακαθάρτων με σκοπό την παραγωγή και εκμετάλλευση του ανακτημένου νερού και της ιλύος.

Συνολικά η ΕΥΔΑΠ καλείται να εκτελέσει επενδυτικό σχέδιο ύψους 2 δις. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του σχετίζεται με τα έργα της Ανατολικής Αττικής για ύδρευση και αποχέτευση, ύψους 900 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενα κατά 90% από ευρωπαϊκούς πόρους. Επίσης η επιχείρηση νερού της Αττικής προχωρά σε επενδύσεις μείωσης της ενεργειακής της εξάρτησης, εγκατάστασης νέων «έξυπνων» μετρητών νερού και σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.

 

Νέος σχεδιασμός για την Ψυτάλλεια

Έπειτα από την υπογραφή της τελευταίας σύμβασης του 2022 για τη λειτουργία και συντήρηση της υποδομής στην Ψυττάλεια, με την κοινοπραξία Άκτωρ – Άβαξ – ΕΡΓΟΤΕΜ για 5+1 έτη και αναγνωρίζοντας πως το συγκεκριμένο ΚΕΛ έχει ολοκληρώσει 30 χρόνια λειτουργίας, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ επεξεργάζεται νέο σχέδιο περαιτέρω αξιοποίησης του.

Ο κ. Βουγιουκλάκης έκανε λόγο για «ένα πρόβλημα για δυνατούς λύτες», με τις προκλήσεις, όπως είπε, να εστιάζονται στις νέες τεχνολογίες διαχείρισης ιλύος και ενεργειακής αξιοποίησης, στη διαχείριση προϊόντων επεξεργασίας (φώσφορος, κλπ), στην επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου νερού, στην περαιτέρω ενεργειακή βελτιστοποίηση του αλλά και στην εναρμόνιση με τη νέα και πολύ αυστηρή Ευρωπαϊκή Οδηγία που θα διέπει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΥΔΑΠ θα προκηρύξει διαγωνισμό εντός του 2024 για την ανάθεση σε διεθνή οίκο μελετών με εξειδίκευση στην ενεργειακή αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων, ώστε να σχηματιστεί μια νέα πρόταση.

Στόχος είναι η βελτιστοποίηση αξιοποίησης ιλύος και προϊόντων επεξεργασίας (βιοαερίου, βιομεθανίου, ηλεκτρικής ενέργειας, υδρογόνου, φωσφόρου, κλπ), άλλα έργα ενεργειακής βελτιστοποίησης (βιοαέριο, φωτοβολταϊκά), η βέλτιστη παραγωγή και εκμετάλλευση του ανακτημένου νερού, έργα αναβάθμισης για συμμόρφωση με τη νέα Ευρωπαϊκή οδηγία επεξεργασίας αστικών λυμάτων και η επέκταση της δραστηριότητας στην ενεργειακή εκμετάλλευση στερεών αποβλήτων.

Τα παραπάνω θα αποτελέσουν τη βάση για το τεχνικό τεύχος για την μικτή σύμβαση έργων και υπηρεσιών της επόμενης σύμβασης για τη συντήρηση και λειτουργία της Ψυτάλλειας.