Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με δύο αναπτύξεις υπό κατασκευή και τέσσερις υπό ωρίμανση η Trade Estate ΑΕΕΑΠ εκτιμά ότι το 2027 το χαρτοφυλάκιο της θα φτάσει σε αξία τα 700 εκατ. από 484 εκατ. (τέλος 2023).

Στο μεταξύ ο Όμιλος Fourlis, κάτοχος του 64% της Trade Estate, σκοπεύει να διαθέσει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (placement) ποσοστό 13% της ΑΕΕΑΠ προκειμένου να πάψει να την ενοποιεί στα αποτελέσματά του.

Όπως είπε χθες στο πλαίσιο ενημέρωσης της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών για τα αποτελέσματα της ΑΕΕΑΠ, ο πρόεδρος της Trade Estate και της Fourlis Συμμετοχών, Βασίλειος Φουρλής, πρόκειται για ανειλημμένη δέσμευση του Ομίλου και θα υλοποιηθεί εντός του έτους, πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο, λαμβανομένων υπόψη των γενικότερων συνθηκών.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Φουρλής σημείωσε πως φέτος είναι η χρονιά που θα κριθεί η πορεία της λιανικής καθώς αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός. Για την καταναλωτική κίνηση τον τελευταίο ένα μήνα σημείωσε πάντως ότι είναι μειωμένη. Όπως επίσης είπε σε κάποια είδη (εκτός των τροφίμων) στις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά παρατηρείται μείωση τιμών.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των ΑΕΕΑΠ, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησής τους, ενώ ανέφερε: «Οι ΑΕΕΑΠ πρέπει να είναι διαφανείς και ποιοτικές και έχουν πολλά να προσφέρουν στο ΧΑΑ παρέχοντας ένα ασφαλές προϊόν σταθερού εισοδήματος, ενώ η ανάπτυξη της Οικονομίας και η μείωση των επιτοκίων θα τους δώσει μεγαλύτερη ώθηση. Καθώς ο αριθμός των ΑΕΕΑΠ μεγαλώνει δύναται να οδηγήσει ακόμα και στη δημιουργία ειδικού δείκτη στο ΧΑΑ».

Ειδικότερα ως προς τις νέες επενδύσεις της Trade Estate στην Πάτρα βρίσκεται υπό κατασκευή εμπορικό πάρκο συνολικής μισθωτικής επιφάνειας (GLA) 17,1 χιλ. τ.μ., κόστους 27 εκατ. Το 42% των διαθέσιμων εμπορικών χώρων έχει ήδη συμφωνηθεί να μισθωθεί από την Housemarket AE για τη λειτουργία καταστήματος ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους. Θα ολοκληρωθεί τέλος του τρέχοντος έτους.

Εμπορικό πάρκο συνολικού GLA 13,2 χιλ. τ.μ. και κόστους 21 εκατ. κατασκευάζει η Trade και στο Ηράκλειο Κρήτης με το 68% των χώρων να έχει μισθωθεί επίσης από την Housemarket για τη λειτουργία ΙΚΕΑ με χρόνο ολοκλήρωσης το 2024.

Στις επενδύσεις υπό ωρίμανση, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, ξεχωρίζει η ανάπτυξη νέου Διεθνούς Κέντρου Διανομής 50 χιλ. τ.μ. στην περιοχή Ασπροπύργου Αττικής που θα εξυπηρετεί τη διανομή προϊόντων ΙΚΕΑ σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ (κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός).

Σχεδιάζεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στις προβλέψεις Επιχειρηματικού Πάρκου (ΜΜΜ) του υπουργείου Ανάπτυξης. Το Κέντρο Διανομής, ιδιοκτησία της Trade Estates, θα σχεδιαστεί και αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Ten Brinke Hellas, ενώ τη λειτουργική διαχείριση θα έχει η Trade Logistics, εταιρία του Ομίλου Fourlis. Η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει το 2ο τρίμηνο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 3ο τρίμηνο του 2025.

Οι άλλες τρεις υπό ωρίμανση επενδύσεις αφορούν:

Κτίριο logistics συνολικής επιφάνειας 56 χιλ. τ.μ., στην Ελευσίνα, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ. Έχει συμφωνεί η μίσθωσή του στην Dixons South – East Europe και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο 3ο τρίμηνο του 2025.

Τη δημιουργία Retail Park με big boxes στο Ελληνικό στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης (ως τμήμα του Commercial Hub) το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 1ο τριμήνου του 2027 και το συνολικό κόστος αναμένεται να ανέλθει σε περίπου ευρώ 68 εκατ. ευρώ. Η οριστική μεταβίβαση του ακινήτου, που θα κατασκευαστεί το Retail Park τελεί υπό τις αναβλητικές αιρέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν από πλευράς της Lamda Development, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση για το 2023 της Trade Estate.

Ανάπτυξη ακινήτου έκτασης 34,2 χιλ. τ.μ., στα Σπάτα, απέναντι από το Smart Park το οποίο όπως είναι γνωστό εξαγοράστηκε πέρυσι από την Trade Estate. Όπως ειπώθηκε χθες από τη διοίκηση της ΑΕΕΑΠ για το ακίνητο αυτό δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί οι χρήσεις, ωστόσο, στην οικονομική έκθεση της εταιρίας γίνεται λόγος για ανέγερση εμπορικού πάρκου, επιφάνειας περίπου 9.700 τ.μ., έργο προϋπολογισμού 17,7 εκατ. ευρώ. Το 50% του ακινήτου αυτού ανήκει στην Ten Brinke.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΕΕΑΠ, Δημήτριο Παπούλη, για το 76,7% του υφιστάμενου δανεισμού της η εταιρία έχει προχωρήσει στη σύναψη συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων (Interest Rate Swaps), επιτυγχάνοντας μείωση του τελικού επιτοκίου στο 3,99%.

Επίσης για το έργο ανάπτυξης του Εμπορικού Πάρκου στην Πάτρα, άρχισε η σταδιακή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης  η οποία θα οδηγήσει σταδιακά στη μείωση του μέσου σταθμικού επιτοκίου, ενώ εντός του επόμενου διαστήματος, αντίστοιχη χρήση πόρων του ΤΑ θα αξιοποιηθεί και για το έργο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Όπως ειπώθηκε εντός του έτους θα αυξηθεί ο δανεισμός κατά 80 με 100 εκατ., λόγων των αναπτύξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο παράλληλα θα αυξηθούν και οι λειτουργικές ροές (FFO), λόγω κυρίως της προσθήκης του Smart Park στο χαρτοφυλάκιο.