ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Η πολιτική (διαχρονικά) για την αντιμετώπιση των δασικών αυθαιρέτων απέτυχε, παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά την παρουσίαση της νέας πολιτικής διαχείρισης των δασών είπε πως για το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων (κατοικίες σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που εμφανίζουν λειτουργική ενότητα) δεν έχουν ακόμα ληφθεί αποφάσεις και δεν έχει κάτι σχετικό να ανακοινώσει.

Προτεραιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος σήμερα, όπως είπε, είναι να πείσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) πως τίθενται ολοένα και περισσότερα δάση υπό διαχείριση και προστασία και να ενθαρρυνθεί η δημιουργία νέων δασών ώστε να δομηθούν εργαλεία πειστικά στην κατεύθυνση της δημιουργίας περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε στέρεα επιχειρήματα ώστε να νομοθετήσει για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων χωρίς να κινδυνεύει η ρύθμιση να πέσει στο ΣτΕ, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος απέφυγε να πει ακόμα ποια θα είναι η τύχη όσων πολιτών υπέβαλαν αίτησης υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις του ν. 4685/2020, δηλώνοντας το δασικό τους αυθαίρετο, στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος με τον φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να εξαιρεθεί από την κατεδάφιση για 30 χρόνια.

Η προαναφερόμενη ρύθμιση δεν κατάφερε καν να συμβάλει στην καταγραφή των δασικών αυθαιρέτων καθώς ενώ η εκτίμηση είναι ότι στην χώρα έχουν κατασκευαστεί συνολικά περί το 1 εκατ. δασικά αυθαίρετα αίτηση υπαγωγής, με καταβολή του παραβόλου των 250 ευρώ, έκαναν μόνο 3.500 συμπολίτες μας και ενώ πλέον η πλατφόρμα έχει κλείσει.

Με βάση τα παραπάνω το υπουργείο Περιβάλλοντος το επόμενο διάστημα θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή πολυνομοσχέδιο που εκτός από την δασική μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει μεταβατική ρύθμιση για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και ένα νέο πλαίσιο για τον κατασταλτικό έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης.

Ειδικότερα, με την προτεινόμενη ρύθμιση για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα επιχειρείται να επιλυθεί μεταβατικά και μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της περ. γ της παρ. 15 του άρθρου 20 του ν. 3937/2011 (A’ 60) που αφορά στα κριτήρια χαρακτηρισμού οδών και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της  καταληκτικής ημερομηνίας της 31.12.2025 το ζήτημα της δόμησης των γηπέδων στην εκτός σχεδίου περιοχή, που έχουν πρόσωπο σε μη αναγνωρισμένο ως κοινόχρηστο κατά την έννοια της πολεοδομικής νομοθεσίας οδό.

Η μεταβατική αυτή ρύθμιση θα θέτει ειδικές προϋποθέσεις που συνδέονται με:

  • Με τη ύπαρξη οδού για την εξυπηρέτηση των ακινήτων που αποδεικνύεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977.
  • Πλάτος οδού τουλάχιστον 3,5 μέτρων.
  • Πρόβλεψη περιβαλλοντικού ισοδυνάμου που θα κατατίθεται πριν την έκδοση της οικοδομικής αδείας σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και θα διατίθεται αποκλειστικά για έργα υποδομής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου που βρίσκεται το γήπεδο.

Σημειώνεται πως για την παραπάνω ρύθμιση έχουν εκφραστεί σοβαρές ενστάσεις με κυρίαρχη αυτή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργου Στασινού, ο οποίος εκτιμά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που έχουν ακίνητο εκτός σχεδίου και πάλι δεν θα μπορέσει να το αξιοποιήσει.

Σχετικά με το νέο πλαίσιο για τον κατασταλτικό έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά θα θεσμοθετηθεί σύστημα παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, διαδικασία εντοπισμού και καταγραφής των αυθαιρέτων  με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (δορυφόρους, drones, τεχνητή νοημοσύνη, κ.λπ.), διασύνδεση συστήματος με το E-adeies, και πλατφόρμα καταγγελιών.

Επίσης, η αρμοδιότητα για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων θα μεταφερθεί στην Κεντρική Διοίκηση, από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, θα κατεδαφίζονται κατά προτεραιότητα οι πρόσφατες αυθαίρετες κατασκευές, ενώ θα αυξηθούν οι κυρώσεις και τα πρόστιμα για τους πολίτες που κατασκευάζουν αυθαίρετα.