Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Τη νέα, υπερσύγχρονη Μονάδα Επεξεργασία Απορριμμάτων (ΜΕΑ) της Βοιωτίας, επένδυσης 17,4 εκατ. ευρώ, η οποία έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 42.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, παρέδωσε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Στερεάς Ελλάδας ΑΕ, η κοινοπραξία Intrakat-Watt.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μια Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), που αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής και θα εξυπηρετήσει το σύνολο των πράσινων και μπλε κάδων του Δήμου Θηβαίων αλλά και της ευρύτερης περιοχής, σηματοδοτώντας, μάλιστα, την πρώτη σχετική επένδυση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Οι τεχνολογίες της ΜΕΑ αξιοποιούν μηχανική διαλογή, κομποστοποίηση και μια πλήρως αυτοματοποιημένη διεργασία, χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό. Παράλληλα, η ΜΕΑ παράγει ηλεκτρική ενέργεια με καύση του παραγόμενου βιοαερίου.

Τα ανακτούμενα και παραγόμενα υλικά της ΜΕΑ είναι χαρτί, χαρτόνι, πλαστικό φιλμ, πλαστικά (PE, PP, PET, μικτά πλαστικά), σιδηρούχα μέταλλα, αλουμίνιο και υλικό τύπου κόμποστ. Οι στόχοι της ΜΕΑ είναι το υπόλειμμα προς ταφή να είναι μικρότερο του 36,5% των εισερχομένων απορριμμάτων, η ανάκτηση ανακυκλώσιμων να γίνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% των εισερχόμενων ανακυκλώσιμων και η εκτροπή βιοαποδομήσιμων από ταφή να επιτυγχάνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.