Η είσοδος των γραφείων του ΤΕΕ στην Αθήνα - All rights reserved
Η είσοδος των γραφείων του ΤΕΕ στην Αθήνα - All rights reserved
Πηγή Εικόνας: Θοδωρής Καραουλάνης

Με κεντρικό μήνυμα «εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε», ξεκινά καμπάνια εορτασμού για τα 100 χρόνια ΤΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο Προεδρος του Γιώργος Στασινός.

Η καμπάνια θα ταξιδέψει σε όλη τη χώρα, με δεκάδες τοπικές εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια, που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα, θα εξελιχθούν σε όλη την Ελλάδα μέχρι το φθινόπωρο και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου.

Στόχος είναι μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα για το ρόλο και το έργο των Ελλήνων Μηχανικών και του επαγγελματικού τους φορέα, του ΤΕΕ, στην ανόρθωση και ανάπτυξη της χώρας τον τελευταίο αιώνα και για την μετάβαση στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, με έμφαση στην ανθεκτικότητα, σήμερα και στη νέα εποχή.

Ο κ Στασινός παρουσίασε το έργο και την προσφορά του ΤΕΕ και των Ελλήνων Μηχανικών στην πορεία του χρόνου, «από την επούλωση των πληγών της δεκαετίας του 1940, στο αναπτυξιακό θαύμα των δεκαετιών του 50 και του 60. Από τη χούντα στην μοναδική ιστορική στιγμή του Πολυτεχνείου, 50 χρόνια πριν. Και μετά σε μια πορεία που σχεδόν τα πάντα συζητήθηκαν και αναλύθηκαν στο ΤΕΕ αρκετά χρόνια πριν υλοποιηθούν. Στα μεγάλα έργα υποδομών. Στην έμφαση στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό. Στις τεχνολογίες προστασίας περιβάλλοντος. Στην εποχή του διαδικτύου», ο Γιώργος Στασινός τόνισε , επίσης, τη σημασία του χρόνου για τις αναπτυξιακές απαιτήσεις και προκλήσεις του σήμερα.

«Δεν έχει πια σημασία να συζητάμε αιώνια, ούτε να σχεδιάζουμε επί δεκαετίες. Η ώρα της δράσης είναι τώρα», είπε ο Γιώργος Στασινός, θυμίζοντας πως από το 2015, που ανέλαβε Πρόεδρος του ΤΕΕ διακήρυξε προς κάθε κατεύθυνση πως: «η αδράνεια είναι ευθύνη»! Μια θέση αρχής, που όπως είπε από παγιωμένες αντιλήψεις του παρελθόντος στην αρχή αντιμετωπίστηκε ως αιρετική. Τόνισε ωστόσο, ότι σήμερα έχει θεμελιωθεί ως κυρίαρχη, καθώς: «To ΤΕΕ και εγώ προσωπικά αγωνιστήκαμε επί χρόνια, προτείναμε, συζητήσαμε, αναλύσαμε πολλά έργα που σήμερα υλοποιούνται, ώστε να γίνει πράξη με έργα ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός, που όλοι θέλουμε για την Πατρίδα». Υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι: «πιστεύω βαθιά ότι αυτή τη στιγμή, για να πετύχουμε ως χώρα, και για να καταφέρουμε να κάνουμε την Πατρίδα μας βιώσιμη – για εμάς και τα παιδιά μας – ο πιο σημαντικός παράγοντας τα επόμενα χρόνια είναι ο χρόνος».

«To TEE δεν κρύβεται και αναλαμβάνει να υλοποιήσει όσα το κράτος δυσκολεύεται να κάνει» υπογράμμισε.