Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Βρετανοί, Αμερικανοί και άλλοι επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε. έχουν αρχίσει να στρέφονται στις εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται πέριξ των πόλεων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, μετά τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο πρόγραμμα Golden Visa τον προηγούμενο χρόνο. Αυτή είναι μία από τις νέες τάσεις που εντοπίζει για το 2024 η Elxis, εταιρεία με ειδίκευση στην αγορά εξοχικής κατοικίας και γραφεία σε Ολλανδία, Κρήτη και Θεσσαλονίκη, η οποία επίσης διαπιστώνει προτίμηση των υποψήφιων αγοραστών σε κατοικίες μικρότερης επιφάνειας και σε τιμές έως 300 με 400 χιλιάδες ευρώ.

Ειδικότερα, αύξηση της ζήτησης εξοχικών κατοικιών από ξένους αγοραστές, σε περιοχές πέριξ των αστικών κέντρων της Κρήτης, της Ρόδου και της Χαλκιδικής, καταγράφει η τελευταία ανάλυση της εταιρείας Elxis-At Home in Greece. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζα» και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να στραφεί το επενδυτικό κοινό, σε άλλες περιοχές, όπου εξακολουθεί να ισχύει το χαμηλότερο όριο επένδυσης των 250.000 ευρώ.

«Η αύξηση του κατώτατου ορίου αγοράς στις 500.000 ευρώ στις μεγάλες πόλεις της Αθήνας (κέντρο, βόρεια και νότια προάστια) και της Θεσσαλονίκης (Κέντρο), έχει στρέψει όσους επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής Golden Visa, σε προορισμούς εκτός των δύο μεγαλουπόλεων. Κερδισμένες είναι οι περιοχές γύρω από τα αστικά κέντρα της Ρόδου, της Κρήτης και της Χαλκιδικής», αναφέρει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis, η οποία ειδικεύεται σε πωλήσεις εξοχικών κατοικιών σε ξένους αγοραστές στην Ελλάδα.

Από ποιες χώρες είναι οι αγοραστές

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανάλυση, η τάση αυτή αναμένεται να γίνει πιο εμφανής τους επόμενους μήνες, όταν θα ολοκληρωθεί ένας σημαντικός αριθμός αγοραπωλησιών. Ήδη πάντως, έχει αυξηθεί ο αριθμός των Βρετανών και Αμερικανών αγοραστών εξοχικών κατοικιών, οι οποίοι πλέον, επιδιώκουν και την εξασφάλιση της Golden Visa, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πριν από ένα χρόνο. Αντίστοιχα, σύμφωνα με την Elxis, αυξημένο είναι και το αγοραστικό ενδιαφέρον από τον Καναδά και το Ισραήλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αριθμός των αδειών που έχουν χορηγηθεί σε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκαν κατά 77,8% σε 370 έως το τέλος Νοεμβρίου του 2023, από 208 που ήταν τον Ιανουάριο του ίδιου χρόνου. Αντίστοιχα, οι άδειες προς πολίτες από τις ΗΠΑ (μεταξύ αυτών και αρκετοί ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς), έχουν αυξηθεί κατά 47,5%, από 183 στις αρχές του 2023, σε 270 έως το τέλος του Νοεμβρίου. Τα νούμερα αυτά αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα τους επόμενους μήνες, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στις εγκρίσεις υφιστάμενων αιτημάτων χορήγησης αδειών.

Προτίμηση σε κατοικίες μικρότερης επιφάνειας

Μια ακόμα αναδυόμενη τάση του 2024, αφορά την προτίμηση των ξένων αγοραστών σε κατοικίες μικρότερης επιφάνειας. «Βλέπουμε ότι οι κατοικίες που ζητούν οι πελάτες μας γίνονται μικρότερες, αλλά ταυτόχρονα είναι και σημαντικά αναβαθμισμένες από αισθητικής πλευράς και ως προς τον εξοπλισμό τους. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι δεν έχει πλέον τόση σημασία το μέγεθος του εσωτερικού χώρου, ή ο αριθμός των δωματίων. Αντιθέτως, τα σπίτια που προτιμώνται έχουν καλαίσθητα μπάνια και κουζίνες, όπως επίσης και ωραίους εξωτερικούς χώρους, όπως θερμαινόμενη πισίνα, σκεπασμένες πέργκολες με καθιστικό χώρο, ακόμα κι εξωτερική κουζίνα», αναφέρει ο κ. Γαβριηλίδης.

Πόσα χρήματα δίνουν

Η αλλαγή αυτή στις προτιμήσεις των ξένων αγοραστών οφείλεται στο ότι πλέον, βασικός στόχος τους είναι η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής απόδοσης από την εκμετάλλευση του ακινήτου. Σύμφωνα με την Elxis, η εξέλιξη αυτή εξηγείται από την απότομη και μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα το μέσο επιτόκιο (4,5%) να είναι εφάμιλλο της απόδοσης που μπορεί να έχει κανείς από την εκμίσθωση μιας εξοχικής κατοικίας. Έτσι, οι επενδυτές προτιμούν να αγοράσουν μια κατοικία σε τιμή 300.000 – 400.000 ευρώ (αντί για 500.000 ευρώ), ποσό που τους επιτρέπει να χρησιμοποιήσουν κυρίως τις αποταμιεύσεις τους. Με τον τρόπο αυτό, μεγιστοποιούν την απόδοση των κεφαλαίων τους και ταυτόχρονα έχουν και την δυνατότητα διαμονής σε μια πολυτελή κατασκευή για μερικές εβδομάδες τον χρόνο.

Οι τάσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν και στο πλαίσιο της συμμετοχής της Elxis στην πρόσφατη διεθνή έκθεση για την εξοχική κατοικία, “Second Home Expo”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μάαστριχτ πριν από μερικές ημέρες. Η Second Home Expo είναι η μεγαλύτερη έκθεση του είδους της στην ευρύτερη περιοχή της Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) και αποτελεί πόλο έλξης για 25.000 επενδυτές κι αγοραστές εξοχικών κατοικιών σε ετήσια βάση. Ο μέσος προϋπολογισμός των ανθρώπων αυτών είναι 238.000 ευρώ, δείγμα της σημαντικής απήχησης που έχουν οι εξοχικές κατοικίες στο ευρωπαϊκό αγοραστικό κοινό.