Πηγή Εικόνας: Photo by Mohammad Danish from Pexels

Της Εριφύλης Δρίβα

Σύμβολα της «εποχής της αθωότητας» του τουρισμού, αρχιτεκτονικά στολίδια και τοπόσημα ανά την Ελλάδα, τα «Ξενία» επιχειρούν μέσω των διαγωνισμών μακροχρόνιας εκμίσθωσης της ΕΤΑΔ, την αναγέννησή τους.

Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου που «τρέχει» τους σχετικούς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς ανακοίνωσε παρατάσεις για τέσσερις εξ αυτών, ενώ εξελίξεις αναμένονται στα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου για ακόμα τέσσερις διαγωνισμούς.

Ειδικότερα, για το «Ξενία Καρτερού» στο Ηράκλειο της Κρήτης ορίστηκε νέα προθεσμία υποβολής του φακέλου δικαιολογητικών για τις 16 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στο ποσό των 115.000 ευρώ, ενώ το ελάχιστο ποσοστό αύξησης κάθε προσφοράς ανέρχεται στο 5%. Το «Ξενία Καρτερού» αποτελείται από επτά κτίρια που εκτείνονται σε σχήμα Π με δυναμικότητα 84 κλινών που λειτουργούσε ως ξενοδοχείο Β’ κατηγορίας. Στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται και έκταση αιγιαλού και παραλίας εμβαδού 15.797,36 τ.μ.

Για τις 15 Φεβρουαρίου μετατέθηκε η προθεσμία υποβολής του φακέλου δικαιολογητικών σε ό, τι αφορά τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου «Ξενία Τσαγκαράδας». Το συγκρότημα 2.374,21 τ.μ. βρίσκεται σε έκταση 14.969,30 τ.μ. και έχει δυναμικότητα 84 κλινών, ενώ διαθέτει υπόλοιπο δόμησης. Το ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου Ετήσιου Μισθώματος, που αποτελεί και την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού, ορίζεται σε 43.000 ευρώ.

Για την ίδια ημέρα, στις 15 Φεβρουαρίου, ορίστηκε και η νέα προθεσμία για την υποβολή φακέλου δικαιολογητικών στον διαγωνισμό για το «Ξενία Ξάνθης», στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, με εμβαδόν κτισμάτων άνω των 2.700 τ.μ. και εμβαδού 250 τ.μ.. Η δυναμικότητά του ανέρχεται σε 43 κλίνες και πρόκειτο για ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, ενώ διαθέτει εστιατόριο, καφετέρια-μπαρ και αίθουσα συνεδριάσεων/εκδηλώσεων. Η τιμή εκκίνησης για το διαγωνισμό έχει οριστεί σε 50.000 ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά των διαγωνισμό για το «Ξενία Κομοτηνής» η προθεσμία υποβολής του Φακέλου Δικαιολογητικών μεταφέρθηκε για την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου. Το «Ξενία Κομοτηνής» που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση 600μ. από την κεντρική πλατεία – Πλατεία Ειρήνης, περιλαμβάνει οικόπεδο εμβαδού 18.205,16 τ.μ. με κτιριακό συγκρότημα συνολικής δομημένης επιφάνειας 1.988,65 τ.μ.. Η τιμή εκκίνησης για το διαγωνισμό έχει οριστεί σε 35.000 ευρώ. 

Η κατάθεση των φακέλων γίνεται στα γραφεία της ΕΤΑΔ Α.Ε.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ηλεκτρονικού ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου «Ξενία Πλαταμώνα» με τον φάκελο των δικαιολογητικών να αναμένεται από τους ενδιαφερόμενους έως τις 6 Μαρτίου. Η έκταση συνολικού εμβαδού 6.892,17 τ.μ., περιλαμβάνει κτίσμα που λειτουργούσε ως ξενώνας δυναμικότητας 8 κλινών με εστιατόριο και πρατήριο καυσίμων. Για το ακίνητο δεν απαιτείται η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η  μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου ως έχει, για κάθε επιτρεπόμενη χρήση, για 30 έτη με δυνατότητα παράτασης για 10 επιπλέον έτη, κατόπιν συμφωνίας και των δύο μερών. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τις δαπάνες την πλήρη ανακατασκευή, ανακαίνιση και λειτουργία του ακινήτου, με την ήδη πραγματοποιηθείσα δόμηση. 

Υπενθυμίζεται ότι, στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για το Ξενία Καστανιάς, στην Κορινθία. Το κτίριο βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης άνω των 8.500 τ.μ., με εμβαδόν κτισμάτων άνω των 1.300 τ.μ.. Η παρούσα δυναμικότητά του ανέρχεται σε 34 κλίνες και διαθέτει εστιατόριο-μπαρ με κουζίνα και μεγάλη σκεπασμένη βεράντα με θέα. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 20.000 ευρώ.

Μία ημέρα νωρίτερα, στις 27 Φεβρουαρίου, λήγει η προθεσμία για το Ξενία Καλεντζίου, στη Αχαΐα. Το οικόπεδο έχει έκταση 8.667,00 τ.μ με κτίριο 1.446,20 τ.μ. που λειτουργούσε ως ξενώνας δυναμικότητας 22 δωματίων. Το κτίσμα είναι ενεργειακής κατηγορίας Δ.

Τέλος, στις 4 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για το «Ξενία Κοζάνης». Το ακίνητο βρίσκεται στο Λόφο Μεταμορφώσεως Σωτήρως. Το οικόπεδο έχει έκταση 5.046,47τ.μ με κτίριο συνολικής επιφανείας 2.506,35τ.μ. που λειτουργούσε ως ξενοδοχείο δυναμικότητας 66 κλινών. Το κτίριο εμπίπτει στην κατηγορία εξαίρεσης από την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 28.000 ευρώ.