Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Νέες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, τη δημιουργία Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ) καθώς και ενδιάμεση λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση  περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που συζητείται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Θα επιχειρηθεί για ακόμα μια φορά να αποτραπεί η αυθαίρετη δόμηση με την ενεργοποίηση συντονισμένων ελέγχων και την άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών με τη βοήθεια τεχνολογικών μέσων, όπως είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Επίσης θα δοθεί τέλος στην δυνατότητα αδειών νομιμοποίησης γενικών περιπτώσεων κατασκευών που ανεγέρθηκαν μετά την 28.7.2011 χωρίς άδεια, καθώς είναι πλέον απλοποιημένη η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας και δεν δικαιολογείται η ανέγερση κατασκευών χωρίς άδεια και η μεταγενέστερη αδειοδότηση της κατασκευής τους επειδή είναι σύμφωνες με τους όρους δόμησης και της χρήσης της περιοχής.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την Τράπεζα Γης και τη μεταφορά συντελεστή δόμησης ώστε να προχωρήσει η οριστική τακτοποίηση των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5.

Ακόμη, θα επανεξεταστεί υπό ειδικές προϋποθέσεις και με την υποχρέωση ορισμού ελεγκτή η δυνατότητα υπαγωγής αυθαιρέτων εφόσον αυτά δημιουργήθηκαν προ της 28.7.2011, προκειμένου να μην δημιουργηθούν αδιέξοδα ενόψει της έντασης εφεξής των ελέγχων και του γεγονότος ύπαρξης κτιρίων που εξυπηρετούν σκοπούς δημοσίου συμφέροντος με αυθαιρεσίες σε ποσοστό άνω του 40%.

Σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση με το εν λόγω νομοσχέδιο θεσπίζεται μεταβατική νομοθετική ρύθμιση με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2025. Οικόπεδα 4 στρεμμάτων που σήμερα δεν έχουν «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένο πολεοδομικά δρόμο θα μπορούν να πάρουν άδεια δόμησης εφόσον: Η οδός που τα εξυπηρετεί φαίνεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977 και είναι πλάτους τουλάχιστον 3,5 μέτρων. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα υποχρεωθούν να καταβάλουν ειδικό τέλος για την έκδοση οικοδομικής άδειας, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί στη συνέχεια με υπουργική απόφαση.

Σημειώνεται ότι με βάση αποφάσεις του ΣτΕ τα εκτός σχεδίου οικόπεδα (άνω των 4 στρεμμάτων πάντα) δεν δύναται να βγάλουν οικοδομική άδεια αν δεν έχουν «πρόσωπο» σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη οδό.

Για όλα τα παραπάνω κλειδί είναι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) σε όλη τη χώρα για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ανάθεσής τους από το ΤΕΕ. Με αυτά θα καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης σε όλους τους δήμους της χώρας.