«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB στηρίζει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσα από στοχευμένα προγράμματα που στηρίζουν την ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Στόχος της HDB, η δημιουργία Ταμείου Μικροχρηματοδότησης για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Το ταμείο θα παρέχει όχι μόνο κεφάλαια, αλλά κυρίως συμβουλές και καθοδήγηση, δικτύωση ώστε μια μικρή γυναικεία επιχείρηση, να βρει τους καλύτερους συνεργάτες, προμηθευτές, δίκτυα πωλήσεων, συνεργασίες, ώστε να πετύχει τον επενδυτικό της στόχο».

   Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Γεώργιος Ζαββός, στο 2ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο κ. Ζαββός συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «The Role of Investors for a More Inclusive Business Environment» με τις κυρίες Βίκυ Κεφαλά, EIC Board Member και Barbara Clarke, Founder and Board Chair of The Impact Seat Foundation, και συντονίστρια την Δρα. Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια Ερευνών στον ερευνητικό οργανισμό διαΝΕΟσις.

   Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HDB μίλησε για τον ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας ως μια από τις πρώτες εταιρίες του δημοσίου που υιοθέτησαν τα ESG (Environmental- Social – Governance) κριτήρια τόσο στην εσωτερική τους λειτουργία, όσο και στα χρηματοδοτικά της εργαλεία.  

   «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα παρέχει το Ταμείο Καινοτομίας το οποίο παρέχει κεφάλαια επιστροφής -το 5%  του δανείου- επιστρέφεται ως bonus, στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν ESG κριτήρια. Παράλληλα, δημιούργησε το εργαλείο ESG tracker, που παρέχεται δωρεάν στο site της HDB, όπου όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να αυτό-αξιολογηθούν σχετικά με την εφαρμογή των ESG κριτηρίων και να λάβουν report που αναδεικνύει τα κενά τους και τα σημεία που χρήζουν βελτίωση», σημείωσε.

   Αναφερόμενος στα επόμενα προϊόντα της τράπεζας, πρόσθεσε ότι στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζει η HDB για το 2024 και μετά, όλες οι επιχειρήσεις που υποβάλουν αίτημα για χρηματοδότηση θα πρέπει τα έχουν πρώτα υποβάλλει και έκθεση για την εφαρμογή των ESG κριτηρίων.

   «Σκοπός είναι τα θηλυκά μυαλά να μη αναπτύσσουν επιχειρηματικότητα ανάγκης, αλλά με τη στήριξη της Πολιτείας να δημιουργηθούν δυναμικές και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις από τους στυλοβάτες του κοινωνικού ιστού που είναι οι γυναίκες», δήλωσε ο κ. Ζαββός.

Ο ΘΕΡΜΟΤΕΡΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ    

Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών τον φετινό Νοέμβριο κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, σύμφωνα με το δίκτυο 51 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο φετινός Νοέμβριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, και εκτός από τη δυτική και βόρεια Ελλάδα ήταν ο πιο θερμός Νοέμβριος από το 2010. Στη Θεσσαλία, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται 2,5 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Για τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ για τη Στερεά Ελλάδα ο δεύτεροςς πιο θερμός(+2,1 °C).

Άξιο αναφοράς είναι το πανευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για τον μήνα Νοέμβριο στον μετεωρολογικό σταθμό του meteo.gr/ΕΑΑ στο Σίσι Λασιθίου της Κρήτης. Η θερμοκρασία έφτασε στις 4 Νοεμβρίου 2023 τους 35,1 °C.

Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 6-9 °C εκδηλώθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,2 °C, με 27 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 24 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019 και η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +1,3 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στην Πάρο, την Τήνο και τον ‘Αγιο Νικόλαο της Κρήτης παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (28 ημέρες) και ακολουθούν ο Βόλος και η Σκόπελος με 27 ημέρες. Η μεγαλύτερη απόκλιση μέσης μηνιαίας μέγιστης θερμοκρασίας σημειώθηκε στη Λήμνο με +3,7 °C.