Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε (και δεν είναι η πρώτη φορά) η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) Γιώτα Παπαρίδου, αναφορικά με τις καθυστερήσεις στα έργα ψηφιοποίησης της χώρας που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑ).

Στην ομιλία της προχθές το βράδυ στο συνέδριο του ΣΕΠΕ, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, επεσήμανε πως «με τα σημερινά δεδομένα, έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να μην προλάβουμε την ολοκλήρωση όλων των έργων και δράσεων μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, από το να προλάβουμε. Για αυτό και σείουμε τον κώδωνα του κινδύνου» και πρόσθεσε:

«Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ολοκληρώνεται 31/12/2026. Έχουμε ακριβώς 3 χρόνια μπροστά μας και έργα και δράσεις, που τώρα ξεκινούν να υλοποιούνται ή που δεν έχουν καν προκηρυχθεί ακόμη.  Να θυμίσω ότι το ΤΑΑ το αποκαλούσαμε «σχέδιο Μάρσαλ». Ας το αντιμετωπίσουμε λοιπόν ως σχέδιο Μάρσαλ. Σε συνεργασία με τον ΣΕΣΜΑ, τον Σύνδεσμο Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος, αναπτύξαμε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες έχουμε καταθέσει, για την απλούστευση των διαδικασιών του ΤΑ, προτείνοντας ταυτόχρονα τη σύσταση Ομάδας Εργασίας στο ανώτατο επίπεδο της χώρας, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, για την σωστή και έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος.»

Η κα. Παπαρίδου έθιξε και ορισμένες από τις αστοχίες στον σχεδιασμό, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα στελέχη του ΣΕΠΕ: «Και, φυσικά, εκτός από το ΤΑ, έχουμε και το ΕΣΠΑ 2021-2027.  Και αυτό θα πρέπει να προχωρήσει στην ώρα του.  Είμασταν από τις πρώτες χώρες με εγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις, ας μην καθυστερούμε τώρα.  Μπαίνουμε σε λίγες ημέρες στο 2024 και δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε 2 χρόνια για προκηρύξεις δράσεων, όπως το ΕΡΕΥΝΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ. Ούτε να μένουν αναξιοποίητες δράσεις, όπως του Ψηφιακού Μετασχηματισμού ΜμΕ του ΕΣΠΑ, λόγω λάθους σχεδιασμού.  Εμείς είμαστε εδώ να υποστηρίξουμε όλους τους φορείς στο έργο τους, όπως το κάνουμε πολύ εποικοδομητικά και με την ΚτΠ ΑΕ, όπου έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία. Αυτό θα πρέπει να γίνει και με όλους τους υπόλοιπους φορείς.  Εμείς είμαστε διαθέσιμοι.  Αξιοποιήστε μας».

Γεγονός είναι πως, κυβέρνηση, ΚτΠ και η αγορά, δηλαδή οι εταιρίες ανάδοχοι, προερχόμενοι κυρίως από τους κλάδους της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, έχουν μπροστά τους μια δύσκολη διετία με το 2024 να θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο γιατί θα κριθεί αν το οικοσύστημα θα ανταποκριθεί ώστε να μην χαθούν κονδύλια ειδικά του ΤΑ.

Όπως εκτιμάται μέχρι το 2026 πρέπει να ολοκληρωθούν περίπου 60 έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικής αξίας περί τα 2 δις. ευρώ και παράλληλα να ληφθούν αποφάσεις για το πως αυτά στη συνέχεια θα συντηρηθούν, κάτι που μέχρις στιγμής είναι στον αέρα.

Προκήρυξη δύο νέων έργων από την ΚτΠ

Στο μεταξύ στην προκήρυξη δύο ακόμα έργων του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑ), συνολικού προϋπολογισμού 29,594 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ και δικαιώματα προαίρεσης) προχώρησε η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).

Με το πρώτο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων (mydigitaltourism.gr)» συνολικού προϋπολογισμού, 16,297 εκατ. ευρώ, επιδιώκεται το υπουργείο Τουρισμού να έχει στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για ό,τι αφορά την τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Έμφαση θα δοθεί, μεταξύ άλλων, στην επίτευξη διαλειτουργικότητας για τη διασύνδεση πολλαπλών και σε πολλές περιπτώσεις ασύμβατων πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης των δεδομένων που αφορούν στο πεδίο πολιτικής του Τουρισμού, σε εθνικό επίπεδο και στη λειτουργία πλατφόρμας Τουριστικών Επιχειρήσεων που θα αξιοποιεί και θα συμπληρώνει την υπάρχουσα υποδομή στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός κεντρικού συστήματος καταγραφής, παρακολούθησης, διαχείρισης και διαρκούς επικαιροποίησης των στοιχείων κάθε τουριστικής επιχείρησης.

Επιδιώκεται επίσης η ολοκληρωμένη και σε περιοδική βάση συλλογή στοιχείων γεωχωρικής ταυτοποίησης.

Στην νέα πλατφόρμα θα μεταπέσουν τα δεδομένα και οι λειτουργίες του υφιστάμενου Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗΤΕ), ενώ η Αναθέτουσα Αρχή θα εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των υπαρχόντων δεδομένων στην μορφή που θα καθορίσει ο ανάδοχος κατά τη φάση της μελέτης εφαρμογής. Οι προσφορές για το έργο αυτό έχει προγραμματιστεί να κατατεθούν 10.1.2024.

Να σημειωθεί ότι το mydigitaltourism.gr θα πρέπει να έχει καταστεί λειτουργικό προ της 30ης Ιουνίου του 2025, με βάση το σχετικό ορόσημο στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑ).

Το δεύτερο έργο έχει το τίτλο «Λειτουργικός και Οργανωτικός Ανασχεδιασμός – Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ΑΣΕΠ και σύγχρονο περιβάλλον προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα» και είναι συνολικού προϋπολογισμού 13,297 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και δικαιωμάτων προαίρεσης).

Αντικείμενο του αποτελεί η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προκειμένου ο φορέας να ανταποκριθεί με ταχύτητα και αξιοπιστία στις ανάγκες που προκύπτουν από τον ν. 4765/2021 που εισάγει το σύγχρονο περιβάλλον προσλήψεων. Στοχεύει στην πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών, από το στάδιο της αίτησης έως τα τελικά αποτελέσματα κάθε υποψηφίου και την ικανότητα του ΑΣΕΠ να διαχειρίζεται τα αποτελέσματα αυτά. Η κατάθεση των προσφορών έχει οριστεί για τις 16.1.24.