Πηγή Εικόνας: Andreas Kontokanis I Flickr

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Στα 290 ευρώ/τ.μ. τον μήνα ανήλθαν κατά μέσο όρο τα prime ενοίκια στον δημοφιλέστερο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την Ερμού, στο γ’ τρίμηνο 2023, έναντι 280 ευρώ/τ.μ./μήνα το 2022, με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 5,25% από 5,5% πέρυσι. Αυτό προκύπτει από σχετική ανάλυση της Cushman & Wakefield Proprius για την πορεία του retail στο γ’ τρίμηνο 2023.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, στο Κολωνάκι το μέσο ενοίκιο ανήλθε σε 105 ευρώ/τ.μ. τον μήνα. Στην Γλυφάδα τα ενοίκια κατά μέσο όρο διαμορφώθηκαν σε 145 ευρώ/τ.μ. τον μήνα (έναντι 135 ευρώ το 2022, στην περιοχή της Κηφισιάς το prime rent ανήλθε κατά μέσο όρο στα 110 ευρώ/τ.μ. τον μήνα (όσο και το 2021- 2022), ενώ στον Πειραιά το μέσο ενοίκιο στο retail ανήλθε στα 90 ευρώ/τ.μ. τον μήνα (έναντι 85 ευρώ το 2022). Οσον αφορά στην περιφέρεια, στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα  στην Τσιμισκή, οι τιμές ενοικίασης ανήλθαν κατά μέσο όρο στα 140 ευρώ/τ.μ. τον μήνα (έναντι 135 ευρώ το 2022), στην Πάτρα στα 75 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης το μέσο ενοίκιο ανήλθε σε 90 ευρώ/τ.μ. τον μήνα.

Ο όγκος επενδύσεων στη λιανική ήταν περίπου 40 εκατ. ευρώ. Στο τρίτο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκε σταθερή τάση στις αξίες ενοικίασης στους περισσότερους κεντρικούς δρόμους, με καλές επιδόσεις κατά τη θερινή περίοδο λόγω και της σημαντικής παρουσίας τουριστών. Όπως αναφέρεται, γενικότερα στο γ’ τρίμηνο καταγράφηκαν 52 συναλλαγές στις διάφορες αγορές λιανικής της χώρας, 30% υψηλότερες από το προηγούμενο τρίμηνο και 25% υψηλότερα σε ετήσια βάση.

Στην έρευνα αναφέρονται και κάποια αξιοσημείωτα εγκαίνια και αφίξεις σε σημαντικούς προορισμούς, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη αλλά και σε δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Ανάμεσα σε αυτά, η έρευνα ξεχωρίζει αφίξεις/συναλλαγές όπως των Juicy Couture και JD Sports στη Γλυφάδα, το κατάστημα Kiko Milano στο Νέο Ψυχικό, ένα κατάστημα Oysho στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, το νέο κατάστημα sneakers Tike! στο κέντρο της Αθήνας, ένα κατάστημα Folli Follie στο Ηράκλειο Κρήτης και ένα Intersport στο Παγκράτι. Επίσης, στη «λίστα» περιλαμβάνονται τα «ανοίγματα» των Sinsay και Ikea στο Florida 1 Park στη Θεσσαλονίκη, τα νέα καταστήματα Sinsay και Moustakas Toys στο Fashion City Outlet στη Λάρισα και ένα νέο Massimo Dutti στο Smart Park. Κατά την έρευνα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και άλλα καθιερωμένα θέρετρα είναι hot προορισμοί για Luxury Shopping (πολυτελείς αγορές), ενώ γίνεται αναφορά για αξιοσημείωτα ανοίγματα όπως η pop-up boutique Moschino στο Cavo Tagoo  στη Μύκονο, η επέκταση της μάρκας πολυτελούς μόδας Palm Angels με έδρα το Μιλάνο και της δανέζικης μάρκας ομορφιάς Alûstre στην πόλη της Μυκόνου, τα εγκαίνια του καταστήματος Κiton στη Sani Marina στη Χαλκιδική και το νέο κατάστημα Hublot στη Σαντορίνη.