Της Tέτης Ηγουμενίδη

Στις αρχές του 2024 εκτιμά η κατασκευαστική αγορά ότι θα προχωρήσει η δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας της Ελληνικό Μετρό που αφορά στην επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας προς Ίλιον και του αμαξοστασίου στον Ελαιώνα.

Πρόκειται για έργο αρχικού προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Ενδιαφέρον εκδήλωσαν την περασμένη Άνοιξη οι εταιρίες Τέρνα και Intrakat και οι κοινοπραξίες Άβαξ – Alstom και Άκτωρ – Μυτιληναίος.

Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, ώστε, εκτός απρόοπτου, οι οικονομικές προσφορές των ενδιαφερόμενων να κατατεθούν εντός του πρώτου διμήνου του νέου έτους (δεύτερη φάση του διαγωνισμού) με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι είναι δυνατόν να έχουμε ανάδοχο τέλος 2024.

Είναι ωστόσο πολύ πιθανό – και δεν θα είναι η πρώτη φορά σε μεγάλο έργο – ούτε και αυτό το χρονοδιάγραμμα να τηρηθεί, όπως και το προηγούμενο που προέβλεπε εκκίνηση της δεύτερης φάσης τέλος 2023.

Στο μεταξύ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και οι σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων ώστε να αποφασιστεί πως θα συμμετέχει στο διαγωνισμό ο όμιλος της Intrakat, ο οποίος με βάση την εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος έχει διπλή παρουσία καθώς τότε δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί η εξαγορά της Άκτωρ.

Με την επέκταση του Μετρό της Αθήνας προς Ίλιον θα εξυπηρετούνται ημερησίως περίπου 67.000 επιβάτες.

Στο αντικείμενο της σύμβασης που θα υπογραφεί με τον ανάδοχο περιλαμβάνεται η μελέτη και η κατασκευή: α) της επέκτασης της Γραμμής 2 προς Ίλιον συμπεριλαμβανομένου ενός Σταθμού Μετεπιβίβασης, β) της επέκτασης του Αμαξοστασίου του Ελαιώνα και γ) της αναβάθμισης και αντικατάστασης υφιστάμενων ηλεκτρομηχανολογικών Συστημάτων των Γραμμών 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας.

Η εν λόγω επέκταση της γραμμής θα έχει μήκος περίπου 4 χλμ., θα ξεκινά από την Ανθούπολη και θα περιλαμβάνει τρεις νέους Σταθμούς, «Παλατιανή», «Ίλιον» και «Άγιος Νικόλαος».

Οι δύο από τους τρεις σταθμούς βρίσκονται επί της οδού Θηβών, ο πρώτος (σταθμός Παλατιανή) σε απόσταση περίπου 1.300 μ. βόρεια του σταθμού Ανθούπολη και ο δεύτερος (σταθμός Ίλιον) 1.000 μ. βορειότερα του πρώτου. Ο τρίτος σταθμός (Αγ. Νικόλαος) βρίσκεται επί της οδού Αγίου Νικολάου στο Ίλιον.

 

[ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ]