Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Αυξημένη κερδοφορία EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) και ένα ισχυρό περιθώριο εκτιμά ότι θα έχει ο ΟΤΕ για το σύνολο του έτους από τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα, ενώ σε επίπεδο ομίλου οι επιδόσεις του αναμένεται να επηρεαστούν από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, «οι προσπάθειες περιορισμού του κόστους σε όλες τις δραστηριότητες, στις οποίες περιλαμβάνεται και το πρόσφατο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης, συνεχίζουν να αποδίδουν. Ως αποτέλεσμα, καταγράφουμε στην Ελλάδα αύξηση της κερδοφορίας EBITDA, αλλά και ένα ισχυρό περιθώριο. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία του 2023 έχοντας γερές βάσεις για να συνεχίσουμε την επιτυχημένη στρατηγική μας και την επόμενη χρονιά».

Η διοίκηση του ΟΤΕ τονίζει επίσης ότι «οι αυξανόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις και η αστάθεια ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το μακροοικονομικό περιβάλλον. Ειδικότερα, τα αυξανόμενα επιτόκια, ο κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις καταναλωτικές δαπάνες. Σε ένα περιβάλλον εντεινόμενου ανταγωνισμού, ο ΟΤΕ διατηρεί τη θέση του και το μερίδιό του στην αγορά και συνεχίζει να επωφελείται από τις προηγμένες υποδομές δικτύων που διαθέτει, τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή».

Αναλυτικότερα, βάσει των αποτελεσμάτων 9μήνου που ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ΟΤΕ τα έσοδα από τη δραστηριότητα στο εσωτερικό σημείωσαν οριακή μείωση (0,3%) και διαμορφώθηκαν σε 2.334,6 εκατ., τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν 1,1% στα 988,5 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο κερδοφορίας ήταν 42,3% (συν 0,5 μονάδες).

Σε επίπεδο τριμήνου στην Ελλάδα, τα έσοδα μειώθηκαν 2,2% στο τρίμηνο, στα 811,8 εκατ., καθώς η πτώση στις υπηρεσίες χονδρικής και η περιστασιακή προσωρινή πτώση στα έσοδα από έργα ICT αντιστάθμισαν τις καλές επιδόσεις στις υπηρεσίες κινητής, ευρυζωνικότητας και τηλεόρασης.

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο τα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ μειώθηκαν 1,2%, σε σχέση με το 9μηνο πέρυσι, στα 2.538,7 εκατ. η κερδοφορία EBITDA επίσης μειώθηκε 1,5% στα 1.001,4 εκατ., τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν οριακά (0,2%) στα 522,3 εκατ., το ίδιο και τα καθαρά κέρδη που διαμορφώθηκαν σε 397,2 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί τον στόχο για τις ελεύθερες ταμειακές ροές στα 500 εκατ. περίπου, ενώ οι επενδύσεις του Ομίλου θα διαμορφωθούν σε 620 εκατ., 3% χαμηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη των 640 εκατ., λόγω χρονισμού κάποιων πληρωμών  τηλεοπτικού περιεχομένου καθώς και ορισμένων καθυστερήσεων στην υλοποίηση FTTH (οπτικές ίνες μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις) λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών το προηγούμενο διάστημα.

Η συνολική Αμοιβή των Μετόχων για το 2023 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 425 εκατ. που αναλογεί σε μέρισμα αξίας 250 εκατ. και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 175 εκατ. ευρώ. To τελικό μέρισμα, που αντιστοιχεί σε 0,58878 ευρώ ανά μετοχή, καταβλήθηκε στις 11 Ιουλίου 2023, ενώ μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει εκταμιεύσει το 88% του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στο Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, 1,148 εκατομμύρια σπίτια κι επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH (στο τρίτο τρίμηνο προστέθηκαν 97 χιλιάδες επιπλέον γραμμές) και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,3 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2023. Στο τρίμηνο, οι πελάτες FTTH κατέγραψαν αύξηση, κατά 22 χιλιάδες, με τη συνολική συνδρομητική βάση να διαμορφώνεται σε 216 χιλιάδες. Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ (ποσοστό πελατών επί των διαθέσιμων γραμμών) ανήλθε σε 19%, από 16% ένα χρόνο πριν.

Η διείσδυση των υπηρεσιών FTTH στους πελάτες ΟΤΕ, από τα σπίτια των οποίων έχει περάσει οπτική ίνα, είναι της τάξεως του 30%.

Ο ΟΤΕ όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι πάροχοι αναμένουν ότι το νέο πρόγραμμα Smart Readiness που ξεκίνησε πρόσφατα επιδοτώντας εν μέρει την εγκατάσταση υποδομών καλωδίωσης οπτικών ινών στο κτίριο, όσο και το νέο κουπόνι FTTH που αναμένεται να ακολουθήσει το 2024 για την  επιδότηση της ζήτησης, θα ενισχύσουν περαιτέρω την υιοθέτηση των υπηρεσιών FTTH.

Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής στην Ελλάδα αυξήθηκαν 0,3% στο τρίμηνο.

Τα έσοδα από υπηρεσίες περιαγωγής μειώθηκαν κατά περίπου 2 εκατ. ευρώ τους εννέα πρώτους μήνες του 2023.  Ανοδικά κινήθηκαν τόσο τα έσοδα από υπηρεσίες συμβολαίου, όσο και καρτοκινητής.

Τα έσοδα από υπηρεσίες χονδρικής κατέγραψαν μείωση 5,7% στο τρίμηνο, αποτυπώνοντας τα χαμηλότερα έσοδα από διεθνή κίνηση (χαμηλού ωστόσο περιθωρίου κέρδους), καθώς και την πτώση στις εγχώριες ροές χονδρικής που σχετίζεται με τις υποδομές δικτύων των υπόλοιπων παρόχων.

Τα λοιπά έσοδα μειώθηκαν κατά 4,8% στο τρίμηνο, αποτυπώνοντας κυρίως μια προσωρινή καθυστέρηση στις συμβάσεις έργων ICT, λόγω της παρατεταμένης εκλογικής περιόδου στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα από υπηρεσίες ICT μειώθηκαν κατά περίπου 6% στο τρίμηνο, ενώ ο εν λόγω τομέας αναμένεται να ανακτήσει τη δυναμική του τα επόμενα τρίμηνα. Σημαντικό, πρόσφατο έργο που ανατέθηκε σε σύμπραξη εταιρειών στην οποία μετέχει ο ΟΤΕ, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Ο ΟΤΕ στο μεταξύ συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 30 Νοεμβρίου με θέμα την επαναγορά μετοχών και αλλαγές στο καταστατικό, λόγω της συγχώνευσης ΟΤΕ – Cosmote.