Νέο γύρο μακροχρόνιων μισθώσεων για τέσσερα ΞΕΝΙΑ ανά την Ελλάδα ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου στο πλαίσιο αξιοποίησης ξενοδοχειακών περιουσιακών της στοιχείων, με τους φακέλους από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να κατατίθενται στις αρχές του 2024. Πρόκειται για τα Ξενία Ξάνθης, Τσαγκαράδας, Κομοτηνής και Ηρακλείου Κρήτης, με τις σχετικές προκηρύξεις να αναφέρονται σε μακροχρόνια εκμίσθωση έως 40 έτη. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τις δαπάνες για την ανακατασκευή/ανακαίνιση και λειτουργία του ακινήτου με δυνατότητα αξιοποίησης του υπολειπόμενου συντελεστή δόμησης. Πρόκειται για μονάδες για τις οποίες είχαν «τρέξει» διαγωνισμοί και στο παρελθόν χωρίς ωστόσο το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Προθεσμία υποβολής του Φακέλου Δικαιολογητικών έως την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 έχουν οι ενδιαφερόμενοι  για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου «ΞΕΝΙΑ ΚΑΡΤΕΡΟΥ», στην περιοχή Καρτερός Ηρακλείου Κρήτης. Η τιμή εκκίνησης για το διαγωνισμό, δηλαδή το ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου Ετήσιου Μισθώματος θα αφορά την έκταση εκτός αιγιαλού και παραλίας και ορίζεται στο ποσό των 115.000 ευρώ. Το βήμα του διαγωνισμού, δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό αύξησης εκάστης προσφοράς επί της ανώτατης ήδη υφιστάμενης προσφοράς, ορίζεται ίσο με 5%. Το συγκρότημα περιλαμβάνει: α. έκταση 81.784,94 τ.μ., εντός της οποίας υφίστανται οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Μοτέλ Ξενία Καρτερός» αποτελούμενο από επτά ισόγεια κτήρια σε σχήμα Π και λειτουργούσε ως ξενοδοχείο Β Κατηγορίας, δυναμικότητας 84 κλινών, και β. έμπροσθεν αυτής έκταση αιγιαλού και παραλίας εμβαδού 15.797,36 τ.μ.

Αναφορικά με τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου «ΞΕΝΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑΣ», περιλαμβάνει έκταση 14.969,30 τ.μ. επί της οποίας έχει ανεγερθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα 2.374,21 τ.μ. δυναμικότητας 46 δωματίων/ 84 κλίνες. Το οικόπεδο διαθέτει υπόλοιπο δόμησης. Η τιμή εκκίνησης για το διαγωνισμό, δηλαδή το ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου Ετήσιου Μισθώματος, ορίζεται στο ποσό των 43.000 ευρώ. Η προθεσμία υποβολής του Φακέλου δικαιολογητικών συμμετοχής είναι η Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024.

Οσον αφορά στο «ΞΕΝΙΑ ΞΑΝΘΗΣ», το ακίνητο περιλαμβάνει έκταση 8.590,31 τ.μ. επί της οποίας έχει ανεγερθεί ξενοδοχείο (ενεργειακής κατηγορίας Γ) στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, Δήμου Ξάνθης. Το Ξενία Ξάνθης, κυριότητας ΕΤΑΔ, βρίσκεται μεταξύ της οδού Βασ. Σοφίας και της οδού Πινδάρου στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, με εμβαδόν κτισμάτων άνω των 2.700 τ.μ. (πλέον υπογείου, εμβαδού 250 τ.μ.). Η παρούσα δυναμικότητά του ανέρχεται σε 22 δωμάτια – 43 κλίνες, ανήκει στην κατηγορία των 4 αστέρων και διαθέτει εστιατόριο, καφετέρια-μπαρ και αίθουσα συνεδριάσεων/εκδηλώσεων. Η τιμή εκκίνησης για το διαγωνισμό, δηλαδή το ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου ετήσιου μισθώματος, ορίζεται στο ποσό των 50.000 ευρώ. Η προθεσμία υποβολής του Φακέλου Δικαιολογητικών του διαγωνισμού ορίστηκε έως την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024.

Το «ΞΕΝΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ» περιλαμβάνει γήπεδο εμβαδού 18.205,16 τ.μ. με το εντός αυτού κτιριακό συγκρότημα συνολικής δομημένης επιφάνειας 1.988,65 τ.μ.. Και εδώ σκοπός του διαγωνισμού είναι η μακροχρόνια, για 40 έτη, εκμίσθωση του ακινήτου ως έχει, με σκοπό την λειτουργία επιχείρησης για χρήσεις όπως, μεταξύ άλλων, κατοικία, ξενώνες, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις,  εμπορικά καταστήματα, γραφεία, εστιατόρια,  αναψυκτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις,  εκθεσιακά κέντρα. Το ακίνητο είναι χωροθετημένο στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση 600μ. από την κεντρική πλατεία – Πλατεία Ειρήνης. ΑΤο οικόπεδο έχει έκταση 18.205,16 τ.μ. και το κτίριο καλύπτει 1.988,65 τ.μ.. Η τιμή εκκίνησης για το διαγωνισμό, δηλαδή το ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου Ετήσιου Μισθώματος, ορίζεται στο ποσό των 35.000 ευρώ. Η προθεσμία υποβολής του Φακέλου δικαιολογητικών συμμετοχής είναι η Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024.