Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) θα συνεδριάσει 1 Νοεμβρίου προκειμένου να αποφασίσει τελεσίδικα αν θα δώσει το πράσινο φως για την εξαγορά της Άκτωρ (Όμιλος Ελλάκτωρ) από την Intrakat, έχοντας θετική εισήγηση από τα στελέχη της που εξέτασαν τα δεδομένα της συμφωνίας.

Για θετική εξέλιξη μίλησαν τα στελέχη της Intrakat, ενώ εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το τελικό αποτέλεσμα.

Σε ανακοίνωσή της χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ανέφερε ότι «τα ευρήματα που τέθηκαν υπόψη της υπηρεσίας κατά τη διαδικασία της πλήρους διερεύνησης της συγκέντρωσης, κατέδειξαν ότι η συγκέντρωση δεν δύναται να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές στις οποίες αφορά και ως εκ τούτου προτείνεται η έγκρισή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Η παραπάνω εξέλιξη δεν είναι η τυπική έγκριση της εν λόγω εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ωστόσο, η εκτίμηση είναι πως η θετική εισήγηση της υπηρεσίας δύσκολα θα ανατραπεί στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής σε δύο περίπου εβδομάδες.

Η Intrakat υπέγραψε με την Ελλάκτωρ δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά του 100% της θυγατρικής της για τις κατασκευές, Άκτωρ, έναντι τιμήματος 100 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2023. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Άκτωρ θα εξοφλήσει σταδιακά στην Ελλάκτωρ υποχρεώσεις της ύψους 114 εκατ. ευρώ με την εγγύηση της Intrakat, εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει η διοίκηση της Intrakat, υπό τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Αλέξανδρο Εξάρχου, δεν έχει αποφασίσει το πως θα ενσωματωθεί στον Όμιλο η Άκτωρ. Η προς εξαγορά εταιρεία θα παραμείνει για κάποιο διάστημα θυγατρική της Intrakat και οι αποφάσεις για τον όποιο μετασχηματισμό του Ομίλου θα ληφθούν στη συνέχεια.

Με την εξαγορά της θυγατρικής της Ελλάκτωρ η Intrakat θα καταστεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων περί τα 5 δις. ευρώ και δυνατότητα να διεκδικήσει με αξιώσεις σημαντικό κομμάτι της πίτας των έργων που δρομολογούνται δραστηριοποιούμενη στην Ελλάδα πρωτίστως, αλλά και στη Ρουμανία, όπως έχει πει η διοίκησή της.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους και όπως εκτιμάται θα φέρει νέες ισορροπίες στην κατασκευαστική αγορά.