Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σε φάση υλοποίησης με κατασκευαστή την Τέρνα (όμιλος ΓΕΚ Τέρνα) εισέρχεται το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτίριο SILO στον Πειραιά.

Βάσει απόφασης που υπογράφεται από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, το αποτέλεσμα του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού και η ανάθεση του έργου «Μετατροπή του κτιρίου SILO σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων» κατακυρώθηκε στην εταιρεία Τέρνα Α.Ε. με σύνολο δαπάνης έργου κατά την προσφορά 66,756 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ και συνολικό ποσό με ΦΠΑ 24% 82,778 εκατ. ευρώ.

Το κτίριο SILO, ένα βιομηχανικό κτίριο, κατασκευασμένο τη διετία 1934 – 1936, στενά συνδεδεμένο με την ιστορία αλλά και το χαρακτήρα του Πειραιά ως λιμάνι, έχει εμβληματική σημασία τόσο ως προς τη θέση του, να δεσπόζει του λιμανιού δίπλα στη θάλασσα, αλλά και ως προς τη σημασία του.

Όπως έχει επισημάνει η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού η ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων θα συμβάλει στην ανάδειξη των πολυάριθμων και ήδη συντηρημένων ενάλιων ευρημάτων, που μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστα σε αποθηκευτικούς χώρους.

Η διάρκεια κατασκευής του έργου ορίστηκε σε 790 ημέρες, αρχής γενομένης από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, ενώ η χρηματοδότησή του θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το νέο μουσείο θα εκτείνεται σε περίπου 13.000 τ.μ. και μεταξύ άλλων θα αναπτυχθούν εκθεσιακοί χώροι, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, χώροι πολυμέσων, για τις διοικητικές υπηρεσίες, για την υποδοχή και φιλοξενία επισκεπτών, κατάστημα για την πώληση προϊόντων, εστιατόριο και καφέ. Το σύνολο του κτιρίου (υφιστάμενο και προσθήκη) έχει συνολικό εμβαδόν 26.380 τ.μ.