Σχέδια του κτιρίου και των χρήσεων του νέου ΜΙΝΙΟΝ από την DIMAND
Σχέδια του κτιρίου και των χρήσεων του νέου ΜΙΝΙΟΝ από την DIMAND
Πηγή Εικόνας: DIMAND SA

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Η ανακατασκευή του μεγαλύτερου τμήματος του ακινήτου που επί χρόνια στέγαζε το ιστορικό πολυκατάστημα Μινιόν στην Ομόνοια θα ολοκληρωθεί από τη Dimand την Άνοιξη του 2024.

Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 55 εκατ., συμπεριλαμβανομένου του κόστους για την απόκτησή του, ύψους 26 εκατ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει τη μετατροπή του σε κτήριο μικτών χρήσεων (καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα) με πιστοποίηση LEED Gold.

Αναξιοποίητο τα τελευταία 25 χρόνια το εν λόγω ακίνητο, συνολικής επιφανείας 18.500 τ.μ., αποτελείται από τα κτήρια Α (4.500 τ.μ.) και ΒΓΔΕ (14.000 τ.μ.) και περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου.

Εμπορικά καταστήματα θα κατασκευαστούν από το -1 έως τον 2ο όροφο των κτηρίων ΒΓΔΕ (συνολικής επιφάνειας 6.100 τ.μ.) ενώ από τον 3ο μέχρι τον 7ο όροφο προβλέπεται η δημιουργία γραφειακών χώρων (συνολικής επιφάνειας 7.700 τ.μ.).

Σχέδια του κτιρίου και των χρήσεων του νέου ΜΙΝΙΟΝ από την DIMAND
Πηγή Εικόνας: DIMAND SA
Σχέδια του κτιρίου και των χρήσεων του νέου ΜΙΝΙΟΝ από την DIMAND
Πηγή Εικόνας: DIMAND SA

Τα κτήρια ΒΓΔΕ θα ολοκληρωθούν σε περίπου ένα χρόνο. Σήμερα οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και έχει τελειώσει η εξωτερική επένδυση του ακινήτου με την τοποθέτηση των υαλοστασίων και των σκιαδίων.

Στο κτήριο Α, το -1 και το ισόγειο προορίζονται για εμπορικές χρήσεις, ενώ στους υπόλοιπους ορόφους  θα δημιουργηθούν περίπου 30 διαμερίσματα και 5 μεζονέτες 50 -125 τ.μ. Οι κατοικίες θα καταλαμβάνουν περίπου 3.500 τ.μ. Η ανάπτυξη του κτηρίου Α θα ξεκινήσει εντός του 2024, με στόχο να ολοκληρωθεί σε 2 έτη.

Στόχος της επένδυσης είναι να αναγεννηθεί ένα τοπόσημο, το οποίο είναι χαραγμένο στη μνήμη των Αθηναίων. Το νέο Μινιόν φιλοδοξεί να συμβάλλει στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας και αποτελεί μέρος των αναπλάσεων που υλοποιεί η Dimand πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

Είναι το δεύτερο έργο της εν λόγω εταιρείας στην Ομόνοια. Έχει προηγηθεί η μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου σε ξενοδοχείο Moxy, το πρώτο στην Αθήνα, το οποίο έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Prodea ΑΕΕΑΠ. Η διοίκηση της Dimand έχει αναφέρει πως έχει αγοράσει ακόμα δύο ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό ποια είναι και για ποιες χρήσεις προορίζονται.

Η ιστορία του Μινιόν ξεκινά το 1934, όταν ο Γιάννης Γεωργακάς με τον Άγγελο Σεραφειμίδη ανοίγουν το περίπτερο με το όνομα Μινιόν. Το 1944 ο Γ. Γεωργακάς ανακαλύπτει το κτήριο στην οδό Πατησίων, το οποίο και αγοράζει σταδιακά, με σκοπό να το μετατρέψει σε πολυκατάστημα. Από τη δεκαετία του 1950, το Μινιόν εξελίσσεται σταδιακά σε πολυκατάστημα με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό, ενώ η κερδοφορία του αγγίζει το 1 δις δραχμές.

Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το πολυκατάστημα καταστρέφεται από εμπρησμό. Το 1983 με δάνεια αποκαθίστανται πλήρως οι ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτουργεί, όμως λόγω χρεών κρατικοποιείται. Το 1998 κλείνει οριστικά και το ακίνητο περνάει στα χέρια της Elmec Sports της οικογενείας Φάις. Μετά την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το κατάστημα περνάει στην Folli Follie Holdings και δεν λειτουργεί ποτέ ξανά. Η Dimand το εξαγόρασε το 2021, έπειτα από πλειοδοτικό διαγωνισμό.