Πηγή Εικόνας: Image by marcinjozwiak from Pixabay

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Περαιτέρω άνοδο των τιμών μίσθωσης για τους πρώτης κατηγορίας χώρους logistics εκτιμά η Danos, (μέλος της BNP Paribas Real Estate) καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να είναι υψηλή εξαιτίας της ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου και των data centers.

Τα ενοίκια για μεγάλα, σύγχρονα και βιώσιμα ακίνητα logistics αυξάνονται, οι αποδόσεις περιορίζονται και συνεχίζεται η έλλειψη σύγχρονου αποθέματος αποθηκών.

Σύμφωνα με τη Danoς το πρώτο 6μηνο του 2023 τα μισθώματα διαμορφώθηκαν σε 5 ευρώ/τ.μ. για την κατηγορία A χώρων logistics (έναντι 4,5 ευρώ/τ.μ. το 2020-2021 και 3,5 ευρώ/τ.μ. τη διετία 2015-2016) και σε 3,5 ευρώ ανά τ.μ. για την δεύτερη κατηγορία.

Συνολικά (για όλες τις κατηγορίες) κατά μέσο όρο τα ενοίκια στις αποθήκες έχουν διαμορφωθεί σε περίπου 3,5 ευρώ/τ.μ. έναντι 3 ευρώ/τ.μ. το 2019 και 2 ευρώ/τ.μ. το διάστημα 2025-2016.

Το πρώτο εξάμηνο οι επενδύσεις σε logistics ήταν περί τα 50,4 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει η κτηματομεσιτική εταιρεία στην επαναλαμβανόμενη σε τακτά διαστήματα έρευνά της δεδομένου ότι το e – commerce ήρθε για να μείνει, η απουσία εξειδικευμένης αγοράς εφοδιαστικής αλυσίδας, κάτι που φάνηκε κατά τη διάρκεια της άνθησης του ηλεκτρονικού εμπορίου την περίοδο του lockdown, εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα.

Πάντως, ο Ασπρόπυργος ετοιμάζεται να φιλοξενήσει δεκάδες χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων νέων αποθηκευτικών χώρων και η Ελευσίνα και το Θριάσιο είναι ανερχόμενα hot spots των επενδύσεων σε logistics.

Οι επενδυτές ενδιαφέρονται για τις prime logistics τοποθεσίες όπως ο Ασπρόπυργος και η Μαγούλα όπου η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στην επόμενα τρίμηνα. Δευτερεύουσες περιοχές όπως τα Οινόφυτα και το Μαρκόπουλο απολαμβάνουν πλέον περισσότερη ζήτηση ως αποτέλεσμα των διαρκώς αυξανόμενων τιμών στα προαναφερθέντα κύρια σημεία ενδιαφέροντος και το λιμάνι του Πειραιά εξελίσσεται σταδιακά σε κόμβο για τα Βαλκάνια.

Βάση των εκτιμήσεων της Danos για την πορεία της εν λόγω αγοράς για τους χώρους Α κατηγορίας θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία των μισθωμάτων, η πτωτική στις αποδόσεις (yields), η ανοδική τάση στη ζήτηση και η πτωτική στην προσφορά. Η πορεία για την κατηγορία Β θα είναι σταθερή.