Στα επίπεδα των 25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τον μήνα φτάνουν, κατά μέσο όρο, τα ενοίκια στην αγορά γραφείων της Αθήνας και σε προβεβλημένα σημεία της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Danos, μέλους του διεθνούς οργανισμού BNP PARIBAS REAL ESTATE για την εικόνα του αθηναϊκού real estate και εν προκειμένω για την OFFICE MARKET, σε περιοχές όπως το κέντρο της πόλης, η Λ. Κηφισίας, η Λ. Βασ. Σοφίας ή η Λ. Μεσογείων τα ενοίκια κατά μέσο όρο ανέρχονται στα 25 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση. Στα επίπεδα των 22 ευρώ/τ.μ. φτάνουν σε οδικούς άξονες όπως η Συγγρού και η Λ. Βουλιαγμένης, ενώ σε άλλες περιοχές κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 13 ευρώ/τ.μ.. Σε σχέση με τις αποδόσεις, η Danos κάνει λόγο για yields 6% με 6,5% σε prime περιοχές (Grade A Prime Locations), για 7% -7,5% σε Grade B Prime Locations και 8% -8,5% σε Grade B Secondary Locations.

Σύμφωνα με το Office Report της Danos με τίτλο «Green office space maintains it’s shine in Athens during the post – pandemic era», η «πράσινη» αγορά γραφείων στην Αθήνα συνεχίζει να διατηρεί τη λάμψη της. Όπως αναφέρεται, η αγορά γραφείων φαίνεται να διατηρεί θετικές αποδόσεις. Το τέλος του 2022 και η αρχές του 2023 ήταν μια εποχή όπου οι επενδυτές συνέχισαν να ενδιαφέρονται για νεόδμητους χώρους γραφείων. Η ζήτηση κατά κύριο λόγο καθοδηγείται από την τοποθεσία και τις ανέσεις που ζητούν οι επενδυτές.

Όπως αναφέρεται στο report, εξακολουθεί να υπάρχει υψηλή ζήτηση για χώρους γραφείων Grade Α. Οι επενδυτές συνεχίζουν να δίνουν προσοχή στην αγορά γραφείων της Αθήνας, ειδικά οι ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με τα κριτήρια ESG, τα prime ενοίκια και η επιθυμία για υψηλής ποιότητας χώρους με αυστηρά πρότυπα βιωσιμότητας αναμένεται να αυξηθούν όλο το 2023, μετά από μικρή πτώση. Το προηγούμενο εξάμηνο, ΑΕΕΑΠ και ξένοι επενδυτές συμμετείχαν σε αγώνα δρόμου για να συμμετάσχουν στην κατασκευή και ανακαίνιση επαγγελματικών χώρων.

Δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη χώρων υψηλής ποιότητας για την ικανοποίηση της ζήτησης των επενδυτών, η οποία φαίνεται να είναι επίμονη και να αυξάνεται στη μετα-πανδημική εποχή, η έλλειψη χώρου γραφείων Grade Α εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για την αγορά. Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές γραφείων, η Αθήνα προσφέρει στους επενδυτές περισσότερες ευκαιρίες για κέρδη και υψηλότερες αποδόσεις. Η ανάγκη των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων για τοποθέτηση περιουσιακών στοιχείων έχει δημιουργήσει ένα κύμα ζήτησης. Ωστόσο, η περιορισμένη προσφορά απαγορεύει την άμεση εκμετάλλευση κτιρίων γραφείων υψηλής ποιότητας. Ως αποτέλεσμα, η πλεονάζουσα ζήτηση σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά έχει δημιουργήσει ένα φαινόμενο σταθεροποίησης όσον αφορά τον όγκο των συναλλαγών. Το ενδιαφέρον για τα κτίρια Grade Β και C φαίνεται να συρρικνώνεται. Τα ποσοστά κενών θέσεων εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλότερα σε σύγκριση με χρόνια πριν, ωστόσο η πληρότητα είναι αποτέλεσμα της έλλειψης κτιρίων υψηλότερης ποιότητας.