Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Πηγή Εικόνας: Ralf Kronenberger - pixabay.com

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανακατασκευή των κτηρίων του πρώην οικοτροφείου Φουρφουρά στον Δήμο Αμαρίου στο Ρέθυμνο, με τον δήμαρχο Παντελής Μουρτζανό να κάνει λόγο για ένα σπουδαίο και εμβληματικό έργο «…για το οποίο εργαζόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια που ξεκίνησε να υλοποιείται».

 

Στο ανακατασκευασμένο κτήριο αναμένεται να στεγαστεί το «Κέντρο Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και Διά Βίου Μάθησης» του Δήμου Αμαρίου, με τη συγκεκριμένη πράξη, να αποτελείται από τρία υποέργα, με τη συνολική επιλέξιμη δαπάνη να ανέρχεται σε 2.010.000 ευρώ, η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με ποσό ένταξης 1.150.000 ευρώ και στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, με ποσό ένταξης 860.000 ευρώ.

 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, προβλέπεται η συνολική αναμόρφωση των εγκαταστάσεων, με τη δημιουργία χώρου υποδοχής επισκεπτών, δημοτικού γυμναστηρίου και αίθουσας εκδηλώσεων. Για τη λειτουργία του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης αναμένεται να δημιουργηθούν εκθεσιακός χώρος, χώροι ίντερνετ, δημοτική βιβλιοθήκη, καθώς και ειδικά διαμορφωμένος χώρος αναγνωστηρίου. Παράλληλα, στη μελέτη προβλέπεται η λειτουργία χώρου φιλοξενίας για τις ανάγκες εκπαιδευτικών, ομιλητών, καλλιτεχνών, ερευνητών και επιστημόνων που θα συμμετέχουν στη λειτουργία του Κέντρου, καθώς και η δημιουργία μιας πολυμορφικής αίθουσας πολλαπλών χρήσεων για την υλοποίηση θεατρικών παραστάσεων και μουσικών εκδηλώσεων.

Τέλος, έχει ληφθεί μέριμνα και για την προμήθεια του εξοπλισμού που απαιτείται για τη λειτουργία του συγκροτήματος.

 

Ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αξιοποιούμε ένα χώρο ο οποίος εδώ και μισό αιώνα παρέμενε στα αζήτητα. Πρόκειται για μια τεράστια παρέμβαση, με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ. Υπενθυμίζω ότι και σε αυτή μας την προσπάθεια, η βοήθεια του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη υπήρξε καθοριστική, προκειμένου να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια συνδέονταν με μη επιλέξιμες από το ΕΣΠΑ δαπάνες, οι οποίες και εν τέλει θα καλυφθούν με πόρους της Περιφέρειας Κρήτης. Με αποφασιστικότητα, αφοσίωση και στρατηγικό σχεδιασμό, προωθούμε καθημερινά τη βελτίωση των υποδομών της περιοχής μας, προσφέροντας ένα καλύτερο επίπεδο ζωής για όλους».