Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Νέες σχολικές μονάδες θα ανεγερθούν σε δήμους της Αττικής, με χρηματοδότηση της περιφέρειας, μέσω ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, ύψους 6 εκατ. ευρώ. Ο δρόμος άνοιξε για την κατασκευή νέων σχολείων στον Κορυδαλλό και στην Πετρούπολη, αλλά και την εκπόνηση μελετών για τη δημιουργία νέων σχολικών υποδομών στο Πέραμα, στην Πεύκη και στον Χολαργό, μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων στα γραφεία της ΚΤΥΠ ΑΕ.
Οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και των δημάρχων Περάματος Γ. Λαγουδάκη, Πετρούπολης Στ. Βλάχου, Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλά, Λυκόβρυσης-Πεύκης Τ. Μαυρίδη και Παπάγου-Χολαργού Η. Αποστολόπουλου. Ειδικότερα, οι πέντε συμβάσεις με χρηματοδότηση από τον Άξονα Προτεραιότητας 11 του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, που υπεγράφησαν είναι:
1. «Εκπόνηση Μελετών, Απαιτούμενες Εγκρίσεις και Έκδοση Οικοδομικής Άδειας για το 1ο ΝΓ Περάματος (2θέσιο ολοήμερο)». Προϋπολογισμός δημοπράτησης της μελέτης: 152.547,59 ευρώ.
2. «Προσθήκη κτιρίου 5ου Γυμνασίου (12θέσιου) Κορυδαλλού στον χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου, Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Κορυδαλλού – οικοδομικές εργασίες και Η/Μ εγκαταστάσεις». Προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου: 4.234.400 ευρώ.
3. «Εκπόνηση Μελετών, Απαιτούμενες Εγκρίσεις και Έκδοση Οικοδομικής Άδειας για το 6ο Νηπιαγωγείο Πεύκης (2θέσιο ολοήμερο)». Προϋπολογισμός δημοπράτησης της μελέτης: 153.360,27 ευρώ.
4. «17ο Νηπιαγωγείο Πετρούπολης – Οικοδομικές εργασίες & Η/Μ εγκαταστάσεις». Προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου: 1.120.000 ευρώ.
5. «Εκπόνηση Μελετών, Απαιτούμενες Εγκρίσεις και Έκδοση Οικοδομικής Άδειας για το 6ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού (6θέσιο ολοήμερο)». Προϋπολογισμός δημοπράτησης της μελέτης: 408.163,16 ευρώ.
Τα στελέχη της ΚΤΥΠ ΑΕ εξήραν την «εποικοδομητική και γόνιμη», όπως τη χαρακτήρισαν, συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά με τον περιφερειάρχη, ο οποίος με την σειρά του εξέφρασε τη σταθερή βούληση της διοίκησης να συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία σύγχρονων και ασφαλών σχολικών υποδομών σε όλη την Αττική, ενώ αναφέρθηκε και στην άριστη συνεργασία με τα στελέχη της ΚΤΥΠ ΑΕ, κάνοντας λόγο για μία αρμονική συμπόρευση, η οποία έχει να επιδείξει πραγματικά αποτελέσματα.
«Προτεραιότητα της διοίκησής μας είναι η δημιουργία σύγχρονων εκπαιδευτικών υποδομών για τους μαθητές, όχι μόνο ως ενίσχυση της δυναμικότητας του σχολικού κτηριακού αποθέματος, αλλά και ως επένδυση στις νέες γενιές, για ένα καλύτερο μέλλον. Συνεργαζόμαστε συνέχεια με τους δήμους και τα στελέχη της ΚΤΥΠ ΑΕ, για τα παιδιά μας, που αποτελούν το μέλλον του τόπου μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με τους ίδιους και με γρηγορότερους ρυθμούς στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, έτσι ώστε η Αττική να διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμό σε όλα τα στάδια εκπαίδευσης, ξεκινώντας από την προσχολική και συνεχίζοντας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η Αττική αλλάζει. Και αλλάζει προς όφελος των πολιτών, των παιδιών και της ανάπτυξης. Γιατί, νέα, σύγχρονα σχολεία σημαίνει προαγωγή της μάθησης, ενίσχυση των δεξιοτήτων, επένδυση στο μέλλον».
Συνολικά η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, 82 Πράξεις μελέτης, κατασκευής και βελτίωσης υποδομών εκπαίδευσης, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα:
– 30 Πράξεις Νέων ή Ενίσχυσης Υφιστάμενων Κτιριακών Υποδομών Εκπαίδευσης, συνολικού προϋπολογισμού 74 εκατ.  ευρώ.
– 23 Πράξεις Μελετών Ωρίμανσης Νέων Σχολικών Μονάδων, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ.
– 29 Πράξεις Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημόσιων Σχολικών Μονάδων, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ στους δήμους.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Κτιριακές Υποδομές ΑΕ Θ. Γιάνναρης, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη, τα στελέχη της περιφέρειας και τους πέντε δημάρχους για την εξαιρετική συνεργασία, επισημαίνοντας: «Συνεχίζουμε το μεγάλο έργο της κατασκευής δεκάδων σχολικών μονάδων σε όλη την Αττική, με τη συνεχή στήριξη και άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον περιφερειάρχη κ. Πατούλη. Για την Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, διαρκής έγνοια μας είναι τα παιδιά, το μέλλον της χώρας. Υποχρέωση και καθήκον μας λοιπόν είναι να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας για καλύτερες υποδομές παιδείας, οι οποίες εγγυώνται καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης».
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΚΤΥΠ ΑΕ Τ. Κατσίπος, αναφέρθηκε στη σημαντική συνεργασία που υπάρχει τόσο με τον περιφερειάρχη, όσο και με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, ενώ υπογράμμισε ότι τώρα αξιοποιούνται στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία της περιφέρειας, τονίζοντας πως ιστορικά δεν έχει ξαναυλοποιηθεί παρόμοιας έκτασης πρόγραμμα σχολικών υποδομών και αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της συμβολής Περιφέρειας και της καλής συνεργασίας με την ΚΤΥΠ.
Οι πέντε δήμαρχοι εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους προς τον κ. Πατούλη και τα στελέχη της περιφέρειας για την άμεση ένταξη και χρηματοδότηση κτιριακών υποδομών, οι οποίες συμβάλλουν στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων στην επάρκεια σχολικών υποδομών, που καταγράφονται στην Αττική.