Η ίδρυση της Greek Wine Academy ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ). Στόχος της Ακαδημίας είναι η εκπαίδευση αλλά και η προώθηση των ελληνικών οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ, τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια αγορά.

Ο σχεδιασμός της Greek Wine Academy, ανατέθηκε από την ΕΔΟΑΟ στην Wine & Spirits Professional Center (WSPC), και απαρτίζεται από δύο εκπαιδευτικά προγράμματα. Στόχος μεταξύ άλλων, είναι να καθιερώσει τα ελληνικά κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, αλλά και να συνδέσει το επώνυμο ελληνικό κρασί με την πολιτιστική ελληνική ταυτότητα. Το εν λόγω πρόγραμμα πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και καλύπτει ολόκληρη τη χώρα σε μέρη όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Κρήτη, η Κως, η Κέρκυρα, αλλά και το Μέτσοβο, η Καλαμάτα, η Χαλκιδική η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. 

«Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης, καθώς και μεταξύ άλλων, και των νέων που βρίσκονται σε σχολές τουριστικών επαγγελμάτων» δήλωσε κατά την τοποθέτησή του ο προέδρος της ΕΔΟΑΟ, Κωνσταντίνος Ευσταθίου. Πρόσθεσε ότι μέσω του προγράμματος έχουν εκπαιδευτεί στο επώνυμο ελληνικό κρασί περίπου εξήντα άτομα, μεταξύ άλλων από την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, αλλά και στη Νότια Κορέα, σε συνεργασία με το Enterprise Greece.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι σπουδαστές ανέρχονται στους 300, από μέρη όπως η Καλαμάτα, η Μύκονος, η Πάρος, η Κρήτη, η Κέρκυρα, το Μέτσοβο, η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΔΟΑΟ, Γιάννης Βογιατζής, κατά την τοποθέτησή του επισήμανε ότι «ο κλάδος θα πρέπει διαμορφώνει τις θέσεις του και να ενεργοποιηθεί». Αναφερόμενος στο έργο της Εθνικής Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ο κ. Βογιατζής υπογράμμισε πως «μια βασική δουλειά που έχει, είναι να δημιουργεί και να καταγράφει τις συμφωνίες όλων των μερών του κλάδου» προσθέτοντας ότι «η πρώτη συμφωνία ήταν το στρατηγικό σχέδιο για την προώθηση του ελληνικού οίνου και η δεύτερη συμφωνία ένα ενιαίο κείμενο που θα αφορά την αμπελουργία». Τέλος, κατέθεσε πρόταση που έχει να κάνει με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό «που είναι δύο βασικοί πυλώνες για την επίτευξη των στόχων του αμπελοοινικού τομέα». Όπως διευκρίνισε, «σχετικά με την εκπαίδευση, οι στόχοι είναι να υπάρξει ενημέρωση για το οινικό αντικείμενο, προκειμένου να αναβαθμιστεί η οινική εμπειρία των τουριστών στη χώρα μας».

Η διευθύντρια της ΕΔΟΑΟ, Μαρία Τριανταφύλλου, πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015 με ένα υλικό που είχε δημιουργηθεί για τις ΗΠΑ, το οποίο εν συνέχεια μεταφράστηκε και στην κινεζική γλώσσα. «Έχουμε εκπαιδεύσει ανθρώπους από έξι χώρες και επαγγελματίες που εργάζονται στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού» υπογράμμισε.

Το πρόγραμμα


Το Greek Wine Academy (GWA) απαρτίζεται από δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, με το πρώτο, GWA Foundation Certificate, να έχει ως χώρα στόχο την Ελλάδα, ενώ πραγματοποιείται στην ελληνική γλώσσα. Το δεύτερο, GWA Advanced Certificate, αφορά στην κατάρτιση και επικοινωνία του επώνυμου ελληνικού κρασιού στην παγκόσμια αγορά και διδάσκεται στην αγγλική γλώσσα. Βασικοί άξονες του πρώτου προγράμματος GWA Foundation Certificate, είναι το καθεστώς που διέπει τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς και η λελογισμένη κατανάλωση των κρασιών.

Η πιστοποίηση του GWA Foundation Certificate απευθύνεται σε επαγγελματίες HO.RE.CA αλλά και στους επαγγελματίες λιανικής πώλησης. Εφόσον λάβουν την πιστοποίηση, οι κάτοχοι θα μπορούν να προωθήσουν σωστά τους ελληνικούς οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, να ενημερώσουν τους καταναλωτές και να γίνουν πρεσβευτές τους ελληνικού αμπελώνα. Η διδασκαλία διαρκεί 6 ώρες, ενώ στο τέλος της διδασκαλίας, οι συμμετέχοντες εξετάζονται σε 20 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, συμπληρώνοντας μέσα σε τριάντα λεπτά τις σωστές απαντήσεις.

Το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, GWA Advanced Certificate έχει ως κύριο στόχο, κυρίως προσωπικότητες του διεθνούς οινικού εμπορίου (ambassadors) και έμπειρους εκπαιδευτές στο παγκόσμιο δίκτυο οινικής εκπαίδευσης (educators). Ενδιαφέρον μπορούν να εκδηλώσουν επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στους χώρους της HO.RE.CA., της λιανικής πώλησης, καθώς και της χονδρικής από όλο τον κόσμο.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος έχει ως στόχο οι εκπαιδευόμενοι να κατανοήσουν πλήρως τα ελληνικά κρασιά και την ποιότητά τους. Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι κάτοχοι του GWA Advanced Certificate θα είναι σε θέση να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά των κύριων ελληνικών κρασιών, να συμβουλεύουν και να απαντούν σε ερωτήσεις, αλλά και να κάνουν κατάλληλες επιλογές ελληνικών κρασιών σε οποιεσδήποτε περιπτώσεις.

Τα μαθήματα έχουν διάρκεια 18 ωρών και διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα. Η επιτυχής ολοκλήρωση των εξετάσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απονομή της πιστοποίησης, που θα οδηγεί, είτε στο τίτλο του GWA Ambassador, είτε σε αυτόν του GWA Educator, ο οποίος θα απονέμεται με βάση την τελική βαθμολογία του εκπαιδευόμενου.