Ως έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της ελληνικής παραγωγής, χαρακτήρισε το ελληνικό κρασί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με στελέχη του Συνδέσμου Ελλήνων Οινοποιών και της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στην Κεντρική Μακεδονία, συνοδευόμενος από το επιτελείο του ΥΠΑΑΤ.

Στη συνάντηση, εξετάσθηκαν τρόποι στήριξης της ελληνικής οινοπαραγωγής, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ τέθηκαν επί τάπητος η επικαιροποίηση και ο επανασχεδιασμός του στρατηγικού σχεδίου προώθησης του ελληνικού οίνου στις διεθνείς αγορές.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές οικογενειακές οινοποιητικές επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του οινο-τουρισμού, ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες στην ελληνική περιφέρεια.

Σήμερα, ενεργά είναι περίπου 1.400 οινοποιεία και ο ελληνικός αμπελώνας εκτείνεται σε 600.000 στρέμματα, ενώ η καλλιέργειά του επικεντρώνεται στην ποιοτική και όχι στην εντατική παραγωγή, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Οινοποιών, Γιάννης Βογιατζής.

Πρόσθεσε ότι με την καλλιέργεια αμπελώνων ασχολούνται περίπου 160.000 οικογένειες, ενώ υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο πλεονέκτημα του ελληνικού οίνου,  είναι οι γηγενείς ποικιλίες. «Η ελληνική παραγωγή οίνου ανέρχεται στους 212.000 τόνους, και φέτος αναμένεται να μειωθεί κατά 30%, λόγω του περονόσπορου», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Τονίζεται ότι το επιτελείο του ΥΠΑΑΤ, με επικεφαλής τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κτήμα Γεροβασιλείου και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου.