Της Τέτης Ηγουμενίδη


Το συνολικό capex της ΓΕΚ Τέρνα για την περίοδο 2023-2024 θα διαμορφωθεί σε περίπου 3 δισ. ευρώ, όπως είπε χθες στους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα του 2022, η διοίκηση του κατασκευαστικού – ενεργειακού ομίλου.

Το 1,5 δις. αφορά το τίμημα για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και το 1 δισ. την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της Τέρνα Ενεργειακή.

Απαντώντας σε ερώτημα για το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Τέρνα Ενεργειακή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, επεσήμανε πως «η εταιρεία γίνεται αποδέκτης επενδυτικών προτάσεων, τονίζοντας πως μόλις υπάρξει κάτι συγκεκριμένο, θα γίνει απευθείας επίσημη ενημέρωση του συνόλου της επενδυτικής κοινότητας».

Ο κ. Περιστέρης, επεσήμανε ότι ο Όμιλος θα συνεχίσει να αξιοποιεί ευκαιρίες στον κλάδο των παραχωρήσεων προαναγγέλλοντας τη συμμετοχή στους επερχόμενους διαγωνισμούς για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης και την Αττική Οδό.

Όπως είπε ο κλάδος των Παραχωρήσεων πρόκειται να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Ομίλου καθώς αναμένεται να αποφέρει σταθερά, προβλέψιμα και επαναλαμβανόμενα έσοδα, ενώ οι σχετικές επενδύσεις – στο πλαίσιο των συμβατικών όρων που κατά κανόνα περιλαμβάνουν τα έργα παραχωρήσεων – είναι προστατευμένες έναντι των διεθνών αναταράξεων στην αγορά των επιτοκίων.

Αναφερόμενος στην πρόοδο των πιο εμβληματικών έργων παραχώρησης που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η ΓΕΚ Τέρνα ο επικεφαλής του Ομίλου εκτίμησε πως η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους και πως η απόδοση της συγκεκριμένης επένδυσης θα κινηθεί σε διψήφιο ποσοστό.

Συνολικά σε επίπεδο αυτοκινητοδρόμων, η κυκλοφορία έχει ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα και οι προοπτικές προδιαγράφονται θετικές. Για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό κατασκευαστικές εργασίες αναμένονται εντός του έτους, ενώ εντατικά προχωρά το έργο του Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι της Κρήτης, καθώς και η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή στην οποία η πρόοδος των έργων βρίσκεται στο 60%.

Ως προς τον κλάδο της Κατασκευής, στον οποίο ο Όμιλος διαθέτει ένα ισχυρό ανεκτέλεστο 5,3 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή έργων που έχει εξασφαλίσει), ο επικεφαλής του Ομίλου αναφέρθηκε στην πειθαρχημένη εκτέλεση των έργων και στο γεγονός ότι η ΓΕΚ Τέρνα έχει προστατεύσει το περιθώριο κέρδους της κατασκευής, καθώς για έργα τρίτων έχει δώσει πολύ προσεκτικά και συντηρητικά διαμορφωμένες προσφορές, στα ιδιωτικά έργα έχει υπογράψει συμβάσεις που έχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για ενδεχόμενη διαφοροποίηση του κόστους, ενώ ένα μεγάλο μέρος από τα έργα που εκτελεί αποτελούν δικές της επενδύσεις (Αεροδρόμιο στο Καστέλι, IRC Ελληνικό, κλπ).

Στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Όμιλος ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις εξαιρετικά αντίξοες και ευμετάβλητες συνθήκες που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην ευστάθεια του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, οι συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, τα αιολικά πάρκα και οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί του Ομίλου συνέβαλαν στην απρόσκοπτη λειτουργία και σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος.

Η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο τέλος του έτους ήταν 905 MW, ενώ συνολικά 2,0 GW έργων βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή είναι έτοιμα προς κατασκευή. Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει από το 2022 η ηλέκτριση του νέου συμπλέγματος Αιολικών Πάρκων στη Εύβοια, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι προκαταρκτικές κατασκευαστικές εργασίες στη νέα Μονάδα Αποθήκευσης Ενέργειας με την τεχνολογία της Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία.

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση τη διανομή (επιστροφή κεφαλαίου) 0,20 ευρώ ανά μετοχή (μικτό) έναντι 0,12 ευρώ ανά μετοχή που καταβλήθηκε για το προηγούμενο έτος. Αν συμπεριληφθούν και οι πραγματοποιηθείσες επαναγορές μετοχών από την αρχή του έτους, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους μετόχους σαν αποτέλεσμα της χρήσης του 2022 αναμένεται να ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ έναντι συνολικού ποσού 22 εκατ. ευρώ που διατέθηκε για τη χρήση του 2021.