Φτάνει μόνο μια καλή, ακόμη και άριστη ιδέα για να πετύχει κάποιος στον επιχειρηματικό στίβο; Πώς μπορεί κάποιος δυνάμει επιχειρηματίας να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι προχωρώντας με την ιδέα του θα καταφέρει να καταστεί βιώσιμος και δεν θα βρεθεί στην …κοιλάδα του θανάτου; Μπορεί μια μέτρια ή και κακή αρχική επιχειρηματική ιδέα να βρει πεδίο δράσης και να ξεχωρίσει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, επιχειρεί να δώσει το έργο «Co Working: Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Βουλγαρίας», που στοχεύει στην επιτάχυνση των ομάδων πρώιμου σταδίου για την εξέλιξη μιας επιχειρηματικής ιδέας υπό πραγματικές συνθήκες, πριν γίνει η λεγόμενη ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου και με σκοπό τη μετατροπή σε βιώσιμες προτάσεις.

«Όλα ξεκινούν με μια ιδέα και στόχος είναι κάποιος να “νιώσει” έγκαιρα πού πάσχει αυτή, ώστε να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές έγκαιρα και να βγει στη διεθνή αγορά, αναλαμβάνοντας το μικρότερο δυνατό ρίσκο», επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ Κώστας Τραμαντζάς, με τον φορέα να αποτελεί τον επικεφαλής εταίρο του έργου «Co-Working».

Το έργο «Co-Working», που ξεκίνησε να «τρέχει» το 2022 και λήγει τον Ιούνιο φέτος, υλοποιείται στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 -2020. To εταιρικό σχήμα υλοποίησης του έργου, πέρα από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ, συμπληρώνουν ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την πλευρά της Ελλάδας, και από την πλευρά της Βουλγαρίας τα University οf National and World Economy και National Company Industrial Zones PLC.

Το έργο υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Βουλγαρίας και την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών, μέσω της εγκαθίδρυσης υποστηρικτικών μηχανισμών προθερμοκοίτισης επιχειρήσεων, από ένα στις δύο συμμετέχοντες χώρες.

Στο πλαίσιο του έργου τέθηκε σε λειτουργία ένα Εργαλείο Διάγνωσης Επιχειρηματικής Ιδέας και ένας ολιστικός μηχανισμός επιτάχυνσης, που περιλαμβάνει εξατομικευμένη εκπαίδευση, υποστήριξη καθοδήγησης και κατάρτισης. «Με το εργαλείο διάγνωσης επιχειρηματικής ιδέας, ομάδες πρώιμου σταδίου μπορούν να αναπτύξουν το δικό τους Business Model Canvas (BMC) και να επικυρώσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες βάσει μιας μεθοδολογίας διάγνωσης επιχειρήσεων», εξήγησε ο κ. Τραμαντζάς και υπογραμμίζοντας τη μείζονα σημασία μια επιχειρηματική ιδέα να υποστηριχτεί και να εξεταστεί στα αρχικά της στάδια, τόνισε ότι «σε αντίθεση με μία κοινή θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων, η προθερμοκοίτιδα υποστηρίζει μόνο επιχειρηματικά ιδέες/ έργα και όχι ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, συνολικά 150 φιλοξενούμενοι επιχειρηματίες και ομάδες λαμβάνουν υποστήριξη στις Bootcamp Weeks, 300 συμμετέχουν σε ημέρες επίδειξης και συναντήσεις, 150 νέοι επιστήμονες, 150 τοπικές εταιρείες, 40 υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και 25 ειδικοί κάνουν χρήση του σχεδίου δράσης για τη στρατηγική προ-θερμοκοίτισης στη διασυνοριακή περιοχή, το σχέδιο δράσης πολιτικής, την εργαλειοθήκη και τις ενότητες. Επιπλέον, 150 άτομα με πολλά υποσχόμενες επιχειρηματικές ιδέες συμμετέχουν σε ολιστικό πρόγραμμα επιτάχυνσης πρώιμου σταδίου και 80 από αυτά κάνουν χρήση του καμβά Business Model, του Assumption Validation και του Business Diagnosis Tool.

Επίσης, στο πλαίσιο των δράσεων του έργου, 200 τοπικές εταιρείες κάνουν χρήση του εργαλείου διάγνωσης επιχειρηματικής ιδέας και 100 των ενοτήτων, 25 ομάδες συμμετέχουν σε εκδηλώσεις pitching και παρουσιάζουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες μπροστά από μια επιτροπή αξιολόγησης. Σε 15 ανέρχονται επίσης οι πιθανοί επιχειρηματίες που θα αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ 50 επιχειρηματίες και από δέκα τοπικές αρχές και εκπαιδευτικά ιδρύματα συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις με βασικά ενδιαφερόμενα μέρη. Στη δεύτερη φάση επιτάχυνσης του έργου «Co-Working» περιλαμβάνονται συνοπτικά από ένα πρόγραμμα καθοδήγησης (mentoring), κατάρτισης και συμβουλευτικής.

Σήμερα, στην ΑΖΚ διοργανωθήκαν μια ημερίδα παρουσίασης του έργου και μια εκδήλωση ανοιχτής διαβούλευσης, σχετικά με το περιεχόμενο και τις προοπτικές του έργου.