Η Κερκυραία 30χρονη Νάντια και οι 23χρονή Μαρία και 37χρονη Έλενα από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, πιάνουν το τιμόνι του βαρέου οχήματος που οδηγούν και διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα μεταφέρουν πολλά από τα εμπορεύματα που διοχετεύονται στην ελληνική αγορά. Κοινή τους θέση ότι η δουλειά του οδηγού νταλίκας είναι γοητευτική και ενδιαφέρουσα και όπως λένε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «καμία ημέρα στη δουλειά δεν μοιάζει με άλλη και κάθε ταξίδι που κάνουν είναι εντελώς διαφορετικό από το προηγούμενο».

Η Νάντια Καραγκούνη, απόφοιτος σχολής από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αγάπησε όπως μας λέει τη δουλειά του οδηγού βαρέου οχήματος μέσα από τους γονείς της και την τελευταία τριετία «οργώνει» με την νταλίκα της κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα. Σε ερώτηση για το εάν θα επιχειρούσε ένα οδικό ταξίδι εκτός ελληνικών συνόρων, μας απαντά ότι θα ήθελε να το δοκιμάσει, αν και δεν είναι στα άμεσα σχέδιά της.

Πιο πρόθυμη να ταξιδέψει εκτός ελληνικών συνόρων, δηλώνει η 23χρονη Μαρία Μπινιόλα, η οποία ταξιδεύει με το όχημα της την τελευταία τριετία και, όπως μας λέει χαρακτηριστικά, ήταν λόγω των γονιών της που είναι αυτοκινητιστές που πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με τον κλάδο.

Αγαπάει τη δουλειά της και τα ταξίδια που κάνει με την νταλίκα της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να επιχειρήσει μια αποστολή εκτός ελληνικών συνόρων, όπως μας δηλώνει η Έλενα Κοντοπούλου. «Φοβάμαι», λέει χαρακτηριστικά και σημειώνει ότι από το 2012 οπότε και έγινε επαγγελματίας οδηγός έχει γυρίσει την Ελλάδα…αρκετές φορές.

Όλες τους σημείωσαν ότι τυγχάνουν αποδοχής από τους συναδέλφους τους και αντιμετωπίζονται γενικώς από όλους τους ανθρώπους του χώρου με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Στα κατά του επαγγέλματός τους, που όπως υποστηρίζουν δεν θα άλλαζαν, έβαλαν κατά σειρά το χρόνο που στερούνται από το οικογένεια και τον κοινωνικό τους περίγυρο, ενώ όλες αναγνώρισαν ότι ο κλάδος πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να ψηφιοποιηθεί, «ώστε να μην χρειάζεται να κουβαλάμε ολόκληρο πάκο με χαρτιά», αλλά και να βελτιωθούν οι υποδομές.

Οι προαναφερόμενες οδηγοί βαρέων οχημάτων, έλαβαν απόψε τιμητικά βραβεία, με τη λήξη του συνεδρίου που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Διεθνών Μεταφορών (ΟΦΑΕ), στο πλαίσιο της 1ης Logistics&Transports Thessaloniki EXPO Που ρίχνει αυλαία αύριο στη ΔΕΘ και υλοποιείται ταυτόχρονα με την Freskon.