Ο τρόπος μετάβασης στο net zero που αποτελεί στόχο της ΕΕ μέχρι το 2050 απασχόλησε πάνελ, στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ, Γιώργος Μίχος, ανέφερε ότι εκλύουμε το 1/3 του διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τις αντίστοιχες βιομηχανίες χάλυβα στη δυτική Ευρώπη και την Κίνα και επεσήμανε ότι η μετάβαση προς την ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να αποτελέσει ένα σοβαρό στοιχείο για να μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν αρκεί που οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, πρέπει να στηθούν οικοσυστήματα με τους προμηθευτές, οι οποίοι χρειάζεται να κινηθούν στην ίδια λογική. Υπογράμμισε, πάντως, ότι το κόστος της μετάβασης είναι σημαντικό, υπολογίζοντας ότι το 1/3 των επενδύσεων του ομίλου είναι πραγματικά πράσινες.

 

Ο διευθυντής βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας ΤΙΤΑΝ, Λεωνίδας Κανελλόπουλος, από την πλευρά του επεσήμανε ότι το 2021 και το ’22 μειώθηκαν οι εκπομπές ρύπων σημαντικά, εκτιμώντας ότι αυτή η μείωση είναι τριπλάσια σε σχέση με τα πέντε προηγούμενα χρόνια μαζί. Ωστόσο, τόνισε ότι απέχουμε πολύ από το net zero καθώς και ότι κάποιες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται δεν είναι οικονομικά βιώσιμες. Εκτίμησε ότι το κόστος υπερβαίνει ακόμη και αυτό της δημιουργίας ενός νέου εργοστασίου τσιμέντου.

 

Στη συμβολή των νοικοκυριών αναφέρθηκε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Polygreen, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, σημειώνοντας ότι, ενώ οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν ολοκληρωμένες λύσεις κυκλικής οικονομίας περισσότερο από κάθε άλλον, η πολιτεία δεν ανταποκρίνεται σε αυτή την τάση. Σημείωσε ότι ο κλάδος της κυκλικής οικονομίας μπορεί να φέρει μείωση της παραγωγής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα ως 60%, αλλά, όπως είπε, οι μηχανισμοί στη χώρα μας είναι σε τέλμα.

 

Τέλος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής Corporate & Investment Bankink της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου, αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι τράπεζες στην όλη διαδικασία, λέγοντας ότι είναι εν μέρει έτοιμες και πως οι προκλήσεις είναι τεράστιες. «Για να φτάσουμε σε net zero αποτύπωμα, απαιτούνται τεράστια κεφάλαια. Θα κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι πέρσι αυξήθηκαν 60% οι πράσινες χρηματοδοτήσεις, ενώ στόχος είναι μέσα στην επόμενη 4ετία το 1/5 όλου του χαρτοφυλακίου του corporate να είναι πράσινο.

 

Ο συντονιστής της συζήτησης, Διευθύνων Σύμβουλος, συνεργάτης και επικεφαλής της BCG στην Αθήνα, Χρυσός Καβουνίδης, επεσήμανε ότι για αυτή τη μετάβαση θα χρειαστούν συγκεκριμένες συνεργασίες επιχειρήσεων και κρατών, ενημέρωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού.