Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο αρμόδιος υφυπουργός  ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής το απόγευμα της Δευτέρας 10 Απριλίου 2023, πως δεν θα κατατεθεί, πριν κλείσει την Μεγάλη Τετάρτη, στη Βουλή, όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί, η νομοθετική ρύθμιση που έχει ετοιμάσει το ΥΠΕΝ για να δοθεί λύση δόμησης σε χιλιάδες ακίνητα εκτός σχεδίου, μέχρι τώρα άρτια και οικοδομήσιμα, που χάνουν το δικαίωμα δόμησης.

Πρόκειται για κυβερνητική απόφαση, η οποία οδηγεί σε πλήρη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, αφήνοντας μετέωρες εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες, οι οποίες χάνουν το δικαίωμα δόμησης και οδηγούνται σε αιφνίδιο θάνατο, μετά από ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ για οικοδομική άδεια στην Πάτμο, τονίζεται σε ρεπορτάζ του Αργύρη Δεμερτζή στο ecopress.gr.

– «Εκφράζοντας την προσωπική μου θέση πρόκειται για θέμα τεράστιας σημασίας, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με εγκύκλιο αλλά χρήζει άμεσης ρύθμισης», είπε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, αναφέροντας ότι «στο υπουργείο επεξεργαστήκαμε και έχουμε ετοιμάσει σχετική νομοθετική ρύθμιση που δίνει διέξοδο στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για χιλιάδες ιδιοκτήτες και μηχανικούς».  Ταυτοχρόνως όμως ο κ. Ταγαράς ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στην παρούσα Βουλή, λέγοντας ότι «το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας και διαβούλευσης» και – προφανώς ακολουθώντας την επίσημη κυβερνητική γραμμή, αφήνοντας ορθάνοιχτη την εκκρεμότητα του θέματος, εξέφρασε την ευχή «συντομότατα να βρεθεί λύση».

Γιατί πήρε πίσω το ΥΠΕΝ τη δέσμευση νομοθετικής ρύθμισης

Δίνοντας εξηγήσεις για το γεγονός ότι ο ίδιος εκ μέρους της κυβέρνησης είχε δεσμευτεί στη Βουλή, πως πριν την Μεγάλη Τετάρτη θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανέκυψαν μετά την έκδοση της ακυρωτικής απόφασης του ΣτΕ για την οικοδομική άδεια της Πάτμου, ο κος Ταγαράς είπε στη Βουλή το απόγευμα της Μ. Δευτέρας 10 Απριλίου 2023, απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή Ανατολικής Αττικής της ΝΔ Γιώργου Βλάχου ότι:

-«Πριν από μία εβδομάδα, ακριβώς εδώ σε επερώτηση βουλευτού της κυρίας Τόνιας Αντωνίου για το ίδιο θέμα είχα πει ότι επεξεργαζόμαστε ρύθμιση που θα δίνει διέξοδο σε αυτή την κρίσιμη εκκρεμότητα και είχα πει επειδή πήραμε την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας στις 30 Μαρτίου, είχαμε ακούσει για κάποια σημεία αλλά ολόκληρη την απόφαση επίσημα την πήραμε στις 30 Μαρτίου, για αυτό και δεσμεύτηκα χωρίς να έχω όλη την εικόνα».

-«Για να είμαι ειλικρινής, σας λέω ότι έχουμε ετοιμάσει πρόταση της ρύθμισης, που δίνει και διέξοδο στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί, η οποία χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και διαβούλευσης για να είμαστε ασφαλείς στην απόφαση που θα περάσει ότι δίνει διέξοδο και δεν μας ξανά οδηγεί πίσωΚαι επειδή είναι και περίοδος προεκλογική, γιατί ήρθε σε χρόνο προεκλογικό η απαίτηση να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που είναι σε εκκρεμότητα άνω των 100 ετών, για αυτό πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί στην τελική ρύθμιση και όχι να δώσουμε ελπίδες και μετά θα τις ξαναπάρουμε πίσω».

Και ο κος Ταγαράς έκλεισε οριστικά το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για την εκτός σχεδίου δόμηση από την παρούσα Βουλή, τονίζοντας στη συνέχεια ότι:

 -«Ακριβώς λοιπόν για αυτούς τους λόγους το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας και διαβούλευσης».

-«Είναι απαίτηση το γρηγορότερο δυνατό για τη ρύθμιση χρειάζεται. Σε ότι με αφορά εγώ είμαι έτοιμος για να δοθεί διέξοδος και εύχομαι συντομότατα να βρεθεί. Και αυτή είναι και η κατεύθυνση της κυβέρνησης, αλλά λόγω συνθηκών που όπως είπα  είναι μία κρίσιμη στιγμή για να κρίσιμο θέμα. Σε κάθε περίπτωση σε ότι μας αφορά και μέχρι να υπάρξει ρύθμιση εδώ είμαστε στο βαθμό που επιτρέπεται να κινηθούμε προς τις κατευθύνσεις που χρειάζεται να δώσουμε πληροφορίες», είπε ακόμη ο κ Ταγαράς, χωρίς να αναφέρει ότι αποτελεί μετεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, η νομοθετική επίλυση του θέματος.

Πολεοδομικός σχεδιασμός

Ουσιαστικά ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς για την αντιμετώπιση της δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές παρέπεμψε στην ολοκλήρωση του εν εξελίξει πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού μετά το 2025, λέγοντας ότι: «αντιμετωπίζονται θέματα της πολεοδομίας και της τάξης στο χώρο, που αποτελούν εκκρεμότητες 100 χρόνων. Για αυτό και εξελίσσουμε ένα σχεδιασμό, ο οποίος μάλιστα θα καταλήξει με προεδρικά διατάγματα, για να είναι ασφαλής ο σχεδιασμός μέσα από τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια και σε χρόνο που δεν έχει υπάρξει ποτέ» Ο ίδιος μίλησε «για στοίχημα όχι για την κυβέρνηση τη σημερινή ή την αυριανή αλλά για Εθνικό στοίχημα, όσα δεν κάναμε διαχρονικά επιβάλλεται να τα κάνουμε γρήγορα και σωστά για την τάξη και οργάνωση του χώρου για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

-«Αυτά όμως θέλουν λίγο χρόνο, λυπάμαι που το λέω και μπορεί να μην ακούγομαι ευχάριστος αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε ο κος Ταγαράς,

Ο ίδιος σημείωσε ότι «το θέμα αφορά στους πολίτες που θέλουν να ξέρουν την αξία της περιουσίας τους και τα δικαιώματα που έχουν ήδη και αυτά που τους επιτρεπόταν» λέγοντας ότι  «είναι κρίσιμα ζητήματα, είναι θέματα που αφορούν στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος από τη μία πλευρά, την ασφάλεια δικαίου, την  ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος» προσθέτοντας ότι  «τέτοια θέματα δεν έχουν προσδιοριστεί ποτέ στο παρελθόν»

– «Να αναφερόμαστε στην έννοια του προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο στην εκτός σχεδίου δόμηση χωρίς να έχουν προσδιοριστεί οι  κοινόχρηστοι οι δρόμοι και μέχρι τώρα περιμέναμε να αποδείξουμε ότι είναι πριν από το 1923 ο αγροτικός δρόμος για να έχει οικοδομησιμότητα το ακίνητο, δεν είναι σοβαρά πράγματα» είπε ο υφυπουργός.

-«Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και απασχολεί όλη την κοινωνία. Θέλω να είμαι ειλικρινής, γιατί είπα πριν από μία εβδομάδα ότι επεξεργαζόμαστε ρύθμιση και είπα ότι την έχουμε καταθέσει. Η ρύθμιση αυτή  χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας διαβούλευσης για να είμαστε ασφαλείς. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει ρύθμιση και χρειάζεται και όσο γίνεται πιο γρήγορα.  Οι στιγμές όμως  δεν δίνουν τη δυνατότητα να μπορούμε να καταλήξουμε» είπε ο υφυπουργός.

Ο υφυπουργός ΠΕΝ συμφώνησε πλήρως με τα λεγόμενα του επερωτώντος βουλευτή Γιώργου Βλάχου, ο οποίος επισήμανε ότι:

Mετά την απόφαση του ΣτΕ έχουμε οδηγηθεί σε ακύρωση της μέχρι τώρα ισχύουσας νομοθεσίας και σε  ακύρωση δεκάδων εγκυκλίων του υπεύθυνου υπουργείου προς τις πολεοδομίες της χώρας επί δεκαετίες τώρα, οι οποίες επιβεβαίωναν επαναληπτικά την βασική ρύθμιση της εκτός σχεδίου, έχοντας δημιουργήσει μία πάγια πρακτική και συνακόλουθα μία ασφάλεια δικαίου για τους ιδιοκτήτες τους επενδυτές οι οποίοι προχώρησαν σε σχετικές αγοραπωλησίες γονικές παροχές αποδοχές κληρονομιάς έκδοση οικοδομικών αδειών και κατασκευή υποδομών», οι οποίοι τώρα θίγονται και χάνουν τα δικαιώματα τους και την αξία της ιδιοκτησίας τους.