«Οι αναπλάσεις μεγάλης εμβέλειας που πραγματοποιούνται ή προγραμματίζονται, η βελτίωση των υποδομών, η σταδιακή ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων (με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης) και οι ελκυστικές αποδόσεις των ακινήτων υψηλών προδιαγραφών αναμένεται να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στην τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, συντηρώντας τη θετική δυναμική της κτηματαγοράς.»

Τα παραπάνω επισημαίνει η διοίκηση της Noval Property ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην κτηματαγορά στην οικονομική της έκθεση για τα αποτελέσματα του 2022.

Όπως σημειώνει «οι εξελίξεις της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, δηλαδή, η αύξηση των επιτοκίων, το αυξημένο κατασκευαστικό και ενεργειακό κόστος, έχουν επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα, με εξαίρεση όμως τις επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα σε prime assets (σύγχρονα και πράσινα γραφεία, νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις αποθήκευσης με πράσινα χαρακτηριστικά, πολυτελείς κατοικίες, πολυτελές τουριστικό προϊόν)».

Βάσει των εκτιμήσεων της διοίκησης της Noval ο τομέας των logistics, αποτελεί τον πλέον ωφελημένο κλάδο κατά την πανδημία, εμφανίζοντας εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της η άνοδος του e-commerce, η στρατηγική θέση της χώρας, η βελτίωση των υποδομών και το σχετικά σύντομο διάστημα κατασκευής αποτέλεσαν επιταχυντές για την ανοδική πορεία του κλάδου. Η πανδημία ευνόησε τα αποθηκευτικά ακίνητα σε σχέση με άλλα είδη ακινήτων, καθώς οι ανάγκες του e-commerce εκτοξεύθηκαν.

Ειδικά σε περιοχές κοντά στην Αθήνα (Ασπρόπυργος, Μεσόγεια) αλλά και εσχάτως στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλη κινητικότητα και έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές συναλλαγές.

Με βάση στοιχεία από την αγορά και τις διενεργούμενες συναλλαγές, για αποθήκες σύγχρονων προδιαγραφών, πλησίον σημαντικών διαμετακομιστικών κόμβων, οι αγοραίες αξίες καταγράφονται αρκετές φορές πάνω από 600 – 650 ευρώ/τ.μ., τα μισθώματα μπορεί να ξεπεράσουν τα 5 ευρώ/τ.μ./μήνα ενώ οι αποδόσεις κινούνται στο φάσμα του 7%.

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των logistics στην Ευρωπαϊκή Αγορά, σύμφωνα με έρευνες αγοράς διεθνών επενδυτικών οίκων, παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα (3-3,5%), το οποίο σε σχέση με την άνοδο των επιτοκίων και των κουπονιών των κρατικών ομολόγων, μετατοπίζει το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών στην ελληνική αγορά, όπως ήδη αποτυπώνεται και στις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί.

Οι επενδύσεις της Noval αφορούν σε κτήρια γραφείων, αστικές αναπλάσεις, logistics, εμπορικά κέντρα και πάρκα και κατοικίες με ποιοτικά και πράσινα χαρακτηριστικά, με το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της την 31 Δεκεμβρίου 2022 να έχει συνολική εύλογη αξία 497,6 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων μακροχρόνιων μισθώσεων) με αύξηση 70,4 εκατ. ευρώ (16,5%) σε σχέση με την 31 Δεκεμβρίου 2021.