Με καινοτόμες ιδέες στις εικονικές τους επιχειρήσεις, μαθητές όλης της χώρας πλημμύρισαν με την πληθωρική παρουσία τους το εμπορικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιήθηκε, η Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκη 2023 στο πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece και δόθηκαν τρία βραβεία στους διαγωνιζόμενους.

Οι 33 μαθητικές ομάδες από νωρίς το μεσημέρι βρέθηκαν στο χώρο και προετοίμασαν τα περιπτερά τους για να βρεθούν ενώπιον της κριτικής επιτροπής που αποφάσισε για τις διακρίσεις και είχε ωστόσο κατά γενική ομολογία δύσκολο έργο, μιας και οι επιχειρήσεις των μαθητών ήταν όλες εξαιρετικές.

H βράβευση έγινε σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης για τους εξακόσιους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς τους, που από την αρχή στήριξαν την προσπάθεια των παιδιών.

«Είσαστε όλοι νικητές» είπε παίρνοντας το λόγο ο Γενικός Διευθυντής του Junior Achievement Greece, Aργύρης Τζικόπουλος, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της συμμετοχής όλων των παιδιών.

«Με τα προϊόντα και με τις ιδέες που είδα σήμερα, έχετε κερδίσει το πρώτο βήμα που είναι να καταφέρετε να φτάσετε στο να υλοποιήσετε την ιδέα σας και να την παρουσιάσετε ώστε να είναι μια έτοιμη ευκαιρία. Είσαστε ανάμεσα σε 14 εκατομμύρια μαθητές που αυτή τη στιγμή υλοποιούν τα προγράμματα μας σε όλον τον κόσμο σε 120 χώρες με παιδιά οι οποίοι ανήκουν στην ίδια ομάδα.» είπε ο κ. Τζικόπουλος.

Την έναρξη της διαδικασίας βράβευσης έκανε η διευθύντρια επικοινωνίας του Junior Achievement Greece, Μαρία Γιαννέτου, σημειώνοντας ότι το επίπεδο της φετινής χρονιάς ήταν το καλύτερο των τελευταίων ετών και ανεξάρτητα από τα τρία βραβεία και οι 33 εικονικές επιχειρήσεις αφήσαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το Βραβείο «Καλύτερο Περίπτερο» πήρε το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών με την επιχείρηση Seedlinks.

Η επιχείρηση ασχολείται με το “ Vertical farming”, την ανάπτυξη της τεχνολογίας καλλιέργειας φυτών καθ’ ύψος, σε αντίθεση με τον συμβατικό τρόπο καλλιέργειας οριζοντίως στο έδαφος. Κατασκευάζει τους πυλώνες που χρειάζονται για την καλλιέργεια των φυτών καθ΄ ύψος υιοθετώντας την τεχνολογία του vertical farming απευθυνόμενη σε κατασκευαστές θερμοκηπίων, σε αγρότες, γεωργικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν την αγροτική παραγωγή σε θερμοκήπια ή και σε ανοιχτό περιβάλλον αλλά και σε απλούς πολίτες που επιθυμούν να αναπτύξουν τη δική τους παραγωγή λαχανικών στους χώρους, όπως είπαν με καμάρι οι μαθητές.

Το βραβείο απένειμε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου την οποία υποδέχτηκαν θερμά οι μαθητές.

« Δεν έχω ξαναδεί το εμπορικό κέντρο πιο όμορφο και πιο ζωντανό και για εμάς τους μεγαλύτερους που η συνεργασία είναι το ζητούμενο, εσείς βάλατε όλη την τρέλα των νιάτων, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα σας. Το ποιος διακρίνεται θα φανεί με το χρόνο και αυτή η εμπειρία θα σας φανεί πάρα πολύ χρήσιμη στο μέλλον. Να κάνετε τα πάντα με την ψυχή σας» είπε η κ. Πατουλίδου.

Το βραβείο «Καινοτομία Προϊόντος/Υπηρεσίας» πήρε το 2ο πειραματικό γυμνάσιο Κιλκίς και η μαθητική επιχείρηση TopHarvest που ασχολείται με την κατασκευή μικρών θερμοκηπίων. Τα μικρά θερμοκήπια της Topharvest είναι πλήρως ενεργειακά αυτόνομα και αυτοματοποιημένα, ιδανικά για την καλλιέργεια σαλατών και λαχανικών στην ταράτσα, στο μπαλκόνι ή άλλους χώρους με ηλιοφάνεια. Διατίθενται με προεγκατεστημένα ηλιακά πάνελ που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για το θερμοκήπιο καθώς και για τη φόρτιση ή τροφοδοσία μιας σειράς μικρών συσκευών και μπαταριών για τον κάτοχο του θερμοκηπίου.

Το βραβείο απένειμε ο Μιχάλης Κούπκας Αντιδήμαρχος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Έχω πάει σε πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και αυτή είναι η καλύτερη. Το πιο σημαντικό είναι ότι μάθατε να συνεργάζεστε και ότι εσείς κερδίσατε ένα υπερόπλο, να κυνηγάτε τα όνειρα σας και να τα υλοποιείτε . Όλες οι επιχειρήσεις που είδα σήμερα στέκονται κανονικά στην αγορά.» δήλωσε ο κ. Κούπκας.

Το Βραβείο «Προώθηση Προϊόντος/Υπηρεσίας» πήγε στο Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τους Isometricks που δημιούργησαν το Wizzle. Πρόκειται για ενα συναρπαστικό παιχνίδι σκέψης και δημιουργίας με μαθηματικό υπόβαθρο. Είναι μια συλλογή χρωματιστών ψηφίδων (πλακιδίων) που συνδέονται μεταξύ τους με ατελείωτες επιλογές δημιουργίας. Με όραμα τη δημιουργία μιας wizzle gaming κουλτούρας με την επαναφορά του παιχνιδιού στη ζωή όλων, οι μαθητές προσφέρουν μια διασκεδαστική και δημιουργική απασχόληση που εξάπτει τη φαντασία, καταπολεμά το άγχος και εξασκεί τον εγκέφαλο.

Τη βράβευση έκαναν, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΛΒΥΑΛ Ασημίνα Τζήκα και ο Χρήστος Τσόλκας, ceo της ΔΕΛΤΑ.

Η κ Τζήκα σημείωσε οτι οι μαθητές δείχνουν το δρόμο σε όλους με τις ιδέες και τη δημιουργικότητα τους ενώ ο κ Τσολκας επεσήμανε ότι όσοι συμμετείχαν θα καταλάβουν σε λίγα χρόνια αυτό το άνοιγμα στον κόσμο και τις επιχειρήσεις και πόσο θα τους βοηθήσει στο μέλλον.

Από τα περίπτερα, εκτός από τους κριτές, το κοινό, τους υποστηρικτές και την ομάδα του Junior Achievement Greece, πέρασαν και οι Inspirational Mentors που βρέθηκαν στο πλευρό των ομάδων κατά τους προηγούμενους μήνες και ενίσχυσαν τα παιδιά, με έμπνευση αλλά και πρακτικές συμβουλές.

Ο διαγωνισμός της «Εικονικής Επιχείρησης» συνεχίζεται, με τη διαδικασία του online voting να είναι σε εξέλιξη. Μπορείτε να ψηφίσετε τις αγαπημένες σας ομάδες και να δείτε τις δηλώσεις υποστήριξης των Inspirational Mentors (https://jagreece.org/promovoting). Ο Πανελλαδικός Τελικός του προγράμματος, όπου θα αναδειχθεί η ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον Ευρωπαϊκό Τελικό του Junior Achivement Europe/GEN-E 2023, θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Αθήνα.

Το Junior Achievement Greece ιδρύθηκε το 2005 και είναι μέλος του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού μαθητικής επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide που είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το JA Greece, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://jagreece.org