Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις προκλήσεις που αφορούν την επισιτιστική ασφάλεια όπως έχει διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και εξαιτίας της κλιματική αλλαγής, καθώς και στις δυνατότητες και προοπτικές του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος στην παρέμβασή του, στα πλαίσια του 11ου συνεδρίου για την περιφερειακή ανάπτυξη, που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο κ. Στύλιος αρχικώς επεσήμανε την σπουδαιότητα του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα αλλά και την αναγκαιότητα όπως είπε χαρακτηριστικά «να έχουμε γεωργούς και κτηνοτρόφους που βρίσκονται στην περιφέρεια και στην ύπαιθρο ώστε να παρέχουν τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, θρεπτικά, υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα για τους καταναλωτές».

Ο κ. Στύλιος μιλώντας τις προκλήσεις που προέκυψαν και είχαν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων σε σχέση με την πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν, σημειώνοντας: «Καταρχήν εξασφαλίσαμε άλλες αγορές από τις οποίες και εφοδιαστήκαμε με τα απαραίτητα που χρειαζόμαστε για την για την παραγωγή μας όπως για παράδειγμα ζωοτροφές από άλλες χώρες, καθώς στο παρελθόν είχαμε πολλές εισαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Παράλληλα εκμεταλλευτήκαμε το στρατηγικό σχέδιο της κοινής Γεωργικής πολιτικής και για την επόμενη περίοδο έχουμε ένα εργαλείο χρηματοδοτικό τη συνδεδεμένη ενίσχυση όπου εντάχθηκαν προϊόντα όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι δίνοντας στον παραγωγό ένα επιπλέον κίνητρο, μία επιπλέον ενίσχυση. Παράλληλα αξιοποιήσαμε και άλλα προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία πάντοτε με τους παραγωγούς μας σε όλη τη χώρα, παρακινώντας και ενημερώνοντας τους, καταφέραμε να έχουμε αυτή τη στιγμή τα αποθέματα τα οποία χρειαζόμαστε».

Ο κ. Στύλιος σημείωσε ότι «καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μπροστά μας μία τριπλή πρόκληση. Η πρώτη είναι ότι θα πρέπει να έχουμε περισσότερες ποσότητες προϊόντων τα οποία να είναι πιο θρεπτικά και πιο ποιοτικά. Η δεύτερη πρόκληση είναι να υπάρξει σεβασμός στο περιβάλλον, δηλαδή να μειώσουμε το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, διαθέτοντας περισσότερα προϊόντα με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον. Και η τρίτη πρόκληση είναι να έχουμε αγρότες καταρτισμένους, με εκπαίδευση, με γνώση για να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις συνθήκες».

«Ερχόμαστε λοιπόν» ανέφερε «στην προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να δίνουμε κίνητρα στους παραγωγούς μας για να καλύψουν αυτές τις προκλήσεις. Καταργήσαμε τον φυσικό φάκελο κι όλες οι αιτήσεις στα προγράμματα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά όπως και η αξιολόγηση Με αυτό τον τρόπο που έχουμε πετύχει να γίνεται πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος, πότε ανοίγει μία πρόσκληση, πότε κλείνει, ποια είναι η χρηματοδότηση που μπορεί να λάβει ώστε να μπορεί έτσι να φτιάξει το δικό του επιχειρηματικό παραγωγικό πλάνο».

Σημείωσε επίσης ότι ένα βασικό κριτήριο για πιο αυξημένη μοριοδότηση, είναι έχει κάποιος μία εκπαίδευση και μία κατάρτιση, ένα πτυχίο από Πανεπιστήμιο, μία τεχνική σχολή, ή ένα ΙΕΚ.

Αναφέρθηκε επίσης στην χρηματοδότηση των ΑΠΕ «ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε την το κόστος παραγωγής και να κάνουμε οικονομίες κλίμακας, χωρίς αυτό γίνει σε βάρος της παραγωγής».

[ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ]