Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σταθερή ανάπτυξη καταγράφει η αγορά τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, η οποία αναμένεται το 2026 να φτάσει στα $191 δισ. Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό, τις περικοπές στους προϋπολογισμούς της πληροφορικής και τις απολύσεις, που ανακοινώνονται ακόμη και από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, η αγορά τεχνητής νοημοσύνης (AI) επί ευρωπαϊκού εδάφους δείχνει να παραμένει αλώβητη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της International Data Corporation (IDC), η αγορά, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού, του hardware και των υπηρεσιών, θα “τρέξει” με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 25,5% την περίοδο 2022-2026.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών, που περιλαμβάνονται στο “IDC Worldwide Semiannual Artificial Intelligence Tracker”, ατμομηχανή της ανάπτυξης για την αγορά τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη  θα αποτελέσει κυρίως το λογισμικό. Το software με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να καταγράψει μέσο ετήσιο ρυθμό (CAGR) 32,4%, ενώ η ανάπτυξη θα είναι σημαντικά χαμηλότερη στις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης (CAGR 27,2%), στο λογισμικό με επίκεντρο την AI (CAGR 16,7%) και στο hardware AI (CAGR 15,2%).

“Τα επόμενα πέντε χρόνια θα αποτελέσουν μια κρίσιμη περίοδο για την εμπορική υιοθέτηση του λογισμικού AI, καθώς πολλές εταιρείες και κυβερνήσεις επενδύουν τώρα περισσότερα για να κάνουν τις διαδικασίες τους πιο ευέλικτες, αποτελεσματικές και ανθεκτικές”, εξηγούν οι αναλυτές της IDC, ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Όπως προσθέτουν, καινοτόμα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως μοντέλα γλώσσας που βασίζονται σε βαθιά μάθηση ή διάφορα μοντέλα για ψηφιακά δίδυμα, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σημαντική επιχειρηματική αξία.

Πλήγμα στις υποδομές

Λόγω του πληθωρισμού, της ύφεσης και των ελλείψεων εργατικού δυναμικού, οι επενδύσεις σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης θα πληγούν περισσότερο από εκείνες στο hardware πιο γενικής χρήσης, καθώς η υποδομή τεχνητής νοημοσύνης έχει υψηλότερη τιμή. Η IDC προβλέπει ότι η αγορά για διακομιστές/αποθηκευτικούς χώρους τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη θα παρουσιάσει αργό – αλλά σταθερό – μοτίβο ανάπτυξης κατά την περίοδο έως το 2026.

Η αγορά υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης έδειξε την ανθεκτικότητά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η IDC αναμένει ότι η ζήτηση για λύσεις τεχνητής νοημοσύνης από επαγγελματίες παρόχους υπηρεσιών θα συνεχίσει να αυξάνεται.

“Η αυτοματοποίηση διαδικασιών βάσει τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν φαινόμενα, όπως ο πληθωρισμός και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού”, αναφέρει η IDC στην ανάλυσή της.

“Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πιθανή ύφεση, ενώ η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από αντιφατικές δυνάμεις – έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων σε ορισμένους τομείς τεχνολογίας από τη μια πλευρά, ενώ από την άλλη ακόμη και οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Amazon, η Google και η Microsoft, απολύουν δεκάδες χιλιάδων εργαζομένων. Αναμένουμε ότι η αγορά τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσει να αποδίδει δυναμικά, ωστόσο, λόγω των δυνατοτήτων της τεχνολογίας για μακροπρόθεσμη βελτιστοποίηση του κόστους και ως πιθανή λύση στο χάσμα δεξιοτήτων”, καταλήγει το σχετικό report.