Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τον νέο σχεδιασμό του μητροπολιτικού πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», στη δυτική Αθήνα, παρουσίασε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Στο πλαίσιο ημερίδας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της μακέτας του πάρκου, καθώς και η έκθεση με τις 32 μελέτες των σπουδαστών του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την βράβευση των τριών καλύτερων προτάσεων.

Στο νέο σχεδιασμό συμπράττουν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ το πλάνο ανάπτυξης που παρουσιάστηκε θα τεθεί σε δίμηνη διαβούλευση, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής.

Το πρώτο βραβείο απέσπασε η πρόταση της ομάδας GreenRibon η οποία αποτελείται από τους Λαρίσσα Ρούση, Νικόλαο Ρούση και Επιφανία Ζήνωνος, το δεύτερο βραβείο κέρδισε η πρόταση της ομάδας Mandarin’sPark των Δήμητρα Γαζή και Σπύρο Σελιώτη και το τρίτο βραβείο η ομάδα Rabbit’sTracks η οποία αποτελείται από τους Ασμάτογλου Ελέσα, Χατζημανώλη Βασιλεία και Χαρά Τζεβελέκου. Τα βραβεία συνοδεύτηκαν από χρηματικά έπαθλα.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως από το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων με σχέδιο και όραμα και μετά από μία τριετία εντατικών προσπαθειών άφησε μια για πάντα στο παρελθόν τις εικόνες απαξίωσης και εγκατάλειψης που το χαρακτήριζαν ως το 2020. Στη συνέχεια προσδιορίζοντας τους 3 βασικούς άξονες πάνω στους οποίους βασίστηκε ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για τη μεταμόρφωση του πάρκου εστίασε στην προσπάθεια εξεύρεσης χρηματοδοτήσεων, στην προτεραιοποίηση των δράσεων αλλά και στην οργανωτική ανασυγκρότηση καθώς και στη στελέχωση του φορέα. «Οι επισκέπτες του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου φτάνουν τους 15.000 – 16.000 και δεν περιορίζονται στα όρια των γύρω δήμων. Και αυτό είναι ήδη μια σημαντική αναγνώριση της πετυχημένης μας προσπάθειας», σημείωσε.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στο νέο σχεδιασμό και το στόχο να χωριστεί το πάρκο σε οκτώ ζώνες παρέμβασης:

1. ΖΩΝΗ ΚΑΝΑΛΙΟΥ – ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ

Η ζώνη αυτή, περιλαμβάνει όλον τον επιμήκη άξονα του καναλιού, από την πύλη της Νότιας Φυλής έως και την μεγάλη πλατεία που ήταν το παραμελημένο σιντριβάνι. Εκατέρωθεν του καναλιού ο άξονας μετατρέπεται στον κύριο «εμπορικό» δρόμο του πάρκου με χρήσεις εμπορικές και εστίασης, ενώ σύγχρονος αστικός εξοπλισμός πλαισιώνει την πορεία.

Από τη δυτική πλευρά του καναλιού δημιουργείται μια υπαίθρια αγορά, ενώ στην ανατολική πλευρά του καναλιού κατασκευάζονται κτήρια-pavillions είτε ως χώροι παιχνιδιού, είτε ως εμπορικές χρήσεις είτε ως βοηθητικές χρήσεις.

2. ΖΩΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥ – ΖΩΝΗ ΤΡΕΝΟΥ

Στην περιοχή βρίσκεται η έκταση με τις καλλιέργειες φιστικιάς, όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση. Εναλλακτικά, προκειμένου να μην επηρεαστεί η υφιστάμενη χλωρίδα, προτείνεται η κατασκευή εναέριου ποδηλατοδρόμου, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Θα μπορούσε να διασχίζει υπέργεια, τη ζώνη με τις καλλιέργειες φιστικιάς και να διατρέχει την περιοχή δίπλα στο κανάλι μέχρι την κεντρική πλατεία.

Οι υπάρχουσες γραμμές του τρένου, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ, από κατασκευής πάρκου, αξιοποιούνται και ένα τουριστικό τρένο ψυχαγωγίας, αρχίζει, μετά από περίπου τριάντα χρόνια, την λειτουργία του.

3. ΖΩΝΗ ΣΚΛΗΡΩΝ ΔΑΠΕΔΩΝ

Στα πλαίσια της αρχής της προσβασιμότητας για όλους, τα υφιστάμενα δάπεδα θεωρούνται ακατάλληλα για την απρόσκοπτη διέλευση πεζών, δρομέων και ποδηλάτων. Προτείνεται η αντικατάστασή τους από σύγχρονα υλικά.

4. ΖΩΝΗ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΟΓΚΟΥ

Δίπλα στη δυτική είσοδο, επί της Λ. Φυλής, σήμερα βρίσκεται το μεγάλο κτηριακό συγκρότημα του πάρκου, ανενεργό και ανεκμετάλλευτο. Θα μετατραπεί σε ένα πολυδύναμο χώρο αναψυχής, εκπαίδευσης και περιβαλλοντικών δράσεων.

5. ΖΩΝΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Η βόρεια πλευρά του πάρκου, με την πλούσια χλωρίδα, μπορεί να λειτουργήσει ως πεδίο εξερεύνησης, των μικρών και μεγάλων επισκεπτών, με μονοπάτια και περιπατητικές διαδρομές. Ανάμεσα σε αυτές τις διαδρομές, θα κρύβονται κρυμμένες πασσαλόπηκτες κατασκευές, στηριζόμενες σε ψηλά μεταλλικά «πόδια» που θα προσομοιάζουν με υψίκορμα δέντρα. Προτείνεται η κατασκευή του μοναδικού στην Ελλάδα ξενοδοχείου δεντρόσπιτων.

6. ΖΩΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Στην καρδιά του πάρκου, κοντά στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η ζώνη των ιστορικών, διατηρητέων κτηρίων της Οθωνικής Αυλής. Στόχος είναι η αξιοποίησή τους και η μετατροπή της Οθωνικής αυλής σε κέντρο τέχνης και εκπαίδευσης.

7. ΖΩΝΗ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Στον χώρο μπροστά από το υπαίθριο θέατρο του πάρκου, η μεγάλη έκταση που φιλοξενεί κατά καιρούς πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, παραμένει κέντρο πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων περιβαλλοντικού, ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, η αναβάθμιση και ίσως και επέκταση του υπαίθριου θεάτρου, κρίνεται απαραίτητη.

8. ΖΩΝΗ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ

Νοτιοδυτικά του πάρκου, πλησίον της νότιας εισόδου από την Λ. Φυλής, προτείνεται η διαμόρφωση μεγάλης έκτασης καλλιεργειών και βοτανικού κήπου, όπου σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά και σχολεία, θα μπορούν οι μαθητές και οι φοιτητές, να εντρυφήσουν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Παράλληλα, στο σημείο αυτό, θα δύναται κανείς να εμπορευτεί ποικιλία φυτών και προϊόντων.

Χαιρετισμό πραγματοποίησαν μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπ. Κίντζιος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής Π. Καλδής, η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης και διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σ. Μαυρίκου, ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Καματερού Στ. Τσίρμπας, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας και ο αντιδήμαρχος Ιλίου Φ. Μαρκόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον δήμαρχο Ν. Ζενέτο, κ.α.