Η τελετή εγκαινίων του νέου υπόστεγου υγρού αποχρωματισμού και βαφής αεροσκαφών και του νέου κτιρίου χημικών διεργασιών της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), που εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανταποδοτικών προγραμμάτων από τη συνεργασία με τη Lockheed Martin, που περιλαμβάνει την παράδοση συνολικά 14 έργων, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Τρίτη 24 Ιανουαρίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τανάγρα.

Παράλληλα, το πρώτο διθέσιο -και πέμπτο συνολικά- αναβαθμισμένο σε έκδοση Viper F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε από την Τανάγρα με προορισμό την Κρήτη. Το αεροσκάφος θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό καθώς θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στις νέες τεχνολογίες και τα νέα αναβαθμισμένα όπλα και συστήματα φέρει εκδοχή Viper.

«Με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και την αναβάθμιση των F-16 αλλά και τη μοίρα F-35 αργότερα, οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στους «δίδυμους πυλώνες που στηρίζουν τη σημερινή Ελλάδα» λέγοντας: «Από τη μια τον πατριωτισμό της ευθύνης που θέλει την Ελλάδα πάντα ισχυρή δύναμη αποτροπής αλλά και προώθησης της ειρήνης. Και δίπλα του, την αναπτυξιακή τροχιά, που επιστρέφει ως δίκαιο μέρισμα στον πολίτη».

«Στο πεδίο των ανοιχτών απειλών απαντάμε με αποφασιστική ετοιμότητα στην όποια μεγαλόστομη επιθετικότητα» επισήμανε και συνέχισε: «Όσοι διαλαλούν ότι ίσως έρθουν μια νύχτα ξαφνικά, να ξέρουν ότι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα».

«Θα το ξαναπώ», τόνισε, «ότι η πατρίδα μας δεν ανοίγει διάλογο με το παράλογο».

Υπογράμμισε, ότι σήμερα «γράφονται δύο εμβληματικά γεγονότα» και συμπλήρωσε: «Το πέμπτο αναβαθμισμένο σε έκδοση viper F-16 είναι έτοιμο να πετάξει από εδώ στην Κρήτη για να αναλάβει υπηρεσία. Και το τεχνικό κέντρο της ΕΑΒ αποκτά δυο σημαντικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της μακράς συνεργασίας που έχει με την ΕΑΒ η Lockheed Martin».

Αναφερόμενος στη συνεργασία της ΕΑΒ με τη Lockheed Martin, επισήμανε: «Μας κάνουν όλους περήφανους» καθώς «επιβεβαιώνουν τη συνέπεια στο πρόγραμμα ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας».

Όπως είπε, «αιχμή της ΕΑΒ είναι η αναβάθμιση των F-16 αλλά και η ολοκλήρωση του προγράμματος των P3 Orion και η συντήρηση των C 130 και των πυροσβεστικών μας αεροσκαφών».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνεργασία ελληνικών πανεπιστημίων με την ΕΑΒ για την ανάπτυξη των προγραμμάτων κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) όπως ο «Αρχύτας» και ο «Γρύπας».

Η ΕΑΒ, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «με 700 νέες προσλήψεις, διαθέτει πλέον 2.000 στελέχη με υψηλή εξειδίκευση και νέα συλλογική σύμβαση εργασίας».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «ξεκινά η διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή με ποσοστό έως 49%» ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι «το πλειοψηφικό ποσοστό της ΕΑΒ θα παραμένει πάντα στο ελληνικό Δημόσιο».

Από την πλευρά του, ο Greg M. Ulmer, Executive Vice President of Aeronautics της Lockheed Martin, τόνισε: «Είναι τιμή μας να βλέπουμε τα επιτυχή αποτελέσματα της συνεργασίας μας με την ΕΑΒ, την ελληνική κυβέρνηση και την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Για τις δυνατότητες των F-16 viper, επισήμανε ότι «θα είναι τα πιο εξελιγμένα F-16 στην Ευρώπη» ενώ αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα σύγχρονα ραντάρ, τα εξελιγμένα όπλα που φέρουν και τα νέα κόκπιτ των αεροσκαφών.

Ο Ντένης Πλέσσας, Regional Vice President Global Pursuits της Lockheed Martin, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «εγκαινιάζονται σήμερα, μια σειρά έργων υποδομής που προσφέρουν νέες δυνατότητες στην ΕΑΒ».

«Πρόθεση της Lockheed Martin», ξεκαθάρισε, «είναι κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας να συνοδεύεται από αντίστοιχο αναπτυξιακό πρόγραμμα».

Αναφέρθηκε εκτενώς στα 12 διαφορετικά προγράμματα, που «ενισχύουν τις δυνατότητες της ΕΑΒ και της Πολεμικής Αεροπορίας», ενώ προσφέρουν σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη, ανταποδοτικές δραστηριότητες έργου, υποδομών και νέων τεχνολογιών.

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στο προσωπικό της ΕΑΒ, τονίζοντας ότι διαθέτει «υψηλές προδιαγραφές, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, αντιπτέραρχος (Μ) εα, Ιωάννης Κούτρας, επεσήμανε πως «η ΕΑΒ ως ο βασικότερος και ο μεγαλύτερος αναπτυξιακός βραχίονας της αμυντικής βιομηχανίας, με ιστορία 48 και πλέον ετών, δεν θα μπορούσε παρά να έχει τις ανάλογες εγκαταστάσεις για να εκπληρώνει τον ρόλο και την αποστολή της».

«Με τα προγράμματα που υλοποιούνται ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την ΕΑΒ, η οποία δηλώνει παρούσα στη διεθνή αγορά, στηριζόμενη στο τρίπτυχο Παραγωγή – Εκπαίδευση – Καινοτομία» πρόσθεσε.

Οι προσκεκλημένοι περιηγήθηκαν στα σημεία παραγωγής και αναβάθμισης των μαχητικών F-16 στην εκδοχή Viper και ενημερώθηκαν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις αναβαθμίσεις σε τουλάχιστον τέσσερα αεροσκάφη που βρίσκονται, σε διαφορετικές φάσεις, στη γραμμή παραγωγής.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος ‘Αγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο πρώην υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ εν αποστρατεία, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός εν αποστρατεία Αλκιβιάδης Στεφανής, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ, ναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, βουλευτές, πλήθος αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, υψηλόβαθμα στελέχη της Lockheed Martin Aeronautics και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην τελετή αγιασμού των νέων κτιρίων χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος.